De dwangsom in het burgerlijk recht
Einde inhoudsopgave
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/17.2.4:17.2.4 Einde schorsing
De dwangsom in het burgerlijk recht (BPP nr. V) 2006/17.2.4
17.2.4 Einde schorsing
Documentgegevens:
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem, datum 19-12-2006
- Datum
19-12-2006
- Auteur
Mr. M.B. Beekhoven van den Boezem
- JCDI
JCDI:ADS377919:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Zie GMvT, p. 20.
Zie 123. Ook zal het ten uitvoer leggen van de hoofdveroordeling en daarmee het ten uitvoer leggen van de dwangsomveroordeling in dit geval misbruik van bevoegdheid opleveren, zie hieromtrent 15.2.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Een ander punt van kritiek uit Franken ten aanzien van het feit dat de in art. 611e Rv geregelde schorsing steeds eindigt met het einde van het faillissement. Terwijl de Memorie van Toelichting ervan uitgaat, dat na het faillissement weer dwangsommen kunnen worden verbeurd,1 kan zich zijns inziens het geval voordoen dat door het faillissement de hoofdveroordeling oplost, zoals het geval zal zijn indien een dwangsom was gekoppeld aan de levering van een bepaalde zaak, die door de curator tijdens het faillissement is verkocht. In dit geval is het volgens Franken niet logisch dat de dwangsomveroordeling na het einde van het faillissement eerst automatisch herleeft, met als consequentie dat de veroordeelde ex-failliet zich krachtens art. 611d Rv tot de rechter moet wenden om opheffing van de dwangsomveroordeling te krijgen.
Mijns inziens is een rechterlijk oordeel waarin de dwangsomveroordeling op basis van art. 611d Rv wordt opgeheven hier echter niet onmisbaar:2 toepassing van de regel uit het arrest Liesenborghs-Thielens/Vandebril-Tielens kan er namelijk in dit geval toe leiden dat geen dwangsommen meer worden verbeurd, nu de hoofdveroordeling niet voor gedwongen tenuitvoerlegging vatbaar is.3 Zonodig kan dit door de executierechter worden vastgesteld, maar een nadere rechterlijke procedure is in beginsel niet noodzakelijk.