Cessie
Einde inhoudsopgave
Cessie (O&R nr. 70) 2012/II.1:II.1 Inleiding
Cessie (O&R nr. 70) 2012/II.1
II.1 Inleiding
Documentgegevens:
M.H.E. Rongen, datum 01-10-2011
- Datum
01-10-2011
- Auteur
M.H.E. Rongen
- JCDI
JCDI:ADS356377:1
- Vakgebied(en)
Financieel recht / Algemeen
Ondernemingsrecht / Algemeen
Goederenrecht / Verkrijging en verlies
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
25. Definitie securitisation en plan van behandeling. Securitisation betreft de omzetting van relatief illiquide (financiële) activa, of van het daaraan verbonden kredietrisico, in verhandelbare effecten. Het kenmerkende van de effecten is dat de betalingen die daarop plaatsvinden afhankelijk zijn van de prestaties van de onderliggende activa. Securitisations komen in verschillende gedaantes voor en kunnen op verschillende manieren worden vormgegeven. Twee grondvormen kunnen worden onderscheiden: cash-flow securitisation en synthetische securitisation. Bij de eerste vorm worden de opbrengsten van de activa (de cash-flow – in geval van financiële activa: hoofdsom en rente) aangewend voor de betalingen op de effecten. Daarbij is het gebruikelijk dat de onderliggende activa ten behoeve van de investeerders in de effecten worden afgezonderd van het vermogen waartoe ze behoren. Bij synthetische securitisation is dat niet het geval en wordt enkel het kredietrisico van de onderliggende activa met behulp van kredietderivaten verhandelbaar gemaakt.1
De keuze voor een van beide transactievormen en de wijze waarop een transactie in een specifiek geval wordt gestructureerd, worden onder andere bepaald door de aard van de in de securitisation op te nemen activa, de toepasselijke wet- en regelgeving, de doeleinden die door een onderneming met securitisation worden nagestreefd, de wensen van investeerders en de vereisten die de rating agencies aan een transactie stellen.
Ondanks het feit dat securitisation een op maat gesneden financieringsvorm is (men spreekt van ‘structured finance’), kan een aantal basiselementen worden onderscheiden, dat in nagenoeg iedere structuur aanwezig is. In dit hoofdstuk zal aan de hand van deze ‘buiding blocks’ een normaaltype van een transactiestructuur worden beschreven. Gelet op het onderwerp van deze studie – de cessie – wordt daarbij uitgegaan van een cash-flow securitisation. Hoewel ook kort wordt ingegaan op het onderscheid met synthetische securitisation,2 wordt deze laatste transactievorm in dit boek buiten beschouwing gelaten.
Aangezien securitisation afkomstig is uit de Anglo-Amerikaanse financiële wereld en een internationale financiële figuur betreft, wordt hoofdzakelijk Engelse terminologie gebruikt.