De dwangsom in het burgerlijk recht
Einde inhoudsopgave
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/15.2.3.1:15.2.3.1 De hoofdveroordeling kwalificeert als een kennelijke misslag
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/15.2.3.1
15.2.3.1 De hoofdveroordeling kwalificeert als een kennelijke misslag
Documentgegevens:
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem, datum 19-12-2006
- Datum
19-12-2006
- Auteur
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem
- JCDI
JCDI:ADS381560:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Niet is in te zien waarom tenuitvoerlegging van de hoofdveroordeling geen misbruik van bevoegdheid zou kunnen opleveren, op grond van een in de Beneluxregeling gelegen beperking, die slechts ten aanzien van matiging van de (accessoire) dwangsomveroordeling geldt.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Wanneer de kennelijke misslag de - uitvoerbaar bij voorraad verklaarde - hoofdveroordeling betreft, waartegen veroordeelde hoger beroep heeft ingesteld, kan deze mijns inziens inderdaad aan tenuitvoerlegging van de hoofd- en dwangsomveroordeling in de weg staan. Allereerst aan tenuitvoerlegging van de hoofdveroordeling, omdat die tenuitvoerlegging in dit geval volgens de Hoge Raad misbruik van bevoegdheid oplevert. Te dien aanzien gelden geen bijzondere eisen: het karakter van de hoofdveroordeling is niet anders vanwege het enkele feit dat deze met een dwangsomveroordeling is versterkt.1 Vervolgens staat misbruik van bevoegdheid ten aanzien van de hoofdveroordeling aan het verbeuren van dwangsommen c.q. tenuitvoerlegging van de dwangsomveroordeling in de weg op de gronden die ik hiervoor al noemde. De dwangsomveroordeling kan niet zonder de hoofdveroordeling bestaan: zij verliest haar doel en zin, indien tenuitvoerlegging van de hoofdveroordeling wordt verboden op grond van misbruik van bevoegdheid en deze hoofdveroordeling zich aldus niet voor gedwongen tenuitvoerlegging leent.