Einde inhoudsopgave
Uitvoeringsregels ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid
2.3.2 Bij de ontslagaanvraag te verstrekken informatie
Geldend
Geldend vanaf 01-10-2019
- Redactionele toelichting
De dag van de datum van afkondiging is gezet op 01.
- Bronpublicatie:
01-10-2019, Internet 2019, www.uwv.nl (uitgifte: 01-10-2019, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-10-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-10-2019, Internet 2019, www.uwv.nl (uitgifte: 01-10-2019, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid / Algemeen
Arbeidsrecht / Einde arbeidsovereenkomst
In de ontslagaanvraag moet de werkgever met stukken onderbouwen waarom herplaatsing van de werknemer binnen de onderneming of de (internationale) groep niet mogelijk is of in de gegeven omstandigheden in redelijkheid niet van hem gevergd kan worden.
De werkgever moet een verklaring overleggen van de bedrijfsarts over de belasting/belastbaarheid (bijvoorbeeld via een inzetbaarheidsprofiel) van de werknemer.1. Daarmee kan de werkgever toelichten waarom er al dan niet met behulp van scholing geen passende vacatures of herplaatsingsmogelijkheden zijn, of binnen een redelijke termijn zijn te verwachten.
Als op voorhand duidelijk is dat er geen vacatures zijn of functies van plaatsmakers waarop herplaatsing mogelijk is, hoeft de verklaring van de bedrijfsarts daar niet op in te gaan.
Afhankelijk van de omstandigheden moet de werkgever de aanvraag ook met andere stukken onderbouwen. Voorbeelden van andere stukken zijn:
- 1.
wanneer een herplaatsingsgesprek heeft plaatsgevonden, het verslag van dat gesprek en een opgave van de functies waarvoor de werknemer zich beschikbaar heeft gesteld;
- 2.
een overzicht van (voor zover in overeenstemming met de afspraken met werknemer):
- a.
de aanwezige en de binnen de redelijke termijn te verwachten vacatures;
- b.
de functies waarop zogenoemde plaatsmakers werkzaam zijn2.:
uitzendkrachten;
- —
oproepkrachten;
- —
ingeleend personeel (uitgezonderd payrollwerknemers);
- —
werknemers (waaronder payrollwerknemers) die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt;
- —
werknemers (waaronder payrollwerknemers) met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, die binnen de redelijke termijn van rechtswege eindigt; en
- —
zelfstandigen.
Voetnoten
In het geval de werknemer een IVA-uitkering ontvangt is reeds duidelijk dat herplaatsing van de werknemer niet mogelijk is en is overlegging van een verklaring van de bedrijfsarts niet nodig.
Als op een arbeidsplaats werkzaamheden van tijdelijke aard (voor piek en ziek; ten hoogste 26 weken) worden verricht, moet de werkgever dit aangeven omdat deze arbeidsplaatsen niet bij de herplaatsing betrokken worden. Datzelfde geldt voor een arbeidsplaats waarop een echte zelfstandige werkzaam is en de werkgever aannemelijk maakt dat die arbeidsplaats voor een doelmatige bedrijfsvoering bezet moet worden door een zelfstandige.