Einde inhoudsopgave
Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/687 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/429 wat regels voor de preventie en bestrijding van bepaalde in de lijst opgenomen ziekten betreft
Artikel 2 Definities
Geldend
Geldend vanaf 03-05-2023
- Bronpublicatie:
30-01-2023, PbEU 2023, L 100 (uitgifte: 13-04-2023, regelingnummer: 2023/751)
- Inwerkingtreding
03-05-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
30-01-2023, PbEU 2023, L 100 (uitgifte: 13-04-2023, regelingnummer: 2023/751)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Bijzondere onderwerpen
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Dierenrecht / Veterinair recht
Dierenrecht / Veehouderij
Dierenrecht / Dierenwelzijn
Voor de toepassing van deze verordening zijn de definities van Verordening (EU) 2018/1882 en bijlage I bij Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad (1) van toepassing, tenzij die definities betrekking hebben op termen die in de tweede alinea van dit artikel worden gedefinieerd.
Daarnaast wordt verstaan onder:
- 1.
‘vervoermiddelen’: weg- of spoorvoertuigen, vaartuigen en luchtvaartuigen;
- 2.
‘eendagskuikens’: pluimvee dat nog geen 72 uur oud is;
- 3.
‘sperma’: het onbewerkte, bewerkte of verdunde ejaculaat van één of meer dieren;
- 4.
‘oöcyten’: de haploïde stadia van de oötidogenese, met inbegrip van secundaire oöcyten en eicellen;
- 5.
‘embryo’: het eerste ontwikkelingsstadium van een dier dat geschikt is voor transplantatie naar een ontvangerdier;
- 6.
‘vers vlees’: vlees, gehakt vlees en vleesbereidingen, ook vacuümverpakt of in CA-verpakking (gecontroleerde atmosfeer), dat/die buiten de koel- of vriesbehandeling geen enkele behandeling heeft/hebben ondergaan;
- 7.
‘karkas van een hoefdier’: het hele geslachte of gedode hoefdier na:
- —
uitbloeding, in het geval van geslachte dieren;
- —
verwijdering van de ingewanden;
- —
verwijdering van de ledematen ter hoogte van de carpus en de tarsus;
- —
verwijdering van de staart, de uier, de kop en de huid, behalve bij varkens;
- 8.
‘slachtafval’: vers vlees dat geen deel uitmaakt van het karkas zoals gedefinieerd in punt 7, ook indien het op natuurlijke wijze met het karkas verbonden blijft;
- 9.
‘vleesproducten’: verwerkte producten, met inbegrip van behandelde magen, blazen, darmen, gesmolten vetten, vleesextracten en bloedproducten, die zijn verkregen door verwerking van vlees of door verdere verwerking van dergelijke verwerkte producten, zodat op het snijvlak kan worden geconstateerd dat het product niet langer de kenmerken van vers vlees bezit;
- 10.
‘casings’: blazen en darmen die na het reinigen zijn verwerkt door middel van afschrapen van het weefsel, ontvetten en wassen en na het zouten zijn gedroogd;
- 11.
‘colostrum’: de vloeistof die tot vijf dagen na het werpen wordt uitgescheiden door de melkklieren van gehouden dieren, rijk is aan antilichamen en mineralen en voorafgaat aan de productie van rauwe melk;
- 12.
‘producten op basis van colostrum’: verwerkte producten die zijn verkregen door verwerking van colostrum of door verdere verwerking van dergelijke verwerkte producten;
- 13.
‘veilig product’: een product dat kan worden verplaatst zonder dat risicobeperkingsmaatregelen moeten worden toegepast voor een specifieke in de lijst opgenomen ziekte, ongeacht de status van de lidstaat of zone van oorsprong ten aanzien van die ziekte;
- 14.
‘toeleveringsketen’: een geïntegreerde productieketen met een gemeenschappelijke gezondheidsstatus ten aanzien van in de lijst opgenomen ziekten bestaande uit een samenwerkingsnetwerk van gespecialiseerde inrichtingen die door de bevoegde autoriteit voor de toepassing van artikel 45 zijn erkend, waartussen dieren worden verplaatst om de productiecyclus te voltooien;
- 15.
‘besmette zone’: een zone waarin beperkingen op de verplaatsing van gehouden en wilde dieren of producten en andere ziektebestrijdings- en biobeveiligingsmaatregelen kunnen worden toegepast om de verspreiding van een ziekte van categorie A te voorkomen indien de aanwezigheid van de ziekte bij wilde dieren officieel is bevestigd.
Voetnoten
Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PB L 139 van 30.4.2004, blz. 55).