Einde inhoudsopgave
Internationale Overeenkomst inzake de harmonisatie van de goederencontroles aan de grenzen
Bijlage 4 Fytosanitaire controle
Geldend
Geldend vanaf 15-10-1985
- Bronpublicatie:
21-10-1982, Trb. 1984, 29 (uitgifte: 22-02-1984, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
15-10-1985
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
05-08-1987, Trb. 1987, 123 (uitgifte: 01-01-1987, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Internationaal publiekrecht / Vrij verkeer
Douane (V)
Artikel 1. Beginselen
De fytosanitaire controle geschiedt, ongeacht de plaats waar deze controle wordt verricht, volgens de beginselen neergelegd in deze Overeenkomst, in het bijzonder in bijlage 1.
Artikel 2. Definities
De fytosanitaire controle bedoeld in artikel 1 sub e) van deze Overeenkomst omvat tevens de controle van de middelen waarmee en de omstandigheden waaronder het vervoer van planten en plantaardige produkten plaatsvindt. Deze controle kan tevens maatregelen omvatten met het oog op het behoud van met uitroeiing bedreigde plantensoorten.
Artikel 3. Inlichtingen
Iedere Overeenkomstsluitende Partij zorgt ervoor dat iedere belanghebbende gemakkelijk inlichtingen kan verkrijgen met betrekking tot:
- —
de goederen die aan bijzondere fytosanitaire voorwaarden moeten voldoen;
- —
de plaatsen waar bepaalde planten en plantaardige produkten ter controle kunnen worden aangeboden;
- —
de lijst van voor planten en plantaardige produkten schadelijke organismen waarvoor verboden of beperkingen van kracht zijn;
- —
de wetten en voorschriften betreffende de fytosanitaire controle en de algemene bepalingen inzake de toepassing van deze wetten en voorschriften.
Artikel 4. Organisatie van de controles
1
De Overeenkomstsluitende Partijen streven ernaar:
- —
zonodig en waar mogelijk, te voorzien in geschikte inrichtingen voor het verrichten van fytosanitaire controles, de opslag, de desinsektie en de desinfectie, overeenkomstig de vereisten van het verkeer;
- —
het goederenverkeer te vergemakkelijken, in het bijzonder door de werktijden van de fytosanitaire en de douanediensten te coördineren en toe te staan dat voor goederen die aan bederf onderhevig zijn en waarvan de aankomst tevoren is gemeld, formaliteiten worden verricht buiten de normale tijden.
2
Fytosanitaire controle van planten en plantaardige produkten kan ook worden verricht op plaatsen in het binnenland, mits aan de hand van de overgelegde bewijsstukken en gelet op de gebruikte vervoermiddelen komt vast te staan dat de goederen tijdens het vervoer geen schade kunnen aanrichten.
3
Binnen het kader van de van kracht zijnde verdragen trachten de Overeenkomstsluitende Partijen fysieke controles van aan bederf onderhevige planten en plantaardige produkten onderweg zoveel mogelijk te beperken.
4
Wanneer de goederen in afwachting van de resultaten van de fytosanitaire controle moeten worden opgeslagen, zorgen de bevoegde controlediensten van de Overeenkomstsluitende Partijen ervoor dat deze opslag plaatsvindt met een minimum aan douaneformaliteiten en onder zodanige omstandigheden dat een veilige quarantaine mogelijk is en de goederen in goede staat blijven.
Artikel 5. Goederen in doorvoer
Binnen het kader van de van kracht zijnde verdragen zien de Overeenkomstsluitende Partijen zoveel mogelijk af van fytosanitaire controle van goederen in doorvoer, tenzij deze maatregel noodzakelijk is ter bescherming van hun eigen planten.
Artikel 6. Samenwerking
1
De fytosanitaire diensten werken samen met de overeenkomstige diensten van de andere Overeenkomstsluitende Partijen ten einde de doorgang van planten en plantaardige produkten die aan fytosanitaire controle zijn onderworpen te bespoedigen, in het bijzonder door de uitwisseling van dienstige gegevens.
2
Wanneer een zending planten of plantaardige produkten tijdens de fytosanitaire controle wordt tegengehouden, stelt de bevoegde dienst de overeenkomstige dienst van het land van uitvoer daarvan zo spoedig mogelijk in kennis, met opgave van de redenen waarom de goederen zijn tegengehouden en de maatregelen die ten aanzien ervan zijn genomen.