Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling
Overige bepalingen
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2005
- Redactionele toelichting
De datum van publicatie en de datum van afkondiging is de datum van inwerkingtreding.
- Bronpublicatie:
01-01-2005, Internet 2005, www.verzekeraars.nl (uitgifte: 01-01-2005, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-01-2005
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-01-2005, Internet 2005, www.verzekeraars.nl (uitgifte: 01-01-2005, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Verzekeringsrecht / Schadeverzekering
7
Als zich een situatie voordoet die onder de omschrijving valt van meer dan één in deze overeenkomst geregelde botsingsituaties, dan gaat een artikel met een lager nummer vóór een artikel met een hoger nummer.
8
Bij co-assurantie en poolvorming is de OVS volledig van toepassing indien de leidende verzekeraar tot de OVS is toegetreden, ongeacht of de medeverzekeraars bij de OVS zijn aangesloten.
9
Wanneer tussen twee bij deze overeenkomst aangesloten verzekeraars ook een andere schaderegelingovereenkomst van toepassing is, dan gaat deze laatste vóór.
10
Wanneer een op grond van de OVS betaalde schade niet of niet geheel kan worden verhaald op een aansprakelijke derde als gevolg van een andere schaderegelingovereenkomst, dan is de OVS voor (dat deel van) die schade niet van toepassing.
11
Verweren, die volgens de WAM niet aan de benadeelde kunnen worden tegengeworpen, kunnen ook door de verzekeraars niet aan elkaar worden tegengeworpen.
12
Verzekeraars hebben voor de uitgekeerde schade slechts een vorderingsrecht op elkaar uit hoofde van deze overeenkomst. Vervolgens doen alle betrokken verzekeraars afstand van verhaal jegens elkaar.
13
Regresaanspraken op derden blijven bestaan.
14
Rechten en verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomst zijn slechts vatbaar voor cessie voor zover een derde aansprakelijk is. De rechten en verplichtingen zijn niet via cessie of een andere overeenkomst overdraagbaar en kunnen niet ten behoeve van een verzekeraar door een derde op naam van een verzekeraar worden uitgeoefend.
15
Als een derde (geheel of gedeeltelijk) aansprakelijk is, dan zijn de verzekeraars verplicht mee te werken aan het opmaken van een akte van cessie.
16
Als een verzekeraar een schade rechtstreeks heeft betaald aan een benadeelde en die schade zou op grond van deze overeenkomst voor rekening zijn gekomen van een andere verzekeraar, dan betaalt de laatstgenoemde verzekeraar de schade terug aan de eerstgenoemde verzekeraar.
17
Als zich tussen verzekeraars een geschil voordoet over de toepassing van de overeenkomst, dat de OVS-contactpersonen van verzekeraars niet in onderling overleg kunnen oplossen, dan zullen de OVS-contactpersonen het geschil aan de Geschillencommissie Schadeverzekeraars (GCS) voorleggen. De GCS is bevoegd op basis van de aan haar overgelegde stukken zelfstandig de feiten vast te stellen. De GCS zal vervolgens in een bindend advies over het geschil een uitspraak doen.
18
Verzekeraars kunnen deze overeenkomst opzeggen met inachtneming van een termijn van drie maanden.