Warenwetregeling residuen van bestrijdingsmiddelen
Bijlage I
Geldend
Geldend vanaf 17-11-2007
- Bronpublicatie:
09-11-2007, Stcrt. 2007, 223 (uitgifte: 01-01-2007, regelingnummer: VGP/PSL2811173)
- Inwerkingtreding
17-11-2007
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
09-11-2007, Stcrt. 2007, 223 (uitgifte: 01-01-2007, regelingnummer: VGP/PSL2811173)
- Overige regelgevende instantie(s)
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Inleidende opmerkingen
1
Onderhavige bijlage omvat een indeling van productgroepen met voorbeelden van afzonderlijke producten die daartoe behoren, benevens een omschrijving van het (gedeelte van) het (al dan niet voorbewerkte) product waarvoor de maximum gehalten gelden.
2
De toegelaten maximum gehalten voor onbewerkte plantaardige producten hebben betrekking op de ongewassen eetwaar in de vorm waarin deze aan de laatste koper pleegt te worden aangeboden tenzij anders aangegeven.
3
De toegelaten maximum gehalten hebben betrekking op eet- en drinkwaren en grondstoffen, bemonsterd volgens Warenwetregeling Monsterneming.
4
De in bijlage II gebezigde groepsaanduidingen van eet- en drinkwaren omvatten ten minste de hieronder in kolom II genoemde afzonderlijke producten.
5
Voor de toepassing van artikel 1, onder b van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen geldt dat voor de omrekening van het vochtgehalte van bewerkte producten naar dat in het onbewerkte product dient gebruik te worden gemaakt van de tabel gegeven in Section 201 in de Pesticide Analytical Manual, deel 1, uitgegeven door de Food and Drug Administration (United States of America).
6
Bij verpakte bewerkte producten is het toegelaten maximum gehalte van toepassing op de totale inhoud, omgerekend op het verse product.
I productgroep | II Voorbeelden van afzonderlijke producten | III Deel van het product waarvoor maximumgehalten gelden |
---|---|---|
1. Fruit, vers, gedroogd of ongekookt, bevroren, zonder toegevoegde suiker; noten | ||
i) CITRUSVRUCHTEN | Het gehele product | |
Grapefruits Citroenen Lemmetjes Mandarijnen, clementines en soortgelijke kruisingen van citrusvruchten Sinaasappelen Pomelo's Andere | ||
ii) NOTEN (al dan niet in de dop, schil of schaal) | Het eetbare deel | |
Amandelen Paranoten Cashewnoten Kastanjes Kokosnoten Hazelnoten Macadamia Pecannoten Pijnappels Pimpernoten (pistaches) Walnoten (okkernoten) Andere | ||
iii) PITVRUCHTEN | Het gehele product, zonder steeltje Appelen Peren Kweeperen Andere | |
iv) STEENVRUCHTEN | Het gehele product, zonder steeltje | |
Abrikozen Kersen Perziken, nectarines en soortgelijke kruisingen daaronder begrepen Pruimen Andere | ||
v) BESVRUCHTEN EN KLEIN FRUIT | Het gehele product, zonder (eventueel aanwezige) kroontje en steeltje en voor aalbessen de vrucht met steeltje | |
Tafel- en wijndruiven — Tafeldruiven — Wijndruiven Aardbeien (andere dan bosaardbeien) Rubussoorten (andere dan wilde vruchten) — Bramen — Dauwbramen — Loganbessen — Frambozen — Andere Ander klein fruit en besvruchten (voor zover niet wild) — Blauwe bosbessen (vruchten van de Vaccinium myrtillus) — Veenbessen — Aalbessen (rood, zwart en wit) — Kruisbessen (Cynorrhodom) — Andere Wilde besvruchten en wilde vruchten | ||
vi) DIVERSE VRUCHTEN | De gehele vrucht, zonder (het eventueel aanwezige) steeltje, en voor ananassen, zonder kroon en voor olijven na verwijdering van (eventueel aanwezige) aarde door afspoelen in stromend water | |
Avocado's Bananen Dadels Vijgen Kiwi's Kumquats Litchi's Mango's Olijven (tafelolijven) Olijven (olijven voor olie-extractie) Papaja's Passievruchten Ananassen Granaatappels Andere | ||
2. Groenten, vers of ongekookt, bevroren of gedroogd | ||
i) WORTEL- EN KNOLGEWASSEN | Het gehele product, na verwijdering van het loof en eventuele aanhangende aarde (verwijdering van de aarde door afspoelen in stromend water of door licht afborstelen van het droge product) | |
Kroten Wortelen Knolselderij Cassave Mierikswortel (peperwortel) Aardperen (topinamboers) Pastinaken Wortelpeterselie Radijs Schorseneren Bataten (zoete aardappelen) Koolraap Rapen Yam Andere | ||
ii) BOLGEWASSEN | Gedroogde uien, sjalotten en knoflook: het gehele product, na verwijdering van gemakkelijk loslatende schil en eventuele aarde. Ongedroogde uien, sjalotten en knoflook, alsmede voorjaarsuien: het gehele product na verwijdering van wortels en eventuele aarde | |
Knoflook Uien Sjalotten Bosuien Andere | ||
iii) VRUCHTGROENTEN | Het gehele product na verwijdering van steeltjes | |
Solanaceae — Tomaten — Pepers (paprika's) — Aubergines — Okra — Andere Cucurbitaceae met eetbare schil — Komkommers — Augurken — Courgettes — Andere Cucurbitaceae met niet-eetbare schil — Meloenen — Pompoenen — Watermeloenen — Andere | ||
Suikermaïs | Korrels of kolven zonder vliezen | |
iv) KOOLSOORTEN | ||
Bloemkoolachtigen | Uitsluitend inflorescenties | |
— Broccoli — Bloemkool — Andere | ||
Sluitkoolachtigen | product na verwijdering van eventuele rotte bladeren | |
— Spruitjes — Sluitkool — Andere | ||
Bladkoolachtigen | product na verwijdering van eventuele rotte bladeren | |
— Chinese kool — Boerenkool — Andere | ||
Koolrabi | Het gehele product, na verwijdering van het loof en eventuele aanhangende aarde (verwijdering van de aarde door afspoelen in stromend water of door licht afborstelen van het droge product) | |
v) BLADGROENTEN EN VERSE KRUIDEN | Het gehele product na verwijdering van rotte buitenste bladeren, wortels en eventuele aarde | |
Sla en dergelijke — Tuinkers — Veldsla — Sla — Andijvie — Bladeren en stengels van koolsoorten, inclusief raapstelen — Rucola — Groenlof — Radicchio rosso — Andere Spinazie en dergelijke — Spinazie — Snijbiet — Postelein — Raapstelen Waterkers Witlof Kruiden — Kervel — Bieslook — Peterselie — Bladselderij — Andere | ||
vi) PEULGROENTEN (vers) | Het gehele product na verwijdering van de peulen of met de peulen wanneer deze voor consumptie zijn bestemd | |
Bonen (met peul) Bonen (zonder peul) Erwten (met peul) Erwten (zonder peul) Andere | ||
vii) STENGELGROENTEN | Het gehele product na verwijdering van rotte vezels en eventuele aarde; prei en venkel, het gehele product na verwijdering van wortels en eventuele aarde | |
Asperges Kardoen Bleekselderij Knolvenkel Artisjokken Prei Rabarber Andere | ||
viii) FUNGI | Het gehele product na verwijdering van eventuele aarde of teeltmateriaal | |
Gekweekte paddestoelen Wilde paddestoelen | ||
3. Peulvruchten | Het gehele product Bonen Linzen Erwten Lupine Andere | |
4. Oliehoudende zaden en producten daarvan | ||
i) OLIEHOUDENDE ZADEN | De hele zaadkorrel of pit na verwijdering van (eventueel aanwezige) dop of huid, bij zonnebloempitten de gehele pit, met dop (indien aanwezig) of zonder dop (indien niet aanwezig) | |
Lijnzaad Pinda's Papaverzaad Sesamzaad Zonnebloempitten Kool- en raapzaad Sojabonen Mosterdzaad Katoenzaad Hennepzaad Pompoenzaad Andere | ||
ii) Plantaardige olien en vetten | Het gehele product | |
5. Aardappelen | Het gehele product na verwijdering van eventuele aarde; (verwijdering van de aarde door afspoelen in stromend water of door licht afborstelen van het droge product) | |
Vroege aardappelen Bewaaraardappelen | ||
6. Thee (gedroogde bladeren en stengels, al dan niet gefermenteerd, van Camellia sinensis) | Het gehele product | |
7. Hop (gedroogd), inclusief hoppellets en niet-geconcentreerd poeder | Het gehele product | |
8. Specerijen+ | Komijnzaad Jeneverbes Nootmuskaat Peper, zwart; peper, wit Vanillepeulen Andere | Het gehele product |
9. Granen en graanproducten | ||
i) GRANEN | De gehele korrel | |
Tarwe Rogge Gerst Haver Maïs Rijst Sorghum Boekweit, gierst, andere granen | ||
ii) GRAANPRODUCTEN | Het gehele product | |
Bloem Brood Havermout Meel Volkorenmeel Mout Muesli Zemelen | ||
10. Tropische zaden en producten daarvan | ||
i) TROPISCHE ZADEN | Het gehele product, ongebrand, zonder dop of schil | |
Cacaobonen Koffiebonen | ||
ii) PRODUCTEN VAN TROPISCHE ZADEN | ||
Cacaoproducten | Het gehele product | |
— Cacaoboter (pers) — Cacaomassa — Cacaopoeder | ||
— Cacaoboter | ||
Koffie | Het gehele product, gebrand | |
11. Diverse plantaardige producten | Het gehele product | |
Suiker | ||
12. Vlees, met inbegrip van pluimveevlees, vet, eetbare slacht afvallen en dierlijke vetten | Het gehele product (zonder bot), tenzij anders is aangegeven | |
i) VLEES VAN SLACHTDIEREN (zie art. 2 Vleeskeuringswet) | Vlees, lever, nier en vet van: | |
— rund — varken — schaap — geit — paard — overige | ||
ii) PLUIMVEEVLEES (zie art 1 van de Regeling keuring en handelsverkeer in vers vlees van pluimvee 1985) | ||
Vlees en lever van: — hanen — kippen — eenden — ganzen — kalkoenen — parelhoenders | ||
13. Melk en melkproducten (rauwe of gestandaardiseerde volle melk en daarvan afgeleide producten) | Het gehele product, tenzij anders is aangegeven | |
i) Melk | ||
Koemelk geitenmelk schapenmelk | ||
ii) Melkproducten | ||
Room Boter Kaas Wrongel Andere | ||
14. Eieren en eiproducten | Het gehele product zonder schaal, tenzij anders is aangegeven | |
i) EIEREN | ||
kippeneieren eendeneieren ganzeneieren | ||
II) EIPRODUCTEN | ||
Eigeel | ||
15. Wild en gevogelte | Vlees zonder bot | |
Duif Fazant Haas Hert Konijn, incl. tam konijn Patrijs Ree Wilde eend Zwijn | ||
16. Visserijproducten | Het eetbare deel | |
— Zie artikel 1 Warenwetbesluit Visserijproducten, slakken en kikkerbillen | ||
Vissen Visproducten — vislever — kuit — schaaldieren — schelpdieren — inktvis | ||
17. Andere dierlijke producten | Het gehele product | |
i) VLEES VAN REPTIELEN EN AMPHIBIËN | ||
Kikkerdelen Vlees van reptielen en amphibiën | ||
ii) SLAKKEN | ||
iii) OVERIGE DIERLIJKE OLIE EN VETTEN (niet ressorterend onder andere productgroepen) | ||
Levertraan | ||
iv) HONING |