JAR 2015/73
Werkgeversaansprakelijkheid na blootstelling aan schadelijke stoffen. Indien een werknemer is blootgesteld aan gevaarlijke stoffen tijdens zijn werk wordt het oorzakelijk verband tussen de beroepsziekte en die blootstelling aangenomen indien de werkgever heeft nagelaten die maatregelen te nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.
HR 13-02-2015, ECLI:NL:HR:2015:295
- Instantie
Hoge Raad (Civiele kamer)
- Datum
13 februari 2015
- Magistraten
Mrs. E.J. Numann, A.M.J. van Buchem-Spapens, C.E. Drion, G. de Groot en M.V. Polak
- Zaaknummer
13/04465
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht / Algemeen
Arbeidsrecht / Arbeidsomstandigheden en beroepsschade
Arbeidsrecht / Arbeidsovereenkomstenrecht
Verbintenissenrecht / Aansprakelijkheid
Verbintenissenrecht / Algemeen
Verbintenissenrecht / Onrechtmatige daad
Arbeidsrecht / Einde arbeidsovereenkomst
- Brondocumenten
ECLI:NL:HR:2015:295, Uitspraak, Hoge Raad (Civiele kamer), 13‑02‑2015
ECLI:NL:PHR:2014:2305, Conclusie, Hoge Raad (Advocaat-Generaal), 12‑12‑2014
- Wetingang
Art. 7:658 BW
Essentie
Werknemer lijdt aan een beroepsziekte na blootstelling aan voor de gezondheid schadelijke stoffen tijdens zijn dienstverband. Na deskundigenoordelen oordeelt het Hof dat Unilever als werkgever schade moet vergoeden, op te maken bij staat. In cassatie wordt opgekomen tegen de motivering van het bewijsoordeel.
De omkeringsregel houdt in dat wanneer een werknemer met een beroepsziekte tijdens zijn werk in aanraking is gekomen met gevaarlijke stoffen het oorzakelijk verband tussen de beroepsziekte moet worden aangenomen indien de werkgever heeft nagelaten de maatregelen te treffen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn beroep ... Verder lezen? Log in om dit document te bekijken.