Einde inhoudsopgave
Regeling openbare jaarverantwoording WMG
Bijlage 3 Financiële verantwoording over eenmanszaken
Geldend
Geldend van 01-01-2022 tot 01-01-2025
- Bronpublicatie:
21-09-2021, Stcrt. 2021, 42397 (uitgifte: 29-09-2021, regelingnummer: 3255145-1015194-PZo)
- Inwerkingtreding
01-01-2022
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
21-09-2021, Stcrt. 2021, 42397 (uitgifte: 29-09-2021, regelingnummer: 3255145-1015194-PZo)
- Vakgebied(en)
Sociale zekerheid ziektekosten / Marktordening gezondheidszorg
Gezondheidsrecht / Ordening en verzekering
Ondernemingsrecht / Jaarrekeningenrecht
Vanuit de maatschappelijke en politieke wens om de transparantie in de zorgsector te vergroten, zijn ook kleine zorgaanbieders verplicht om zich jaarlijks te verantwoorden door het openbaar maken van een jaarverantwoording. In afwijking van de hoofdregel moeten eenmanszaken als financiële verantwoording een aantal financiële ratio’s die inzicht geven in de bedrijfsvoering openbaar maken. Een financiële ratio is een verhoudingsgetal dat is samengesteld uit financieel-economische gegevens uit de balans en staat van baten en lasten van eenmanszaken. Reden om voor eenmanszaken geen balans en staat van baten en lasten dwingend voor te schrijven is om te voorkomen dat de eigenaar zijn inkomen voor een ieder openbaar moet maken.
Om een indruk te krijgen van de financiële gezondheid van uw zorgbedrijf in het afgelopen jaar, dient u de hiernavolgende indicatoren in te vullen.
Rentabiliteit1. | Ratio |
Liquiditeit2. | Ratio |
Solvabiliteit3. | Ratio |
Personeelskostenratio4. | Ratio |
Zorgopbrengstenratio5. | Ratio |
Budgetratio6. | Ratio |
TOELICHTING
Indien de ratio’s een vertekend beeld geven van uw eenmanszaak, dan moet u dit toe lichten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van de verkoop van een bedrijfspand waardoor de bedrijfsopbrengsten over het boekjaar erg hoog zijn en daardoor de personeelskostenratio erg laag is. In andere gevallen mag u een toelichting opnemen op de financiële ratio’s indien u dit wenst.
Voetnoten
Bedrijfsresultaat voor financiële baten en lasten gedeeld door balanstotaal.
Current ratio: vlottende activa inclusief liquide middelen gedeeld door totaal kortlopende schulden.
Eigen vermogen gedeeld door balanstotaal.
Totale personeelskosten gedeeld door bedrijfsopbrengsten.
Totale zorgopbrengsten gedeeld door aantal fte die beroepsmatig zorg verlenen. Onder zorg wordt in dit verband verstaan: zorg en overige diensten die behoren tot het op grond van de Wet langdurige zorg verzekerde pakket, bedoeld in artikel 3.1.1 van die wet of onderdeel uitmaken van de zorgplicht van de zorgverzekeraar, bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet, of waarvoor de Minister subsidie verleent.
Eigen vermogen gedeeld door zorgopbrengsten. Onder zorg wordt in dit verband verstaan: zorg en overige diensten die behoren tot het op grond van de Wet langdurige zorg verzekerde pakket, bedoeld in artikel 3.1.1 van die wet of onderdeel uitmaken van de zorgplicht van de zorgverzekeraar, bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet, of waarvoor de Minister subsidie verleent.