Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2023/988 inzake algemene productveiligheid, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn (EU) 2020/1828 van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Richtlijn 2001/95/EG van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn 87/357/EEG van de Raad
Artikel 28 Uniemaatregelen tegen producten die een ernstig risico vormen
Geldend
Geldend vanaf 12-06-2023
- Bronpublicatie:
10-05-2023, PbEU 2023, L 135 (uitgifte: 23-05-2023, regelingnummer: 2023/988)
- Inwerkingtreding
12-06-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
10-05-2023, PbEU 2023, L 135 (uitgifte: 23-05-2023, regelingnummer: 2023/988)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Marktintegratie
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
Indien de Commissie kennisneemt van het feit dat een product, of een specifieke categorie of groep producten een ernstig risico vormt voor de gezondheid en veiligheid van consumenten, kan zij op eigen initiatief of op verzoek van lidstaten bij uitvoeringshandelingen passende maatregelen nemen, naargelang van de ernst en de urgentie van de situatie, indien:
- a)
gelet op de aard van het door het product, de categorie of groep producten veroorzaakte veiligheidsprobleem, niet op een aan de ernst en spoedeisendheid van de situatie aangepaste wijze tegen het risico kan worden opgetreden in het kader van andere procedures die zijn vastgesteld bij op de betrokken producten toepasselijk specifiek Unierecht, en
- b)
tegen het risico alleen op doeltreffende wijze kan worden opgetreden door op Unieniveau adequate maatregelen te nemen, teneinde een eenvormig, hoog beschermingsniveau voor de gezondheid en de veiligheid van de consument en een goede werking van de interne markt te waarborgen.
Die maatregelen kunnen maatregelen omvatten die het in de handel brengen of op de markt aanbieden van dergelijke producten verbieden, opschorten of beperken of bijzondere voorwaarden verbinden aan hun conformiteitsbeoordeling in verband met het veiligheidsvereiste, indien van toepassing, of aan het verhandelen daarvan, zoals het uitvoeren van representatieve steekproeven van die producten, teneinde een hoog niveau van bescherming van de veiligheid van consumenten te waarborgen.
De lidstaten nemen binnen hun rechtsgebied alle passende handhavingsmaatregelen die nodig zijn om de doeltreffende uitvoering van die uitvoeringshandelingen te waarborgen. De bevoegde autoriteiten van de betrokken lidstaten stellen de Commissie in kennis van de vastgestelde handhavingsmaatregelen.
De Commissie evalueert regelmatig de doeltreffendheid van de door de lidstaten vastgestelde handhavingsmaatregelen en stelt het Consumer Safety Network in kennis van het resultaat van die beoordeling.
2.
De in lid 1 bedoelde uitvoeringshandelingen worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 46, lid 3, bedoelde onderzoeksprocedure. In die uitvoeringshandelingen wordt de datum vermeld waarop ze ophouden van toepassing te zijn.
3.
Om naar behoren gemotiveerde dwingende redenen van urgentie die verband houden met de gezondheid en veiligheid van consumenten, stelt de Commissie volgens de in artikel 46, lid 4, bedoelde procedure onmiddellijk toepasselijke uitvoeringshandelingen vast.
4.
Als het op grond van een overeenkomstig lid 1 of lid 3 vastgestelde maatregel verboden is een product in de handel te brengen of op de markt van de Unie aan te bieden, is de uitvoer daarvan uit de Unie verboden, tenzij de maatregel zulks uitdrukkelijk toestaat om naar behoren gemotiveerde redenen.
5.
Elke lidstaat kan bij de Commissie een met redenen omkleed verzoek indienen om na te gaan of het nodig is de in lid 1 of lid 3 bedoelde maatregel te nemen.