Rechtsbescherming van ondernemers in aanbestedingsprocedures
Einde inhoudsopgave
Rechtsbescherming van ondernemers in aanbestedingsprocedures (R&P nr. VG7) 2013/4.3.4.1:4.3.4.1 Inleiding
Rechtsbescherming van ondernemers in aanbestedingsprocedures (R&P nr. VG7) 2013/4.3.4.1
4.3.4.1 Inleiding
Documentgegevens:
mr. A.J. van Heeswijck, datum 28-11-2013
- Datum
28-11-2013
- Auteur
mr. A.J. van Heeswijck
- JCDI
JCDI:ADS578422:1
- Vakgebied(en)
Bestuursprocesrecht / Algemeen
Aanbestedingsrecht / Algemeen
Verbintenissenrecht / Schadevergoeding
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De schade die een inschrijver lijdt als gevolg van een onrechtmatige daad of toerekenbare tekortkoming kwalificeert als vermogensschade, in het bijzonder ‘zuivere vermogensschade’. Zij kan zowel geleden verlies als gederfde winst omvatten. Deze schade komt op grond van artikel 6:95 BW en artikel 6:96 lid 1 BW voor vergoeding in aanmerking.
Bij schadevergoeding op grond van schending van de aanbestedingsregels kunnen twee categorieën worden onderscheiden. Het onderscheid is afhankelijk van het antwoord op de vraag of definitieve gunning heeft plaatsgevonden. Voorbeelden uit de eerste categorie, de opdracht is gegund, zijn gevallen waarin de aanbesteder een of meer inschrijvers ten onrechte heeft gepasseerd of waarin de opdracht is gegund, terwijl dit in verband met procedurele gebreken niet was toegestaan en heraanbesteding had moeten plaatsvinden. Een voorbeeld uit de tweede categorie, de opdracht is niet gegund, is het geval waarin de aanbesteding om budgettaire redenen is ingetrokken.
Paragraaf 3.4.2 begint met schadevergoeding bij definitieve gunning. Paragraaf 3.4.3 is gewijd aan de mogelijkheid tot toepassing van het leerstuk van kansschade. In pararaaf 3.4.4 komt slot schadevergoeding bij intrekking van de aanbesteding aan bod.