Einde inhoudsopgave
Verdrag inzake het onderzoek en de stempeling van edelmetalen werken
Bijlage II Onderzoek door de bevoegde waarborginstelling(en)
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2019
- Bronpublicatie:
20-04-2018, Trb. 2019, 62 (uitgifte: 19-04-2019, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-01-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
20-04-2018, Trb. 2019, 62 (uitgifte: 19-04-2019, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Internationaal publiekrecht / Bijzondere onderwerpen
1. Algemeen
1.1
De bevoegde waarborginstelling (hierna te noemen ‘de waarborginstelling’) dient te voldoen aan de eisen zoals vervat in artikel 5, tweede lid, van het Verdrag, en wel niet uitsluitend op het tijdstip van kennisgeving aan de depositaris, maar ook op elk tijdstip daarna.
1.2
De waarborginstelling onderzoekt of voorwerpen van edelmetaal, aan haar voorgelegd met het oog op afslag met het CCM-keurmerk, voldoen aan de voorwaarden van Bijlage I bij het Verdrag.
1.3
Om voorwerpen van edelmetaal te onderzoeken dient de waarborginstelling in beginsel te beschikken over een deskundig onderzoekslaboratorium. Het laboratorium dient in beginsel in staat te zijn de voorwerpen die dienen te worden afgeslagen met het CCM-keurmerk, te analyseren in overeenstemming met de goedgekeurde onderzoeksmethoden (zie onderstaande paragraaf 3.2). Een waarborginstelling kan de onderzoeken uitbesteden. De Permanente Commissie omschrijft de voorwaarden voor het uitbesteden van onderzoeken. Zij publiceert tevens richtlijnen voor de eisen die aan het onderzoek door een onderzoekslaboratorium worden gesteld.
1.4
Om zijn deskundigheid aan te tonen dient het laboratorium geaccrediteerd te zijn conform ISO-norm 17025 of een gelijkwaardig niveau van deskundigheid aan te tonen.
1.5
Een gelijkwaardig niveau van deskundigheid wordt verkregen wanneer de waarborginstelling werkt met een beheersysteem dat voldoet aan de belangrijkste eisen van ISO-norm 17025 en met succes deelneemt aan het internationaal systeem van onderzoeken naar vakbekwaamheid op het gebied van edelmetalen, de zogeheten ‘Round Robin’. De Round Robin wordt georganiseerd door de Permanente Commissie of een ander lichaam dat door de Permanente Commissie wordt aangewezen. De Permanente Commissie omschrijft hoe een gelijkwaardig niveau van deskundigheid kan worden bereikt en geverifieerd. Zij publiceert tevens richtlijnen inzake de Round Robin, met inbegrip van het niveau van deelname en de prestatiecriteria.
1.6
De Permanente Commissie verstrekt aanvullende aanwijzingen over de in artikel 5, tweede lid, van het Verdrag genoemde eisen, met name over de onafhankelijkheid van de medewerkers van de waarborginstelling.
2. Onderzoeken
2.1
Indien de waarborginstelling constateert dat een voorwerp wat betreft al zijn metalen onderdelen volledig is en indien het voldoet aan de bepalingen van Bijlage I bij dit Verdrag, brengt de waarborginstelling op het voorwerp, op verzoek, haar kantooraanduidend merk en het CCM-keurmerk aan. In gevallen waarin het CCM-keurmerk wordt aangebracht, vergewist de bevoegde waarborginstelling, voordat het voorwerp wordt overgedragen, zich ervan dat het voorwerp volledig is afgeslagen in overeenstemming met de bepalingen van de volgende paragrafen.
2.2
Het onderzoek van voorwerpen van edelmetaal voorgelegd om te worden afgeslagen met het CCM-keurmerk bestaat uit de volgende twee stappen:
- a.
de beoordeling van de homogeniteit van de partij, en
- b.
de bepaling van het gehalte van de legering (waarborg).
2.3
Het doel van een waarborg is het toetsen van de conformiteit van een legering of een edelmetaal.
3. Onderzoeksmethoden en analysemethoden
3.1
De waarborginstelling mag elk van de onderzoeksmethoden gebruiken bij het beoordelen van de homogeniteit van een partij zoals omschreven door de Permanente Commissie.
3.2
De waarborginstelling gebruikt een van de goedgekeurde analysemethoden bij het keuren van voorwerpen van edelmetaal zoals omschreven door de Permanente Commissie.
4. Het nemen van monsters
Het aantal voorwerpen uit een partij en het aantal monsters getrokken uit deze voorwerpen voor het uitvoeren van onderzoeken en analyses dient voldoende te zijn om de homogeniteit van de partij vast te stellen en te verzekeren dat alle onderdelen van alle voorwerpen in de partij die gekeurd worden van het vereiste erkende gehalte zijn. Richtlijnen voor het nemen van monsters worden vastgesteld door de Permanente Commissie.
5. Stempeling
5.1. Beginsel
- 5.1.1.
Voorwerpen die voldoen aan de criteria van Bijlage I worden afgeslagen met het CCM-keurmerk, zoals beschreven in paragraaf 5.5, in overeenstemming met de eisen zoals vervat in deze Bijlage.
- 5.1.2.
Het CCM-keurmerk wordt aangebracht samen met andere merken (waarvan sommige gecombineerd kunnen worden), die samen ten minste de volgende informatie geven:
- a.
wie het voorwerp heeft geproduceerd (of geïmporteerd): dit wordt aangegeven door een geregistreerd verantwoordelijkheidsmerk zoals beschreven in paragraaf 5.4;
- b.
wie het voorwerp heeft gekeurd: dit wordt aangetoond door het merk van de waarborginstelling;
- c.
wat het gehalte aan edelmetaal van het voorwerp is: dit wordt aangegeven door het gehaltemerk in Arabische cijfers; en
- d.
van welk edelmetaal het voorwerp is vervaardigd: dit wordt aangetoond door een merk, symbool of vorm die de aard van het edelmetaal aangeeft.
- 5.1.3.
De Permanente Commissie bepaalt welk van deze merken op de voorwerpen dient te worden aangebracht en welke gecombineerd kunnen worden.
5.2. Methoden
De volgende methoden voor het aanbrengen van merken zijn toegestaan: stempelen en lasergraveren. De Permanente Commissie kan beslissen over andere methoden voor het merken van voorwerpen.
5.3. Plaatsing
Wanneer mogelijk dienen alle merken vlak naast elkaar te worden aangebracht. Andere merken (bijvoorbeeld jaarmerken) die niet tot verwarring kunnen leiden met de bovengenoemde merken zijn toegestaan als aanvullende merken.
5.4. Register voor verantwoordelijkheidsmerken
Het verantwoordelijkheidsmerk bedoeld in paragraaf 5.1.2, letter a, wordt geregistreerd in een officieel register van de Verdragsluitende Staat en/of een van zijn waarborginstellingen die het betrokken voorwerp keurt.
5.5. CCM-keurmerk
- 5.5.Beschrijving
- 5.5.1.1.
Het CCM-keurmerk is een conformiteitsmerk dat aangeeft dat het voorwerp van edelmetaal is gekeurd in overeenstemming met de eisen van het Verdrag, zoals vervat in deze Bijlage en de Compilatie van Technische Besluiten. Het bestaat uit de afbeelding van een balans in reliëf op een met lijnen bedekte achtergrond, omgeven door een schild dat een variabele geometrische vorm heeft.
- 5.5.1.2.
Het CCM-keurmerk kan gecombineerd worden met een gehaltemerk en een edelmetaalmerk: in dit geval wordt het omgeven door een schild dat de aard van het edelmetaal aanduidt en bevat het een getal in Arabische cijfers dat in reliëf het wettelijk gehalte van het voorwerp aangeeft in delen per duizend delen, zoals hieronder beschreven (Type 1).
- 5.5.1.3.
Het CCM-keurmerk kan uitsluitend een conformiteitsmerk zijn; in dit geval wordt het omgeven door een gestandaardiseerd achthoekig schild, zoals hieronder beschreven (Type 2).
Type 1
Type 2
Platina
Goud
Palladium
Zilver
- 5.5.2.Goedgekeurde afmetingen
De goedgekeurde afmetingen van het CCM-keurmerk en andere verplichte merken worden omschreven door de Permanente Commissie.
5.6. Voorwerpen bestaande uit meer dan een legering van hetzelfde edelmetaal
Indien een voorwerp bestaat uit verschillende legeringen van hetzelfde edelmetaal, dienen het gehaltemerk en het CCM-keurmerk van het laagste in het voorwerp aanwezige gehalte te worden aangebracht. De Permanente Commissie kan beslissen over uitzonderingen.
5.7. Voorwerpen bestaande uit onderdelen
Indien een voorwerp bestaat uit onderdelen die door een scharnier zijn verbonden of eenvoudig kunnen worden gescheiden, worden de bovenstaande merken, indien mogelijk, op het hoofdonderdeel aangebracht. Wanneer mogelijk wordt het CCM-keurmerk tevens op de andere onderdelen aangebracht.
5.8. Voorwerpen van gemengde edelmetalen
- 5.8.1.
Indien een voorwerp bestaat uit verschillende legeringen van edelmetaal en indien de kleur van elke legering en de mate waarin zij is gebruikt duidelijk zichtbaar zijn, worden de merken bedoeld in paragraaf 5.1.2 aangebracht op een van de legeringen van edelmetaal en het desbetreffende CCM-keurmerk (Type 1) op de andere.
- 5.8.2.
Indien een voorwerp bestaat uit verschillende legeringen van edelmetaal en indien de kleur en de mate waarin zij zijn gebruikt niet zichtbaar zijn, worden de merken bedoeld in paragraaf 5.1.2 aangebracht op het minst edele metaal. Het CCM-keurmerk dat betrekking heeft op de meer edele metalen mag niet worden aangebracht.
- 5.8.3.
De Permanente Commissie beslist over aanvullende regels en uitzonderingen op de bovengenoemde regels die worden gerechtvaardigd door technische redenen.
5.9. Voorwerpen van samengestelde edelmetalen en niet-edele metalen
- 5.9.1.
De in paragraaf 5.1.2 bedoelde merken worden aangebracht op het onderdeel van edelmetaal van een voorwerp van samengestelde edelmetalen en niet-edele metalen. Het merk <METAL> wordt aangebracht op het metalen onderdeel in overeenstemming met paragraaf 2.6 van Bijlage I bij het Verdrag.
- 5.9.2.
De Permanente Commissie kan beslissen over nadere details of uitzonderingen.