Het deskundigenadvies in de civiele procedure
Einde inhoudsopgave
Het deskundigenadvies in de civiele procedure (R&P nr. 165) 2008/6.2.1:6.2.1 Inleiding
Het deskundigenadvies in de civiele procedure (R&P nr. 165) 2008/6.2.1
6.2.1 Inleiding
Documentgegevens:
G. de Groot, datum 20-10-2008
- Datum
20-10-2008
- Auteur
G. de Groot
- JCDI
JCDI:ADS442519:1
- Vakgebied(en)
Burgerlijk procesrecht (V)
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
In dit hoofdstuk is rechtsvergelijking met Zweden achterwege gelaten. Er was onvoldoende informatie in een voor mij begrijpelijke taal voorhanden over het feitenonderzoek door deskundigen in Zweden.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
Evenals in par. 4.3.1, laat zich ook in dit hoofdstuk bij de inleiding van het rechts-vergelijkend overzicht een glijdende schaal tekenen. Weliswaar is de deskundige in het feitenonderzoek in hoge mate zelfstandig actief op zijn vakgebied, maar de invloed van partijen en de rechter is gegeven doordat zij ieder invloed hebben op de procedure waarin het deskundigenadvies wordt uitgebracht. Bij wijze van leeswijzer is per land een indicatie te geven van de verhouding tussen partijautonomie en regie van de rechter met betrekking tot het feitenonderzoek dat door een deskundige wordt verricht:1
Invloed partijen
Invloed rechter
Engeland
Frankrijk
België
Oostenrijk
Duitsland
Spanje
Zwitserland
Schematisch aangeduid hebben partijen aan de linker zijde van de lijn, in Engeland, relatief de meeste invloed op het feitenonderzoek van de deskundige, terwijl aan de rechter zijde, in Spanje en Zwitserland, de rechter relatief de meeste invloed daarop heeft. Nederland laat zich op deze lijn niet zonder meer inpassen. Dit heeft te maken met het accent op de vrijheid van de deskundige bij de inrichting van het onderzoek, zoals in par. 6.3 wordt toegelicht.