Einde inhoudsopgave
Beschikking 2008/381/EG betreffende het opzetten van een Europees migratienetwerk
Artikel 5 Nationale contactpunten
Geldend
Geldend vanaf 21-05-2008
- Redactionele toelichting
De datum van inwerkingtreding is de datum van het Publicatieblad.
- Bronpublicatie:
14-05-2008, PbEU 2008, L 131 (uitgifte: 21-05-2008, regelingnummer: 2008/381/EG)
- Inwerkingtreding
21-05-2008
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
14-05-2008, PbEU 2008, L 131 (uitgifte: 21-05-2008, regelingnummer: 2008/381/EG)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Marktintegratie
1.
Elke lidstaat wijst een entiteit aan die fungeert als nationaal contactpunt. Om het werk van het EMN te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat dit zijn doelstellingen verwezenlijkt, houden de lidstaten er in voorkomend geval rekening mee dat hun vertegenwoordiger in het bestuur en hun nationaal contactpunt gecoördineerd moeten optreden.
2.
De nationale contactpunten zijn samengesteld uit minste[lees: uit ten minste] drie deskundigen. Een van deze deskundigen, die optreedt als nationale coördinator, is een ambtenaar of een werknemer van de aldus aangewezen entiteit. De resterende deskundigen kunnen tot dezelfde entiteit behoren of deel uitmaken van andere, in de lidstaat gevestigde nationale en internationale openbare of particuliere organisaties.
3.
De deskundigen van elk nationaal contactpunt beschikken collectief over deskundigheid inzake beleidsvorming, wetgeving, onderzoek en statistiek op het gebied van asiel en migratie.
4.
De lidstaten delen de Commissie uiterlijk drie maanden na de inwerkingtreding van deze beschikking mede welke deskundigen deel uitmaken van hun nationale contactpunten en geven daarbij aan hoe de nationale contactpunten voldoen aan de in lid 3 genoemde vereisten.
5.
De taken van het EMN worden op nationaal niveau uitgevoerd door de nationale contactpunten, die met name:
- a)
nationale verslagen, waaronder de in artikel 9 bedoelde verslagen, aanleveren;
- b)
nationale informatie verstrekken voor het in artikel 8 bedoelde systeem voor de uitwisseling van informatie;
- c)
de mogelijkheid ontwikkelen om ad-hocverzoeken te formuleren en snel op dergelijke verzoeken van andere nationale contactpunten te reageren;
- d)
een nationaal migratienetwerk opzetten, dat is samengesteld uit een breed scala van organisaties en personen die actief zijn op het gebied van migratie en asiel en die de betrokken partijen vertegenwoordigen. De leden van het nationale migratienetwerk kunnen worden verzocht een bijdrage te leveren aan de werkzaamheden van het EMN, inzonderheid in het kader van de artikelen 8 en 9.
6.
De deskundigen van elk nationaal contactpunt komen regelmatig bijeen om de werkzaamheden van het contactpunt te bespreken, in voorkomend geval ook met leden van de in lid 5, onder d), bedoelde nationale migratienetwerken, en om informatie over lopende en toekomstige activiteiten uit te wisselen.