Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) nr. 862/2007 betreffende communautaire statistieken over migratie en internationale bescherming en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 311/76 van de Raad betreffende de opstelling van statistieken over buitenlandse werknemers
Artikel 9 Gegevensbronnen en kwaliteitsnormen
Geldend
Geldend vanaf 12-07-2020
- Bronpublicatie:
18-06-2020, PbEU 2020, L 198 (uitgifte: 22-06-2020, regelingnummer: 2020/851)
- Inwerkingtreding
12-07-2020
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
18-06-2020, PbEU 2020, L 198 (uitgifte: 22-06-2020, regelingnummer: 2020/851)
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht / Arbeidsmarktbeleid en -bemiddeling
Vreemdelingenrecht / Verblijf
1.
Naargelang van hun beschikbaarheid in de lidstaat en in overeenstemming met de nationale wetgeving en praktijken wordt voor de statistieken van volgende gegevensbronnen uitgegaan:
- a)
verslagen van administratieve en gerechtelijke handelingen;
- b)
registers over administratieve handelingen;
- c)
bevolkingsregisters of registers van specifieke bevolkingsgroepen;
- d)
volkstellingen;
- e)
steekproefenquêtes;
- f)
andere geschikte bronnen.
In het kader van de statistische procedure mag gebruik worden gemaakt van wetenschappelijk gefundeerde en goed gedocumenteerde statistische ramingsmethoden.
1 bis.
De lidstaten nemen de nodige maatregelen ter waarborging van de kwaliteit van de in het kader van deze verordening ingediende gegevens en metagegevens.
1 ter.
De kwaliteitscriteria van artikel 12, lid 1, van Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad (1) gelden voor de toepassing van deze verordening.
2.
De lidstaten rapporteren aan de Commissie (Eurostat), in de vorm van kwaliteitsverslagen, over de gebruikte gegevensbronnen, de redenen waarom voor deze bronnen werd gekozen, de gevolgen van deze keuze voor de kwaliteit van de statistieken, de technische en organisatorische maatregelen om het recht op bescherming van persoonsgegevens te eerbiedigen en de gebruikte ramingsmethoden en stellen de Commissie (Eurostat) op de hoogte van alle wijzigingen daarin.
3.
De lidstaten verstrekken de Commissie (Eurostat) desgevraagd elke aanvullende verduidelijking die nodig is om de kwaliteit van de statistische informatie te beoordelen.
4.
De lidstaten stellen de Commissie (Eurostat) onverwijld in kennis van alle herzieningen of correcties van de krachtens deze verordening verstrekte statistieken, van alle wijzigingen van de gebruikte methoden en gegevensbronnen, en van alle relevante informatie of wijzigingen met betrekking tot de uitvoering van deze verordening die van invloed zouden kunnen zijn op de kwaliteit van de toegezonden gegevens.
5.
De Commissie kan uitvoeringshandelingen vaststellen:
- a)
waarin de praktische regelingen voor en de inhoud van de in lid 2 van dit artikel bedoelde kwaliteitsverslagen worden bepaald;
- b)
met betrekking tot de maatregelen betreffende het vaststellen van geschikte formats voor de toezending van de gegevens overeenkomstig deze verordening.
De onder a) bedoelde handelingen mogen voor de lidstaten geen aanzienlijke extra lasten of kosten met zich meebrengen.
De in dit lid bedoelde uitvoeringshandelingen worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 11, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.
Voetnoten
Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek en tot intrekking van Verordening (EG, Euratom) nr. 1101/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens aan het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen, Verordening (EG) nr. 322/97 van de Raad betreffende de communautaire statistiek en Besluit 89/382/EEG, Euratom van de Raad tot oprichting van een Comité statistisch programma van de Europese Gemeenschappen (PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164).