Einde inhoudsopgave
Rapport alimentatienormen 2010
60 Loon volgens jaaropgave(n)
Geldend
Geldend vanaf 01-07-2010
- Bronpublicatie:
01-07-2010, Internet 2010, www.nvvr.org (uitgifte: 01-07-2010, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-07-2010
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-07-2010, Internet 2010, www.nvvr.org (uitgifte: 01-07-2010, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Personen- en familierecht / Alimentatie
Als een jaaropgave beschikbaar is kan met 60 worden begonnen. De nummers 41 tot en met 59 behoeven dan niet te worden ingevuld.
Het loon volgens de jaaropgave is al vermeerderd met alle belaste toeslagen en uitkeringen, de door de werkgever betaalde bijdrage premie ZVW en bijdrage premie levensloopregeling, het vakantiegeld en het overwerk. Afgetrokken zijn al de pensioenpremies, de premie WW, de inhoudingen in verband met een collectieve reparatie van het WAO/WIA-gat, het spaarloon en de premie levensloopregeling. Voor een correct gebruik van de jaaropgaaf dient in het voorkomende geval het totaal aan ingehouden spaarloon bij het inkomen volgens de jaaropgaaf te worden opgeteld. Is er sprake van een premie levensloopregeling dan dient de afgedragen premie levensloopregeling ook bij het inkomen volgens de jaaropgaaf te worden opgeteld en dient de bijdrage van de werkgever in die premie weer te worden afgetrokken, tenzij blijkt dat de werkgever deze bijdrage ook betaalt als de werknemer niet deelneemt aan deze regeling (zie verder 52 voor het onderscheid tussen vaststelling van kinderalimentatie en partneralimentatie). Van dit inkomen volgens jaaropgaaf dient ten slotte te worden afgetrokken de fiscaal belaste bijtelling voor het privé-gebruik van de zakelijk auto (zie 16d).
Als men niet over een jaaropgaaf beschikt maar wel over de laatste salarisspecificatie van een jaar met cumulatieven kan men uitgaan van het heffingsloon dat in de cumulatieven staat, ook wel aangeduid als loon voor loonbelasting/premieheffing, loon lb/ph, belastbaar loon, fiscaal loon of loon loonheffing. Dit loon is gelijk aan het loon dat op een jaaropgaaf staat. Dit loon dient men niet te verwarren met loon OT of loon SVW.
Indien in de jaaropgave inkomsten uit overwerk zijn verwerkt, moet worden nagegaan of deze inkomsten niet een louter incidenteel karakter dragen in welk geval deze meestal niet tot het inkomen worden gerekend.
Bij werknemers die vakantiebonnen ontvangen, is de belaste waarde van de verstrekte vakantiebonnen in het loonbedrag op de jaaropgave begrepen. Bij inkomen uit arbeid is een deel van de waarde onbelast. Dit deel van de waarde moet worden ingevuld bij 118. Van belang is dat de jaaropgaaf het onbelaste deel niet vermeldt. Zie verder 45.