Besluit etikettering van levensmiddelen BES
Bijlage I
Geldend
Geldend vanaf 10-10-2010
- Redactionele toelichting
Tekstplaatsing van het Landsbesluit etikettering van levensmiddelen, zoals gewijzigd bij het Aanpassingsbesluit openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (27-09-2010, Stb. 366). Tijdstip iwtr.: 00.00 uur in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. 06.00 uur in het Europese deel van Nederland.
- Bronpublicatie:
15-09-2010, Stb. 2010, 659 (uitgifte: 01-10-2010, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
10-10-2010
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
30-09-2010, Stb. 2010, 389 (uitgifte: 07-10-2010, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Deze bijlage behoort bij artikel 7, tweede lid, onder a, van het Besluit etikettering van levensmiddelen BES
De in artikel 7, tweede lid, onder a, bedoelde ingrediënten zijn de volgende:
Definitie | Vermelding |
---|---|
Andere geraffineerde oliën dan olijfolie | ‘olie’, nader omschreven met: |
– de aanduiding ‘plantaardig’ of ‘dierlijk’, naar gelang van het geval; of | |
– de aanduiding van de specifieke plantaardige of dierlijke oorsprong. | |
De aanduiding ‘gehard’ wordt toegevoegd aan de aanduiding van een geharde olie. | |
Geraffineerde vetten | ‘vet’, nader omschreven met: |
– de aanduiding ‘plantaardig’ of ‘dierlijk’, naar gelang van het geval; of | |
– de aanduiding van de specifieke plantaardige of dierlijke oorsprong. | |
Mengsels van meel van twee of meer graansoorten | De aanduiding ‘gehard’ wordt toegevoegd aan de aanduiding van een gehard vet. |
‘meel’, gevolgd door de vermelding van de graansoorten waarvan het afkomstig is, in dalende volgorde van hun gewichtspercentage. | |
Natief zetmeel en langs fysische weg of enzymen gemodificeerd zetmeel | ‘zetmeel’ nader aangevuld met een omschrijving van de specifieke plantaardige oorsprong indien dat ingrediënt gluten kan bevatten. |
Alle soorten vis wanneer die vis een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel, tenzij de aanduiding en de presentatie van die eet- of drinkwaar duiden op een speciale soort vis | vis |
Alle soorten kaas wanneer de kaas of het mengsel van kaassoorten een ingrediënt vormt van een ander levensmiddel, tenzij de aanduiding en de presentatie van die eet- of drinkwaar duiden op een speciale soort kaas | kaas |
Alle specerijen die niet meer dan 2% van het gewicht van de eet- of drinkwaar uitmaken | ‘specerijen’ of ‘mengsel van specerijen’ |
Alle kruiden of delen daarvan die niet meer dan 2% van het gewicht van de eet- of drinkwaar uitmaken | ‘kruiden’ of ‘mengsel van kruiden’ |
Alle soorten gompreparaten die voor de bereiding van gom als basis voor kauwgom worden gebruikt | gom |
Alle soorten paneermeel | paneermeel |
Alle categorieën saccharose | suiker |
Watervrije dextrose en dextrosemonohydraat | dextrose |
Glucosestroop en gedehydrateerde glucosestroop | glucosestroop |
Alle melkeiwitten (caseïne, caseïnaten en eiwitten van wei) en mengsels daarvan | melkeiwitten |
Cacaopersboter cacao-wringboter of geraffineerde cacaoboter | cacaoboter |
Alle geconfijte vruchten die niet meer dan 10% van het gewicht van de eet- of drinkwaar uitmaken | geconfijte vruchten |
Mengsels van groenten die niet meer dan 10% van het gewicht van de eet- of drinkwaar uitmaken | groenten |
Alle soorten wijn | wijn |