Einde inhoudsopgave
Uitvoeringsregeling accijns
Bijlage A.1 Methode voor het bepalen van het alcoholgehalte als bedoeld in artikel 15
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2024
- Bronpublicatie:
06-02-2023, Stcrt. 2023, 4714 (uitgifte: 16-02-2023, regelingnummer: 2023-0000023323)
- Inwerkingtreding
01-01-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
06-02-2023, Stcrt. 2023, 4714 (uitgifte: 16-02-2023, regelingnummer: 2023-0000023323)
- Vakgebied(en)
Accijns en verbruiksbelastingen (V)
- 1.
Voor het bepalen van het alcoholgehalte van bier, wijn, tussenproducten en overige alcoholhoudende producten wordt goedgekeurd dat gebruik wordt gemaakt van een methode gebaseerd op:
- –
distillatie met correctie voor de distillatieverliezen;
- –
dichtheidsmeting met een elektronische dichtheidsmeter, principe oscillatie; en
- –
alcoholgehalte op basis van de dichtheid gecorreleerd naar de International Organization of Legal Metrology tabellen.
De referentietemperatuur voor de bepaling van het volume, de dichtheid en het alcoholvolumegehalte van de dranken is 20°C.
Het bij de bepaling van het alcoholgehalte gebruikte distillatieapparaat dient geschikt te zijn om ethanol en andere vluchtige verbindingen te scheiden van het residu.
Bier en koolzuurhoudende dranken dienen voor distillatie bevrijd te worden van koolzuur door meermalen overschenken en daarna te filtreren.
Niet koolzuurhoudende dranken worden direct, zonder voorbehandeling, gedistilleerd.
Van 100 ml bier, wijn, tussenproduct of overig alcoholhoudend product, aangevuld met 150 ml gedistilleerd water, wordt ten minste 180 ml afgedistilleerd. Het distillaat wordt met gedistilleerd water tot 200 ml aangevuld. Vervolgens wordt de dichtheid bepaald minimaal op vijf decimalen nauwkeurig.
De omrekening van de dichtheid van het distillaat naar het alcoholgehalte bij 20°C geschiedt met gebruikmaking van de tabellen van de International Organization of Legal Metrology.
Het alcoholvolume percentage alcohol wordt naar beneden afgerond op één decimaal.
Bij de distillatie voor de vaststelling van het alcoholgehalte van bier, wijn, tussenproducten en overige alcoholhoudende producten wordt gebruik gemaakt van een distilleertoestel waarbij wordt gecorrigeerd voor een eventueel bij de distillatie optredend alcoholverlies. Het alcoholverlies kan worden beperkt door een groter volume af te destilleren of te destilleren naar een groter volume.
- 2.
Teneinde rekening te houden met de wetenschappelijke vooruitgang en de verschillen in de uitrusting van de laboratoria, wordt toegestaan dat methoden worden toegepast die op andere meetprincipes gebaseerd zijn, indien kan worden aangetoond dat de juistheid, de herhaalbaarheid en de reproduceerbaarheid van de verkregen resultaten gelijkwaardig zijn aan de referentiemethode, bedoeld in het eerste lid.