Gemeenschappelijk standpunt 2005/69/GBVB over de uitwisseling van bepaalde gegevens met Interpol
Aanhef
Geldend
Geldend vanaf 24-01-2005
- Bronpublicatie:
24-01-2005, PbEU 2005, L 27 (uitgifte: 29-01-2005, regelingnummer: 2005/69/GBVB)
- Inwerkingtreding
24-01-2005
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
24-01-2005, PbEU 2005, L 27 (uitgifte: 29-01-2005, regelingnummer: 2005/69/GBVB)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Bijzondere onderwerpen
Gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 24 januari 2005 over de uitwisseling van bepaalde gegevens met Interpol
DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,
Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name op artikel 30, lid 1, onder b), en artikel 34, lid 2, onder a),
Gezien het voorstel van de Commissie,
Overwegende hetgeen volgt:
- (1)
Eén van de doelstellingen van de Europese Unie is de burgers in een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid een hoog niveau van veiligheid te verschaffen; nauwere samenwerking tussen de bevoegde wetshandhavingsautoriteiten van de lidstaten is van essentieel belang om deze doelstelling te bereiken.
- (2)
Om de Unie te beschermen tegen bedreigingen door de internationale en georganiseerde criminaliteit, met inbegrip van terrorisme, dient in het kader van het gezamenlijke optreden tevens te worden voorzien in de uitwisseling van gegevens tussen de in strafzaken bevoegde wetshandhavingsautoriteiten van de lidstaten en met de internationale partners.
- (3)
Afgegeven en blanco paspoorten die zijn gestolen, verloren of verduisterd, worden gebruikt om strafvervolging te ontlopen en strafbare feiten te plegen die de veiligheid van de Unie en van elke lidstaat in gevaar kunnen brengen. Doeltreffende maatregelen kunnen wegens de aard van de bedreiging alleen op het niveau van de Unie worden genomen. Dit doel kan niet worden verwezenlijkt door middel van individuele maatregelen van de lidstaten. Dit gemeenschappelijk standpunt gaat niet verder dan hetgeen nodig is om dat doel te verwezenlijken.
- (4)
Alle lidstaten zijn aangesloten bij de Internationale Politieorganisatie (Interpol). Met het oog op de vervulling van haar taak ontvangt, verzamelt en verspreidt Interpol gegevens om de bevoegde wetshandhavingsautoriteiten bij te staan bij de preventie en de bestrijding van de internationale criminaliteit. Via de Interpolgegevensbank voor gestolen reisdocumenten kunnen de leden van Interpol elkaar gegevens meedelen over verloren en gestolen paspoorten.
- (5)
In zijn verklaring betreffende de bestrijding van terrorisme van 25 maart 2004 heeft de Europese Raad de Raad opdracht gegeven om voor eind 2005 een geïntegreerd stelsel voor de uitwisseling van gegevens over gestolen en verloren paspoorten in te voeren, zulks met gebruikmaking van het Schengeninformatiesysteem (SIS) en de Interpolgegevensbank. Dit gemeenschappelijk standpunt is een eerste reactie op dit verzoek en zou moeten worden gevolgd door de installatie van de technische voorziening in het SIS om dit doel te bereiken.
- (6)
Bij de uitwisseling van gegevens van de lidstaten over gestolen, verloren of verduisterde paspoorten met de Interpolgegevensbank voor gestolen reisdocumenten, alsook bij de verwerking van deze gegevens, worden de toepasselijke gegevensbeschermingsregels van de individuele lidstaten en van Interpol in acht genomen.
- (7)
Overeenkomstig dit gemeenschappelijk standpunt moeten de lidstaten ervoor zorgen dat hun bevoegde autoriteiten de bovenvermelde gegevens uitwisselen met de Interpolgegevensbank voor gestolen reisdocumenten en moeten zij tegelijkertijd deze gegevens opnemen in de relevante nationale gegevensbank en — indien zij daaraan deelnemen — in het SIS. Deze verplichting ontstaat zodra de nationale autoriteiten kennis krijgen van de diefstal, het verlies of de verduistering. Uit een verdere eis, namelijk het opzetten van de nodige infrastructuur om de raadpleging van de Interpolgegevensbank te vergemakkelijken, blijkt het belang van deze gegevensbank voor de rechtshandhaving.
- (8)
De voorwaarden voor de uitwisseling worden overeengekomen met Interpol, teneinde te waarborgen dat de uitwisseling van gegevens geschiedt met inachtneming van de beginselen inzake gegevensbescherming die centraal staan bij de gegevensuitwisseling binnen de Unie, met name wat betreft de uitwisseling en geautomatiseerde verwerking van dergelijke gegevens.
- (9)
Dit gemeenschappelijk standpunt is opgesteld met inachtneming van de grondrechten en de beginselen die met name zijn vastgelegd in artikel 6 van het Verdrag betreffende de Europese Unie en die zijn vervat in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie,
HEEFT HET VOLGENDE GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT VASTGESTELD: