Besluit 2005/370/EG betreffende het sluiten, namens de Europese Gemeenschap, van het Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden (Verdrag van Aarhus)
Aanhef
Geldend
Geldend vanaf 17-02-2005
- Redactionele toelichting
Het in de bijlage gepubliceerde verdrag is opgenomen als Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.
- Bronpublicatie:
17-02-2005, PbEU 2005, L 124 (uitgifte: 17-05-2005, regelingnummer: 2005/370/EG)
- Inwerkingtreding
17-02-2005
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
17-02-2005, PbEU 2005, L 124 (uitgifte: 17-05-2005, regelingnummer: 2005/370/EG)
- Vakgebied(en)
Milieurecht / Algemeen
Bestuursrecht algemeen / Openbaarheid van bestuur
Besluit van de Raad van 17 februari 2005 betreffende het sluiten, namens de Europese Gemeenschap, van het Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 175, lid 1, junctis de eerste zin van de eerste alinea van artikel 300, lid 2, en de eerste alinea van artikel 300, lid 3,
Gezien het voorstel van de Commissie,
Gezien het advies van het Europees Parlement (1),
Overwegende hetgeen volgt:
- (1)
Het Verdrag betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden van de VN/ECE (hierna het Verdrag van Aarhus) beoogt aan het publiek rechten te verlenen en legt aan de partijen en overheidsinstanties verplichtingen op betreffende toegang tot informatie en inspraak en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.
- (2)
De verbetering van de toegang van het publiek tot informatie, een bredere inspraak van het publiek bij besluitvormingsprocessen en toegang tot de rechter zijn essentiële instrumenten om het publiek bewust te maken van milieuaangelegenheden en een betere uitvoering en handhaving van de milieuwetgeving te bevorderen. Aldus wordt bijgedragen tot het versterken en doeltreffender maken van milieubeschermingsbeleid.
- (3)
Het Verdrag van Aarhus staat open voor ratificatie, aanvaarding, goedkeuring of toetreding door staten en regionale organisaties voor economische integratie.
- (4)
Krachtens het Verdrag van Aarhus moet een regionale organisatie voor economische integratie in haar akte van bekrachtiging, aanvaarding, goedkeuring of toetreding de reikwijdte vermelden van haar bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden die onder het Verdrag vallen.
- (5)
De Gemeenschap is, in overeenstemming met het Verdrag en met name artikel 175, lid 1, ervan, samen met haar lidstaten bevoegd voor het aangaan van internationale overeenkomsten en het implementeren van de daaruit resulterende verplichtingen die bijdragen tot het nastreven van de in artikel 174, lid 1, van het EG-Verdrag opgenomen doelstellingen.
- (6)
De Gemeenschap en de meeste van haar lidstaten hebben het Verdrag van Aarhus ondertekend in 1998 en hebben sindsdien hun inspanningen voortgezet met het oog op hun goedkeuring van het Verdrag. Ondertussen wordt de relevante Gemeenschapswetgeving in overeenstemming gebracht met het Verdrag.
- (7)
Het doel van het Verdrag van Aarhus, als onderschreven in artikel 1 daarvan, strookt met de doelstellingen van het communautaire milieubeleid, die zijn vervat in artikel 174 van het EG-Verdrag. Op basis van dit artikel heeft de Gemeenschap, die de bevoegdheid met haar lidstaten deelt, reeds een uitgebreide wetgeving aangenomen welke zich nog steeds ontwikkelt en bijdraagt aan de verwezenlijking van de doelstelling van het Verdrag van Aarhus, niet alleen door haar eigen instellingen, maar ook door overheidsinstanties in haar lidstaten.
- (8)
Het Verdrag van Aarhus dient derhalve te worden gesloten,
BESLUIT:
Voetnoten
Advies uitgebracht op 31 maart 2004 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).