Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2023/988 inzake algemene productveiligheid, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn (EU) 2020/1828 van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Richtlijn 2001/95/EG van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn 87/357/EEG van de Raad
Artikel 30 Consumer Safety Network
Geldend
Geldend vanaf 12-06-2023
- Bronpublicatie:
10-05-2023, PbEU 2023, L 135 (uitgifte: 23-05-2023, regelingnummer: 2023/988)
- Inwerkingtreding
12-06-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
10-05-2023, PbEU 2023, L 135 (uitgifte: 23-05-2023, regelingnummer: 2023/988)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Marktintegratie
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
Hierbij wordt een Europees netwerk van de voor productveiligheid bevoegde autoriteiten van de lidstaten (‘Consumer Safety Network’) opgericht.
Het Consumer Safety Network dient als platform voor gestructureerde coördinatie en samenwerking tussen de autoriteiten van de lidstaten en de Commissie op het gebied van de verbetering van de productveiligheid in de Unie.
2.
De Commissie bevordert en neemt deel aan de werking van het Consumer Safety Network, met name in de vorm van administratieve samenwerking.
3.
De taken van het Consumer Safety Network zijn met name:
- a)
het faciliteren van de regelmatige uitwisseling van informatie over risicobeoordelingen, gevaarlijke producten, testmethoden en -resultaten, normen, methodologieën voor de verzameling van gegevens, interoperabiliteit van informatie- en communicatiesystemen, recente wetenschappelijke ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe technologieën alsook andere aspecten die voor de controleactiviteiten van belang zijn;
- b)
het organiseren van het opzetten en uitvoeren van gezamenlijke bewakings- en testprojecten, waaronder in de context van elektronische handel;
- c)
het bevorderen van de uitwisseling van ervaring en beste praktijken en de samenwerking bij opleidingsactiviteiten;
- d)
het verbeteren van de samenwerking op Unieniveau bij het opsporen, uit de handel nemen en terugroepen van gevaarlijke producten;
- e)
het faciliteren van versterkte en gestructureerde samenwerking tussen lidstaten op het gebied van de handhaving van productveiligheid, met name om de in artikel 32 bedoelde activiteiten te vergemakkelijken, en
- f)
het vergemakkelijken van de uitvoering van deze verordening.
4.
Het Consumer Safety Network coördineert zijn optreden met de andere bestaande werkzaamheden van de Unie op het gebied van markttoezicht en consumentenveiligheid en werkt in voorkomend geval samen met en wisselt informatie uit met andere netwerken, groepen en organen van de Unie.
5.
Het Consumer Safety Network stelt zijn werkprogramma vast, met daarin onder meer de prioriteiten in de Unie met betrekking tot de veiligheid van de onder deze verordening vallende producten en met betrekking tot de onder deze verordening vallende risico's.
Het Consumer Safety Network vergadert regelmatig en, indien noodzakelijk, op een naar behoren gemotiveerd verzoek van de Commissie of een lidstaat.
Het Consumer Safety Network kan experts en andere derden, waaronder consumentenorganisaties, uitnodigen om zijn bijeenkomsten bij te wonen.
6.
Het Consumer Safety Network wordt naar behoren vertegenwoordigd in en neemt regelmatig deel aan de relevante activiteiten van het Unienetwerk voor productconformiteit dat is opgericht krachtens artikel 29 van Verordening (EU) 2019/1020 en draagt bij aan zijn activiteiten in verband met productveiligheid om passende coördinatie van markttoezichtactiviteiten op geharmoniseerde en niet-geharmoniseerde gebieden te waarborgen.