Einde inhoudsopgave
Richtlijn (EU) 2022/2557 betreffende de weerbaarheid van kritieke entiteiten en tot intrekking van Richtlijn 2008/114/EG van de Raad
Artikel 15 Melding van incidenten
Geldend
Geldend vanaf 16-01-2023
- Bronpublicatie:
14-12-2022, PbEU 2022, L 333 (uitgifte: 27-12-2022, regelingnummer: 2022/2557)
- Inwerkingtreding
16-01-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
14-12-2022, PbEU 2022, L 333 (uitgifte: 27-12-2022, regelingnummer: 2022/2557)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Energierecht / Algemeen
Verkeersrecht / Algemeen
Openbare orde en veiligheid / Algemeen
1.
De lidstaten zorgen ervoor dat kritieke entiteiten de bevoegde autoriteit zonder onnodige vertraging incidenten melden die de verlening van essentiële diensten aanzienlijk verstoren of kunnen verstoren. De lidstaten ervoor dat kritieke entiteiten, tenzij dit operationeel niet mogelijk is, een eerste melding indienen binnen 24 uur nadat zij kennis heeft genomen van een incident, in voorkomend geval gevolgd door een gedetailleerd verslag uiterlijk een maand later. Om uit te maken of de verstoring aanzienlijk is, wordt met name met de volgende parameters rekening gehouden:
- a)
het aantal door de verstoring getroffen gebruikers en hun aandeel daarin;
- b)
de duur van de verstoring;
- c)
het door de verstoring getroffen geografische gebied, rekening houdend met de vraag of het gebied geografisch geïsoleerd is.
Indien een incident aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de continuïteit van de verlening van essentiële diensten aan of in zes of meer lidstaten, melden de bevoegde autoriteiten van de door het incident getroffen lidstaten dat incident aan de Commissie.
2.
Meldingen als bedoeld in de eerste alinea van lid 1 bevatten alle beschikbare informatie die de bevoegde autoriteit nodig heeft om te bepalen wat de aard, oorzaak en mogelijke gevolgen van het incident zijn, waaronder alle beschikbare informatie die nodig is om te bepalen of er grensoverschrijdende gevolgen zijn. Dergelijke meldingen leiden niet tot een verhoogde aansprakelijkheid voor de kritieke entiteiten.
3.
Op basis van de informatie die de kritieke entiteit verstrekt in een melding als bedoeld in lid 1, informeert de betrokken bevoegde autoriteit, via het centraal contactpunt, het centraal contactpunt van andere getroffen lidstaten indien het incident aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor kritieke entiteiten en voor de continuïteit van de verlening van essentiële diensten aan of in een of meer andere lidstaten.
Bij het versturen of ontvangen van informatie krachtens de eerste alinea behandelen de centrale contactpunten, overeenkomstig het Unie- of het nationale recht, die informatie zodanig dat ze vertrouwelijk kan worden gehouden en de veiligheid en de commerciële belangen van de betrokken kritieke entiteit worden beschermd.
4.
Zo snel mogelijk na een melding als bedoeld in lid 1, verstrekt de betrokken bevoegde autoriteit de betrokken kritieke entiteit zo spoedig mogelijk relevante vervolginformatie, waaronder informatie die die kritieke entiteit kan helpen om doeltreffend te reageren op het incident in kwestie. De lidstaten informeren het publiek wanneer zij van oordeel zijn dat dit in het algemeen belang zou zijn.