Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2019/943 betreffende de interne markt voor elektriciteit
Artikel 19 bis Stroomafnameovereenkomsten
Geldend
Geldend vanaf 16-07-2024
- Bronpublicatie:
13-06-2024, PbEU L 2024, 2024/1747 (uitgifte: 26-06-2024, regelingnummer: 2024/1747)
- Inwerkingtreding
16-07-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
13-06-2024, PbEU L 2024, 2024/1747 (uitgifte: 26-06-2024, regelingnummer: 2024/1747)
- Vakgebied(en)
Energierecht / Europees energierecht
EU-recht / Marktintegratie
Energierecht / Distributie
1.
Onverminderd Richtlijn (EU) 2018/2001 bevorderen de lidstaten het gebruik van stroomafnameovereenkomsten (PPA's), onder meer door het wegnemen van ongerechtvaardigde belemmeringen en onevenredige of discriminerende procedures of heffingen, teneinde prijsvoorspelbaarheid te bieden en met het oog op de verwezenlijking van de in hun geïntegreerde nationale energie- en klimaatplan vastgelegde doelstellingen inzake de dimensie ‘decarbonisatie’ als bedoeld in artikel 4, punt a), van Verordening (EU) 2018/1999, ook met betrekking tot hernieuwbare energie, met behoud van concurrerende en liquide elektriciteitsmarkten en grensoverschrijdende handel.
2.
Bij de evaluatie van deze verordening overeenkomstig artikel 69, lid 2, beoordeelt de Commissie, na raadpleging van de belanghebbenden, het potentieel en de levensvatbaarheid van een of meer Uniemarktplatforms voor PPA's, die op vrijwillige basis kunnen worden gebruikt, met inbegrip van de interactie van die potentiële platforms met andere bestaande elektriciteitsmarktplatforms en de bundeling van de vraag naar PPA's via aggregatie.
3.
De lidstaten zorgen er op gecoördineerde wijze voor dat instrumenten zoals garantieregelingen tegen marktprijzen, ter beperking van de financiële risico's in verband met wanbetaling door afnemers in het kader van PPA's, beschikbaar en toegankelijk zijn voor afnemers die geconfronteerd worden met toetredingsdrempels tot de PPA-markt en niet in financiële moeilijkheden verkeren. Bij dergelijke instrumenten kan het onder meer gaan om door de staat gedekte garantieregelingen tegen marktprijzen, private garanties of faciliteiten die de vraag naar PPA's bundelen, in overeenstemming met het toepasselijke Unierecht. Daartoe zorgen de lidstaten voor passende coördinatie, onder meer met relevante faciliteiten op Unieniveau. De lidstaten kunnen aan de hand van niet-discriminerende criteria tussen en binnen de categorieën afnemers bepalen op welke categorieën die instrumenten gericht zijn.
4.
Onverminderd de artikelen 107 en 108 VWEU bevat een door de lidstaat ondersteunde garantieregeling voor PPA's bepalingen om te voorkomen dat de liquiditeit op de elektriciteitsmarkten afneemt, en biedt ze geen steun voor de aankoop van elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstoffen. De lidstaten kunnen besluiten die garantieregelingen te beperken tot de exclusieve ondersteuning van de aankoop van elektriciteit uit nieuwe opwekking van hernieuwbare energie in overeenstemming met het decarbonisatiebeleid van de lidstaten, onder meer indien de PPA-markt voor hernieuwbare energie zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 17, van Richtlijn (EU) 2018/2001 onvoldoende ontwikkeld is.
5.
Steunregelingen voor elektriciteit uit hernieuwbare bronnen staan de deelname toe van projecten waarbij een deel van de elektriciteit wordt gereserveerd voor verkoop via een hernieuwbare PPA of andere marktgebaseerde regelingen, op voorwaarde dat de deelname de mededinging op de markt niet negatief beïnvloedt, met name wanneer de twee bij de PPA betrokken partijen onder zeggenschap van dezelfde entiteit staan.
6.
Bij het opstellen van de in lid 5 bedoelde steunregelingen streven de lidstaten ernaar gebruik te maken van evaluatiecriteria om bieders te stimuleren de toegang te faciliteren voor afnemers die op de PPA-markt geconfronteerd worden met toetredingsdrempels, op voorwaarde dat dit de mededinging op de markt niet negatief beïnvloedt.
7.
In PPA's worden de biedzone van levering en de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van zoneoverschrijdende transmissierechten gespecificeerd in geval van een verandering van biedzone overeenkomstig artikel 14.
8.
In PPA's worden overeenkomstig het mededingingsrecht van de Unie de voorwaarden gespecificeerd waaronder afnemers en producenten uit PPA's mogen stappen, zoals eventuele toepasselijke uitstaptarieven en kennisgevingstermijnen.
9.
Bij het ontwikkelen van maatregelen die rechtstreeks van invloed zijn op PPA's, eerbiedigen de lidstaten de mogelijke legitieme verwachtingen en houden zij rekening met de gevolgen van die maatregelen voor bestaande en toekomstige PPA's.
10.
Uiterlijk 31 januari 2026 en vervolgens om de twee jaar beoordeelt de Commissie of er nog belemmeringen bestaan en of er voldoende transparantie is op de PPA-markten. De Commissie kan specifieke richtsnoeren opstellen voor het wegnemen van belemmeringen op de PPA-markten, met inbegrip van onevenredige of discriminerende procedures of heffingen.