Overeenkomst tot arbitrage
Einde inhoudsopgave
Overeenkomst tot arbitrage (BPP nr. 13) 2011/7.1:7.1 Inleiding
Overeenkomst tot arbitrage (BPP nr. 13) 2011/7.1
7.1 Inleiding
Documentgegevens:
Mr. G.J. Meijer, datum 20-07-2011
- Datum
20-07-2011
- Auteur
Mr. G.J. Meijer
- JCDI
JCDI:ADS507187:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
DE LY (diss.), no. 322; zie ook REDFERN & HUNTER, 3.50-3.51 (met referte aan 'lex loci arbitri' respectievelijk 'locus arbitri').
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Wie met de praktijk van de arbitrage bekend is, weet dat zij zich dikwijls niet beperkt tot de Nederlandse rechtssfeer. Vraag is dan ook welk recht van toepassing is. Het antwoord daarop laat zich niet eenduidig formuleren.
Traditioneel wordt in dit opzicht onderscheiden tussen het formeel recht en het materieel recht dat bij arbitrage van toepassing is.
Het formeel recht is het recht dat op de arbitrage zelf van toepassing is. Het gaat daarbij om het recht dat in de arbitragewet, bij ons het Vierde Boek van ons Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (art. 1020-1076 Rv), is opgenomen. Het formeel recht wordt in dit opzicht ook wel aangeduid als het procesrecht met betrekking tot arbitrage of arbitrage(proces)recht en betreft de overeenkomst tot arbitrage, het arbitraal geding, het arbitraal vonnis, procedures bij de gewone rechter met betrekking tot het arbitraal geding (de benoeming van arbiters) en procedures met betrekking tot een arbitraal vonnis, hetzij bij de arbiters (het arbitraal hoger beroep, de rectificatie en de aanvulling), hetzij bij de gewone rechter (de tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis en de rechtsmiddelen van vernietiging en herroeping). Het formeel recht wordt ook wel met lex arbitri aangeduid.
Terecht wordt verdedigd dat wij eigenlijk de term lex loci arbitralis zouden moeten hanteren omdat de lex arbitri veronderstelt dat het gaat om het recht van de nationaliteit of van de woon- of verblijfplaats van de arbiter(s).1 Aangezien de term lex arbitri alom is ingeburgerd, zal ik in het vervolg de regelen inzake arbitrage niettemin met lex arbitri aanduiden.
Het materieel recht is het recht dat het scheidsgerecht op de zaak (het geschil) zelf moet toepassen. Men mag het op de arbitrage toepasselijk arbitragerecht (de lex arbitri) niet verwarren met het op het geschil toepasselijk materiële recht (de zogenaamde lex causae) dat partijen of eventueel het scheidsgerecht ingevolge art. 1054 lid 2 Rv van toepassing hebben verklaard.
Ik zal thans ingaan op het materieel en formeel recht dat van toepassing is op arbitrage in het algemeen, en op de overeenkomst tot arbitrage in het bijzonder.