Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) nr. 2074/2005 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen voor bepaalde producten die onder Verordening (EG) nr. 853/2004 vallen en voor de organisatie van officiële controles overeenkomstig de Verordeningen (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004, tot afwijking van Verordening (EG) nr. 852/2004 en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004
Artikel 7 Afwijking van Verordening (EG) nr. 852/2004 voor levensmiddelen met traditionele kenmerken
Geldend
Geldend vanaf 11-01-2006
- Bronpublicatie:
05-12-2005, PbEU 2005, L 338 (uitgifte: 22-12-2005, regelingnummer: 2074/2005)
- Inwerkingtreding
11-01-2006
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
05-12-2005, PbEU 2005, L 338 (uitgifte: 22-12-2005, regelingnummer: 2074/2005)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Algemeen
Agrarisch recht (V)
Gezondheidsrecht / Bijzondere onderwerpen
1.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder ‘levensmiddelen met traditionele kenmerken’ verstaan: levensmiddelen die in de lidstaat waar deze traditioneel worden vervaardigd:
- a)
historisch als traditionele producten worden erkend, of
- b)
worden vervaardigd volgens gecodificeerde of geregistreerde technische referenties naar het traditionele proces of volgens traditionele productiemethoden, of
- c)
door de communautaire, nationale, regionale of lokale wetgeving als traditionele levensmiddelen worden beschermd.
2.
De lidstaten mogen aan bedrijven die levensmiddelen met traditionele kenmerken vervaardigen, afzonderlijke of algemene afwijkingen toestaan van de eisen van:
- a)
hoofdstuk II, punt 1, van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 852/2004 wat betreft de ruimten waarin deze producten worden blootgesteld aan een omgeving die noodzakelijk is voor de gedeeltelijke ontwikkeling van hun kenmerken. Met name hoeven de muren, plafonds en deuren in deze ruimten niet noodzakelijk van glad, ondoordringbaar, niet-absorberend en corrosiebestendig materiaal gemaakt zijn en mogen de muren, plafonds en vloeren op natuurlijke geologische wijze gevormd zijn;
- b)
hoofdstuk II, punt 1, onder f), en hoofdstuk V, punt 1, van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 852/2004 wat betreft het soort materiaal waarvan de instrumenten en de uitrusting die specifiek voor het vervaardigen van deze producten en het aanbrengen van de onmiddellijke verpakking en de verpakking worden gebruikt, zijn gemaakt.
De maatregelen voor het schoonmaken en ontsmetten van de onder a) bedoelde ruimten en de frequentie daarvan worden aan de activiteit aangepast om rekening te houden met de specifieke omgevingsflora.
De onder b) bedoelde instrumenten en uitrusting moeten te allen tijde voldoende hygiënisch worden gehouden en regelmatig worden schoongemaakt en ontsmet.
3.
De lidstaten die afwijkingen zoals bedoeld in lid 2 toestaan, stellen de Commissie en de andere lidstaten daarvan uiterlijk twaalf maanden na het toestaan van de afzonderlijke of algemene afwijking in kennis. Elke kennisgeving omvat:
- a)
een korte beschrijving van de eisen die zijn aangepast;
- b)
een beschrijving van de desbetreffende levensmiddelen en bedrijven, en
- c)
eventuele andere relevante informatie.