Einde inhoudsopgave
Landelijk Strafprocesreglement voor de afdelingen strafrecht van de gerechten en het openbaar ministerie
8.2 Meervoudige Kamerzittingen bij de rechtbanken
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2019
- Redactionele toelichting
De datum van afkondiging is de datum van de Staatscourant.
- Bronpublicatie:
19-11-2018, Stcrt. 2018, 64607 (uitgifte: 19-11-2018, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-01-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
19-11-2018, Stcrt. 2018, 64607 (uitgifte: 19-11-2018, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Strafprocesrecht / Terechtzitting en beslissingsmodel
Appointering
- 8.2.1.
De behandeltijd van een zitting is 360 minuten.
- 8.2.2.
Bij het plannen van de behandeling van zaken op een MK-zitting wordt rekening gehouden met verhinderdata van de advocaat, de officier van justitie en, indien aan de orde, (de advocaat dan wel de gemachtigde van) het slachtoffer.
- 8.2.3.
De verkeerstoren doet een appointeringsvoorstel per zitting aan de betreffende (dag-)voorzitter. Het voorstel wordt uiterlijk 6 weken voor de beoogde zittingsdatum aangeleverd. Binnen 3 werkdagen reageert de voorzitter; bij uitblijven van een reactie wordt het voorstel geacht te zijn goedgekeurd.
Voor daartoe geoormerkte zittingen (bijvoorbeeld gedetineerden- en jeugdzaken) kunnen afwijkende termijnen worden gehanteerd.
- 8.2.4.
Het appointeringsvoorstel voor de rechtbank bevat in ieder geval de volgende gegevens:
- –
concept dagvaarding;
- –
dagplanning met een indicatie voor de behandeltijd per zaak.
- 8.2.5.
Per dagvaarding worden behoudens de situatie dat sprake is van meer slachtoffers als ook behoudens het bepaalde in artikel 8.2.6 niet meer dan 5 feiten (geen verzamelfeiten op de tenlastelegging), exclusief ad informandum gevoegde zaken, opgenomen.
- 8.2.6.
Indien er anderszins gegronde redenen zijn die aanleiding geven meer dan 5 feiten op de dagvaarding te zetten waardoor de behandeltijd toeneemt, gebeurt dat uitsluitend in overleg met de betreffende (dag-)voorzitter of, bij diens afwezigheid, een teamvoorzitter.
- 8.2.7.
Indien na appointering een nieuwe zaak tegen een verdachte binnenkomt, geschiedt bijplaatsen op zitting uitsluitend in overleg met de betreffende (dag-)voorzitter of, bij diens afwezigheid, een teamvoorzitter.
- 8.2.8.
De verkeerstoren draagt er zorg voor dat alle in het zittingsrooster weergegeven zittingen volledig worden gevuld. Indien dit vanwege buitengewone omstandigheden niet lukt, worden de leiding van de rechtbank en de leiding van het parket hiervan tijdig in kennis gesteld.
Intrekking van de dagvaarding
- 8.2.9.
Dagvaardingen worden binnen 4 weken vóór de zitting niet meer ingetrokken.
- 8.2.10.
Wanneer een dagvaarding tot uiterlijk 4 weken vóór de zitting door de officier van justitie wordt ingetrokken, wordt dit doorgegeven aan de verkeerstoren. De officier van justitie doet door tussenkomst van de verkeerstoren onverwijld een voorstel aan de dagvoorzitter voor een nieuwe zaak.
Aanhouden en verwijzen ter terechtzitting
- 8.2.11.
Zaken worden ter zitting aangehouden voor bepaalde tijd, zoveel mogelijk bij dezelfde rechters en officier van justitie. De nieuwe zittingsdatum is afgestemd met de verkeerstoren en procesdeelnemers. Er wordt rekening gehouden met de tijdsduur van eventueel nader te verrichten werkzaamheden.
- 8.2.12.
Bij aanhouding van de zaak ter zitting wordt binnen 10 werkdagen het aanhoudingsprocesverbaal aan procespartijen en de verkeerstoren verstrekt.
- 8.2.13.
Beslissingen van de meervoudige kamer tot verwijzing naar de rechter- of raadsheercommissaris zijn gemotiveerd, bevatten een opgave van onderwerpen, zo volledig mogelijke persoonsgegevens van de getuigen en indien mogelijk de geschatte tijdsduur van het verhoor (zie ook bepaling 4.1.3).
Beslag
- 8.2.14.
Indien aan de orde geeft de officier van justitie ter zitting aan, onder toevoeging van een beslaglijst, over welk beslag een beslissing van de rechtbank wordt verlangd.
Administratieve verwerking vóór de behandeling ter zitting
- 8.2.15.
Het openbaar ministerie draagt zorg voor aanlevering van het complete dossier aan de verkeerstoren, waarbij de processen-verbaal voorzien zijn van een doorlopende nummering.
- 8.2.16.
De originele dossiers gepland voor de inhoudelijke behandeling bevatten bij aanlevering aan de verkeerstoren ten minste en voor zover van toepassing de stukken als weergegeven in de inventarislijst (zie bijlage 1).
- 8.2.17.
De verkeerstoren checkt ieder aangeleverd dossier op volledigheid, geeft aan of, en zo ja welke, stukken nog ontbreken en wanneer die worden nagestuurd.
- 8.2.18.
De complete zitting dient 4 weken vóór de zittingsdatum beschikbaar te zijn voor de rechtbank.
- 8.2.19.
Voor het aanleveren van rapportages over de persoon van de verdachte door gedragsdeskundigen of de reclassering geldt een termijn van 2 weken vóór de zittingsdatum.
- 8.2.20.
Binnen de periode van 4 weken voor de zitting verstrekt de strafgriffie van de rechtbank het dossier op verzoek onverwijld aan de advocaat. Buiten deze periode verstrekt het openbaar ministerie onverwijld het dossier op verzoek aan de advocaat.
Administratieve verwerking na de uitspraak
- 8.2.21.
De rechtbank draagt er zoveel mogelijk zorg voor dat het vonnis op de dag van de uitspraak verstrekt wordt aan de procespartijen en beschikbaar is voor procesdeelnemers.
- 8.2.22.
De rechtbank zorgt ervoor dat binnen een termijn van in beginsel 14 dagen na de uitspraak het RM-akkoord is geregistreerd binnen het geautomatiseerde systeem en het vonnis aan het openbaar ministerie is verstrekt.
In de volgende gevallen vindt registratie van het RM-akkoord en verstrekking van het vonnis binnen 3 werkdagen plaats:
- –
bij digitale verwerking van de zaak;
- –
indien opgelegde bijzondere voorwaarden dadelijk uitvoerbaar zijn verklaard.