Einde inhoudsopgave
Uitvoeringsregels ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid
1.5 Arbeidsmogelijkheden (bedongen arbeid)
Geldend
Geldend vanaf 01-10-2019
- Redactionele toelichting
De dag van de datum van afkondiging is gezet op 01.
- Bronpublicatie:
01-10-2019, Internet 2019, www.uwv.nl (uitgifte: 01-10-2019, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-10-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-10-2019, Internet 2019, www.uwv.nl (uitgifte: 01-10-2019, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid / Algemeen
Arbeidsrecht / Einde arbeidsovereenkomst
Herstel niet te verwachten
Uit artikel 7:669 lid 3 onderdeel b BW volgt dat de werkgever aannemelijk dient te maken dat herstel van de werknemer voor de bedongen arbeid niet binnen een periode van 26 weken te verwachten is.1. De termijn van 26 weken wordt gerekend vanaf de datum beslissing op de ontslagaanvraag. De werkgever dient hiervoor een recente (niet ouder dan drie maanden) en adequate verklaring van de bedrijfsarts (Arbodienst) over te leggen die een prognose bevat, voor de bedoelde 26 weken, of herstel van de werknemer voor de bedongen arbeid valt te verwachten.2.
Bedongen arbeid in aangepaste vorm
Uit artikel 7:669 lid 3 onderdeel b BW volgt eveneens dat aannemelijk moet zijn dat binnen 26 weken de bedongen arbeid niet in aangepaste vorm kan worden verricht. Ook hier wordt de termijn van 26 weken gerekend vanaf de datum beslissing op de ontslagaanvraag. De prognose voor de komende 26 weken dient door de werkgever bij de ontslagaanvraag te worden onderbouwd. De werkgever dient hiervoor een recente (niet ouder dan drie maanden) en adequate verklaring van de bedrijfsarts (Arbodienst) over te leggen die een prognose voor de bedoelde 26 weken bevat over de mogelijkheden om het eigen werk in aangepaste vorm te hervatten.3.
Bij de bedongen arbeid in aangepaste vorm kan gedacht worden aan aanpassingen van de eigen functie ten aanzien van bijvoorbeeld het aantal uren, werkrooster of (belasting in) taken. Als het gaat om de taken kan gedacht worden aan de situatie dat de werknemer nog slechts drie van de vijf taken van zijn eigen functie kan uitvoeren. Uiteraard moet bij deze situatie worden meegewogen in hoeverre dit van werkgever kan worden gevergd.
Ook aanpassingen op de werkplek of van de arbeidsomstandigheden kunnen aan de orde zijn. Een aanpassing op de werkplek kan bijvoorbeeld zijn een PC die reageert op spraak. In geval van adequate arbeidsomstandigheden kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat vanwege een allergie een bepaalde vloerbedekking moet worden aangebracht of kan het nodig zijn om klimaat-beheersende maatregelen te treffen.
Voetnoten
Bij ontslag van een langdurig arbeidsongeschikte AOW-gerechtigde werknemer moet de werkgever op grond van het overgangsrecht aannemelijk maken dat herstel niet te verwachten is binnen dertien weken in plaats van zes weken. Zie paragraaf 1.1.
In het geval de werknemer een IVA-uitkering ontvangt is reeds duidelijk dat sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid en is overlegging van een verklaring van de bedrijfsarts niet nodig. Dan is immers al duidelijk dat werknemer niet meer binnen 26 weken zal herstellen voor zijn eigen werk.
In het geval de werknemer een IVA-uitkering ontvangt is reeds duidelijk dat sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid en is overlegging van een verklaring van de bedrijfsarts niet nodig. Het is dan immers duidelijk dat er geen mogelijkheid meer is voor werknemer om binnen 26 weken het eigen werk in aangepaste vorm te kunnen hervatten.