vgl HR 10 juli 2015, ECLI:NL:HR:2015:1818.
HR, 31-01-2020, nr. 19/03803
19/03803
- Instantie
Hoge Raad
- Datum
31-01-2020
- Zaaknummer
19/03803
- Vakgebied(en)
Belastingrecht algemeen (V)
- Brondocumenten en formele relaties
ECLI:NL:HR:2020:169, Uitspraak, Hoge Raad, 31‑01‑2020; (Cassatie)
In cassatie op: ECLI:NL:GHARL:2019:5413
Beroepschrift, Hoge Raad, 31‑01‑2020
- Vindplaatsen
V-N 2020/8.23 met annotatie van Redactie
NLF 2020/0377 met annotatie van Olga Menger
Belastingblad 2020/122 met annotatie van S. Kapoerchan
FED 2020/67 met annotatie van G. GROENEWEGEN
BNB 2020/72 met annotatie van S. BOSMA
NTFR 2020/346 met annotatie van mr. B.S. Kats
Uitspraak 31‑01‑2020
Inhoudsindicatie
Art. 17, lid 3, Wet WOZ, gecorrigeerde vervangingswaarde, restwaarde, langere levensduur dan bij aanvang gebruik was voorzien, Taxatiewijzer.
Partij(en)
HOGE RAAD DER NEDERLANDEN
BELASTINGKAMER
Nummer 19/03803
Datum 31 januari 2020
ARREST
in de zaak van
STICHTING [X] te [Z] (hierna: belanghebbende)
tegen
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente DRUTEN
op het beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 2 juli 2019, nr. 18/00369, op het hoger beroep van belanghebbende tegen een uitspraak van de Rechtbank Gelderland (nr. AWB 17/3967) betreffende de ten aanzien van belanghebbende gegeven beschikking op grond van de Wet waardering onroerende zaken en de aanslag in de onroerendezaakbelastingen van de gemeente Druten voor het jaar 2017 betreffende de onroerende zaak [a-straat 1] te [Q] . De uitspraak van het Hof is aan dit arrest gehecht.
1. Geding in cassatie
Belanghebbende heeft tegen de uitspraak van het Hof beroep in cassatie ingesteld. Het beroepschrift in cassatie is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Druten heeft een verweerschrift ingediend.
2. Beoordeling van de klachten
2.1
In cassatie kan van het volgende worden uitgegaan.
2.1.1
Belanghebbende is eigenaar van een sportcomplex met kantine, kleedruimten, tribune, kassagebouw, opslagruimte, voetbalvelden van gras en kunstgras en overige infrastructuur (hierna: het complex), gelegen aan de [a-straat 1] te [Q] . De oudste delen van het complex zijn gebouwd in 1968.
2.1.2
Voor het Hof was in geschil of de gecorrigeerde vervangingswaarde als bedoeld in artikel 17, lid 3, van de Wet waardering onroerende zaken (hierna: Wet WOZ) van het complex per 1 januari 2016 (hierna: de peildatum), moet worden gesteld op de restwaarde.
2.2.1
Het Hof heeft als volgt geoordeeld. De gecorrigeerde vervangingswaarde gaat voor de correctie voor de technische veroudering uit van handhaving van de aard en de bestemming van de onroerende zaak die de eigenaar/gebruiker daaraan heeft gegeven. Wanneer de eigenaar/gebruiker niet langer de onroerende zaak naar zijn aard en bestemming kan gebruiken, levert deze voor hem geen nut meer op. Op dat moment eindigt de levensduur die relevant is voor het bepalen van de correctie wegens technische veroudering. De levensduur bij toepassing van de gecorrigeerde vervangingswaarde moet daarom op de peildatum worden bepaald op de periode dat de onroerende zaak nog gebruikt kan worden in overeenstemming met de aard en de bestemming die de eigenaar/gebruiker daaraan heeft gegeven, aldus het Hof.
2.2.2
Het Hof heeft geoordeeld dat de heffingsambtenaar terecht een lagere correctie voor de technische veroudering heeft toegepast dan uit de taxatiewijzer voortvloeit waardoor de waarde van het complex hoger uitkomt dan de restwaarde. Daarbij heeft het Hof onder meer acht geslagen op het bepaalde in de Taxatiewijzer Algemeen, de omstandigheid dat de taxateur de onroerende zaak in- en uitpandig heeft opgenomen en de ter zitting van het Hof getoonde foto’s van de kantine.
2.3.1
De klachten richt zich tegen het in 2.2.1 vermelde oordeel van het Hof. Zij betogen dat het Hof ten onrechte ervan is uitgegaan dat een onroerende zaak pas zijn restwaarde bereikt als die zaak niet meer als zodanig in gebruik is bij, en daardoor geen nut meer heeft voor, de eigenaar/gebruiker. De restwaarde is de waarde die de opstal heeft als die opstal nog (net) wordt gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat het gebruik dan direct beëindigd dient te worden. De restwaarde in de taxatiewijzers is juist in het leven geroepen om een object te taxeren dat volledig is afgeschreven maar nog wel in gebruik is, aldus de klachten.
2.3.2
Het Hof heeft bij zijn oordeel terecht tot uitgangspunt genomen dat de gecorrigeerde vervangingswaarde is de waarde die de onroerende zaak voor de eigenaar/gebruiker in economisch opzicht heeft en dat deze waarde wordt gevonden door uit te gaan van de veronderstelling dat voor die zaak een markt zou zijn waarop de eigenaar/gebruiker niet alleen als verkoper zou opereren maar tevens als koper die de zaak zou willen verwerven met handhaving van aard en bestemming ervan1..
2.3.3
Uit de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 273, lid 4, Gemeentewet, de voorganger van het huidige artikel 17, lid 3, Wet WOZ, blijkt dat voor de correctie wegens technische veroudering gekeken wordt naar de levensduur van de onroerende zaak en de restwaarde die deze zaak bij het einde van die levensduur zal hebben. Deze elementen vormen in feite de basis voor de technische afschrijving. Indien de eigenaar van een incourante onroerende zaak een juiste basis voor de afschrijving heeft gehanteerd, zou de afschrijving dan ook overeen moeten komen met de correctie wegens technische veroudering.2.In die parlementaire geschiedenis is geen steun te vinden voor de opvatting dat de restwaarde van een onroerende zaak niet kan worden bereikt zolang dat object nog in gebruik is bij de eigenaar/gebruiker en dezelfde functie als daarvoor vervult. Die uitleg ligt ook niet voor de hand. De gecorrigeerde vervangingswaarde strekt er toe de waarde zodanig vast te stellen dat niet meer wordt belast dan het bedrag waarvoor de eigenaar een zaak zou kunnen verwerven die voor hem hetzelfde nut oplevert als de te waarderen zaak.3.Dat sluit een waardering op restwaarde niet uit.
2.3.4
Hetgeen in 2.3.3 is overwogen neemt niet weg dat er aanleiding kan zijn voor een aanpassing van de technische afschrijving of van de restwaarde van een onroerende zaak, bijvoorbeeld indien achteraf blijkt dat de daarvoor eerder gehanteerde uitgangspunten onjuist zijn.
2.3.5
Het Hof heeft zijn oordeel dat niet van de restwaarde van (onderdelen van) het complex kan worden uitgegaan, kennelijk gebaseerd op het uitgangspunt dat die restwaarde niet kan zijn bereikt omdat het complex nog als voetbalcomplex in gebruik is. Zoals volgt uit hetgeen in 2.3.3 is overwogen berust dat uitgangspunt op een onjuiste rechtsopvatting. Aangezien het oordeel van het Hof voor het overige op dat onjuiste uitgangspunt voortbouwt, kan de uitspraak niet in stand blijven. De klachten slagen. Verwijzing moet volgen voor een nadere beoordeling van de waarde van het complex.
3. Proceskosten
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Druten zal worden veroordeeld in de kosten van het geding in cassatie.
4. Beslissing
De Hoge Raad:
- verklaart het beroep in cassatie gegrond,
- vernietigt de uitspraak van het Hof,
- verwijst het geding naar het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch ter verdere behandeling en beslissing van de zaak met inachtneming van dit arrest,
- draagt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Druten op aan belanghebbende te vergoeden het griffierecht dat belanghebbende voor de behandeling van het beroep in cassatie heeft betaald van € 519, en
- veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Druten in de kosten van belanghebbende voor het geding in cassatie, vastgesteld op € 1.050 voor beroepsmatig verleende rechtsbijstand.
Dit arrest is gewezen door de raadsheer M.A. Fierstra als voorzitter, en de raadsheren J. Wortel en A.F.M.Q. Beukers-van Dooren, in tegenwoordigheid van de waarnemend griffier F. Treuren, en in het openbaar uitgesproken op 31 januari 2020.
Voetnoten
Voetnoten Uitspraak 31‑01‑2020
Beroepschrift 31‑01‑2020
Onderwerp: Cassatie
Ons kenmerk: 2017 — 22602
Procedurenummer Gerechtshof: BK/AR-ARN 18/00369
Edelhoogachtbare,
Middels dit schrijven teken ik namens mijn cliënt, Stichting [X], cassatie aan tegen de uitspraak van Gerechtshof Arnhem — Leeuwarden betreffende de WOZ-waarde van het [a-straat I] te [Q]. Een machtiging treft u als bijlage aan. (bijlage 1).
Feiten:
- 1.
Op 01-01-2017 was mijn cliënt belastingplichtige voor het object [a-straat I] Uit hoofde hiervan heeft belastingplichtige een aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen met mede daarop vermeld de WOZ-beschikking.
- 2.
Wij hebben hier namens de belastingplichtige bezwaar tegen aangetekend.
- 3.
Met dagtekening 16-06-2017 heeft de heffingsambtenaar van de Samenwerkingsverband Munitax (hierna verweerder) middels een uitspraak op bezwaar hier een besluit over genomen. (bijlage 2).
- 4.
Tegen dit besluit hebben wij namens onze cliënt beroep aangetekend bij de Rechtbank.
- 5.
Rechtbank Gelderland heeft hier met dagtekening 26-03-2018 een besluit over genomen.
- 6.
Tegen dit besluit hebben wij namens onze cliënt hoger beroep aangetekend bij het Gerechtshof Arnhem — Leeuwarden.
- 7.
Het Gerechtshof Arnhem — Leeuwarden heeft hier op 2 juli jl. een besluit over genomen en het hoger beroep ongegrond verklaard.
Geschil:
- •
In geschil is de hoogte van de WOZ-waarde van het object [a-straat I] naar waardepeildatum 01-01-2016.
Juridische vraagstuk:
- •
Dient bij de bepaling van de technische correctie de restlevensduur verlengd te worden (en daardoor de correctie verlaagd) indien er enkel normaal onderhoud gepleegd wordt en er geen (grote) renovaties hebben plaatsgevonden?
Standpunt belanghebbende:
Met deze uitspraak van het Gerechtshof kan mijn cliënt zich niet verenigen. Het Gerechtshof heeft onder rechtsoverweging 4.11 en 4.12 o.a. het volgende geconcludeerd: De GVW gaat voor de correctie voor de technische veroudering uit van handhaving van de aard en de bestemming van de onroerende zaak die de eigenaar/gebruiker daaraan gegeven heeft (zie 4.5). Wanneer de eigenaar/gebruiker niet langer de onroerende zaak naar zijn aard en bestemming kan gebruiken, levert het geen nut meer voor hem op. Op dat moment eindigt de levensduur die relevant is voor het bepalen van de correctie voor de technische veroudering. De levensduur bij toepassing van de GVW moet daarom op de waardepeildatum worden bepaald op de periode dat de onroerende zaak nog gebruikt kan worden in overeenstemming met de aard en de bestemming die de eigenaar/gebruiker daaraan heeft gegeven.
Bij deze beredenering gaat het Gerechtshof ervan uit dat het object pas zijn restwaarde kan bereiken als het object geen nut meer heeft voor de eigenaar/gebruiker. Dat is niet correct. De restwaarde is de waarde die een opstal heeft als de opstal nog (net) wordt gebruikt. Dat wil niet zeggen dat het gebruik dan direct beëindigd dient te worden. Bij beëindiging van het gebruik van een incourante onroerende zaak als de onderhavige vindt meestal immers sloop van de opstallen plaats. Het is vaste jurisprudentie dat bij een object dat op korte termijn wordt gesloopt de opstal een negatieve waarde vertegenwoordigd (taxatie is grondwaarde minus sloopkosten). De (relatief hoge) restwaarde uit de taxatiewijzer is juist in het leven geroepen om een object te taxeren dat volledig is afgeschreven maar nog wel in gebruik is. Niet in geschil is het feit dat de technische levensduurs is verstreken. De restwaarden volgens de taxatiewijzer bedragen in dit geval: 30% ruwbouw, 15% afbouw en 15% voor de installaties. Dit is de waarde voor een afgeschreven kantine maar zoals gezegd nog wel in gebruik. Verweerder taxeert nu op basis van de verlengde levensduur: 45% voor de ruwbouw, 26% voor de afbouw en 28% voor de installaties. Dit terwijl het onderhavige object een kantine betreft gebouwd in 1981 en nog volledig in originele staat. Zoals tijdens de zitting besproken is enkel de keuken vervangen. Het glas waarover is gesproken betreft enkel, gelaagd glas. Geen dubbelglas of kogelwerend glas. Ik ga er vanuit dat verweerder deze feitelijkheden ook niet langer bestrijdt.
Het kwantitatieve verschil in de taxatie is in het onderhavige geval niet groot. Toch leggen we juist dit object aan u voor, aangezien de feiten en omstandigheden exact het juridische geschil bevatten. Verweerder en eiser zijn het erover eens dat het object wel normaal/goed is onderhouden, maar dat het object verder in originele staat verkeert. De overige discussiepunten laten we in deze procedure achterwege, omdat deze niet zien op het juridische vraagstuk.
De problematiek omtrent de restlevensduur is behandeld in een essay voor de Amsterdam School of Real Estate van juni 2018. ‘Nieuw leven gewenst voor verlenging van de levensduur in de Wet WOZ’. Dit stuk voeg ik toe aan de onderhavige procedure, aangezien dit essay in zijn geheel ziet op het onderhavige geschil.
Conclusie:
Op basis van de bovenstaande grieven verzoek ik u:
- 1.
Deze cassatie gegrond te verklaren;
- 2.
De uitspraak van het Gerechtshof te vernietigen;
- 3.
Verweerder te veroordelen tot een proceskostenvergoeding voor de kosten zoals gemaakt in de bezwaarfase op grond van art. 7:15 Awb;
- 4.
Verweerder te veroordelen tot een proceskostenvergoeding voor de kosten zoals gemaakt in de (hoger-) beroepsfase op grond van artikel 8:75 Awb.
Hoogachtend,
Bijlagen:
- 1.
Machtiging
- 2.
Uitspraak van Gerechtshof Arnhem — Leeuwarden
- 3.
Essay ‘Nieuw leven gewenst voor verlenging van de levensduur in de Wet WOZ’