Einde inhoudsopgave
Regeling elektronische publicaties
Bijlage 3
Geldend
Geldend vanaf 01-07-2021
- Bronpublicatie:
29-04-2021, Stcrt. 2021, 21610 (uitgifte: 03-05-2021, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-07-2021
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-04-2021, Stb. 2021, 176 (uitgifte: 09-04-2021, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Afhankelijke geldigheid
Treedt tegelijk in werking met art. 1.1 van de Wet elektronische publicaties (01-07-2020, Stb. 262).
- Vakgebied(en)
Bestuursrecht algemeen / Algemeen
Bestuursrecht algemeen / Besluit (algemeen)
Staatsrecht / Wetgeving
als bedoeld in artikel 3.2, onderdeel a (consolidatievoorschriften decentrale overheden)
3.1. Achtergrond
De verplichting tot consolideren is thans neergelegd in artikel 19, eerste lid, van de Bekendmakingwet. Voorheen (vanaf 2011) was deze verplichting opgenomen in artikel 137, eerste lid, van de Provinciewet, artikel 140, eerste lid, van de Gemeentewet en artikel 73a, eerste lid, van de Waterschapswet.
Vanaf de inwerkingtreding van de consolidatieverplichting op 1 januari 2011 geldt de wettelijke verplichting om algemeen verbindende voorschriften – alsmede delegatiebesluiten op grond van de Provinciewet en de Gemeentewet – die op dat tijdstip in werking waren getreden of die na dat tijdstip in werking zijn getreden in geconsolideerde vorm op internet te publiceren en beschikbaar te houden, ook als die voorschriften zijn ingetrokken of vervallen. Het staat overheden uiteraard vrij om een vroegere cesuurdatum te kiezen. Alle (versies van) algemeen verbindende voorschriften die op of na 1 januari 2011 gelden, dan wel na 1 januari 2011 komen te vervallen, worden conform deze bijlage op internet ontsloten.
Met ingang van 1 januari 2015 geldt de verplichting tot consolideren ook voor een besluit tot instelling, wijziging of intrekking van een gemeenschappelijke regeling als dat besluit niet kan worden aangemerkt als een algemeen verbindend voorschrift. Vanaf een jaar na het tijdstip waarop artikel 1.1 van de Wet elektronische publicaties in werking is getreden, geldt de verplichting eveneens voor een besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een beleidsregel.
3.2. Terminologie
Zoals onder 3.1 blijkt, worden behalve algemeen verbindende voorschriften ook andere soorten besluiten in geconsolideerde vorm ontsloten. Kortheidshalve wordt in deze consolidatievoorschriften met ‘algemeen verbindende voorschriften’ tevens gedoeld op beleidsregels en andere besluiten die worden geconsolideerd.
3.3. Algemeen verbindende voorschriften die niet worden geconsolideerd
Op grond van artikel 5.1, tweede lid, onderdelen b tot en met f, van het Besluit elektronische publicaties, zijn de regels omtrent beschikbaarstelling niet van toepassing op:
- •
anders dan vanwege het Rijk vastgestelde algemeen verbindende voorschriften die zijn ingetrokken of uitgewerkt vóór 1 januari 2011;
- •
gemeenschappelijke regeling die zijn vervallen of uitgewerkt vóór 1 januari 2015;
- •
beleidsregels die zijn vervallen of uitgewerkt vóór de datum gelegen een jaar na het tijdstip waarop artikel 1.1 van de Wet elektronische publicaties in werking is getreden;
- •
algemeen verbindende voorschriften die zijn bekendgemaakt op grond van de Wet ruimtelijke ordening; en
- •
algemeen verbindende voorschriften voor zover deze strekken tot wijziging van een of meer andere algemeen verbindende voorschriften.
3.4. Zelfstandige bepalingen
Een algemeen verbindend voorschrift dat naast een wijziging van andere algemeen verbindende voorschriften ook zelfstandige bepalingen (dat wil zeggen: tekst die niet een ander algemeen verbindend voorschrift wijzigt) bevat, wordt als een nieuw algemeen verbindend voorschrift in de collectie met geconsolideerde teksten opgenomen. Daarbij worden de wijzigingsinstructies vervangen door een redactionele opmerking als: ‘wijzigt [citeertitel of opschrift van het algemeen verbindende voorschrift]’.
3.5. Instellingsbesluiten van gemeenschappelijke regelingen
Het besluit tot instelling van een gemeenschappelijke regeling wordt alleen door het daartoe aangewezen orgaan geconsolideerd. De overige deelnemers nemen dit besluit niet op in de collectie.
3.6. Opschrift, aanhef, slotformulier en ondertekening
Het opschrift, de aanhef, het slotformulier en de ondertekening van een algemeen verbindend voorschrift worden opgenomen in de geconsolideerde tekst.
3.7. Wijzigingen in algemeen verbindende voorschriften
Te consolideren wijzigingen in een algemeen verbindend voorschrift kunnen als bron hebben:
- •
een wijzigingsopdracht in een nieuw algemeen verbindend voorschrift; of
- •
een rechterlijke uitspraak die wordt gepubliceerd in het publicatieblad overeenkomstig artikel 8:80 van de Algemene wet bestuursrecht.
De inwerkingtreding van een wijziging van de tekst van een algemeen verbindend voorschrift leidt tot een nieuwe versie van de geconsolideerde tekst van het algemeen verbindend voorschrift. De oude versie blijft opgenomen in de collectie. De datum waarop de oude versie vervalt, wordt opgenomen in de wetstechnische informatie of metadata van de oude versie en is gelijk aan de datum waarop de nieuwe versie in werking treedt. Indien de in een wijzigingsregeling opgenomen wijzigingen op verschillende tijdstippen in werking treden, wordt voor ieder tijdstip van inwerkingtreding een geconsolideerde versie gemaakt. Bij een wijzigingsregeling die meerdere algemeen verbindende voorschriften wijzigt, wordt voor ieder gewijzigd algemeen verbindend voorschrift een geconsolideerde versie gemaakt.
3.8. Algemeen verbindende voorschriften die na bekendmaking wijzigen voordat deze in werking treden
Indien een algemeen verbindend voorschrift wordt gewijzigd voordat het in werking is getreden, ontstaat er geen nieuwe versie. Bij ‘Opmerkingen m.b.t. de regeling’ wordt aangegeven dat het algemeen verbindende voorschrift vóór inwerkingtreding reeds is gewijzigd. Hierbij wordt verwezen naar de beschikbare bronnen van de betreffende wijziging.
3.9. Algemeen verbindende voorschriften die na wijziging geconsolideerd worden vastgesteld
In sommige gevallen worden niet de wijzigingsvoorstellen vastgesteld, maar worden de wijzigingen eerst verwerkt in een nieuwe geconsolideerde tekst die vervolgens wordt vastgesteld (onder formele intrekking van de oude geconsolideerde tekst). In dat geval is sprake van een nieuw algemeen verbindend voorschrift en zal het oude ingetrokken behoren te worden. Deze nieuwe vastgestelde geconsolideerde tekst wordt vervolgens beschikbaar gesteld als een nieuw algemeen verbindend voorschrift (en niet als een nieuwe versie van het gewijzigde algemeen verbindende voorschrift). Van het oude ingetrokken algemeen verbindende voorschrift wordt de datum van intrekking opgegeven bij de wetstechnische informatie.
3.10. Consolidatie van bijzondere bestanden
- •
Wanneer een algemeen verbindend voorschrift deels bestaat uit andere informatie dan tekst (artikel 7, eerste lid, van de Bekendmakingswet), kan in de geconsolideerde versie door middel van een hyperlink worden verwezen naar de vindplaats in het publicatieblad waarin de betreffende informatie is bekendgemaakt.
- •
Wanneer een algemeen verbindend voorschrift deels wordt bekendgemaakt met toepassing van artikel 7, tweede lid, van de Bekendmakingswet, waarvan een deel niet als XML-bestand beschikbaar is of waarvan een deel niet uit tekst bestaat, kan in de geconsolideerde versie door middel van een hyperlink worden verwezen naar de vindplaats waarop die informatie elektronisch beschikbaar is. Indien deze vindplaats wijzigt, wordt dit in de verwijzing verwerkt.
- •
Informatie als bedoeld in artikel 7, eerste en tweede lid, van de Bekendmakingswet, mag in een wijzigingsbesluit alleen worden vervangen door een nieuwe versie van die informatie (artikel 7, derde lid, van de Bekendmakingswet). Een wijziging van de informatie waarnaar wordt verwezen leidt tot een nieuwe geconsolideerde versie, met de nieuwe verwijzing.
3.11. Terugwerkende kracht
Uitgangspunt is dat een algemeen verbindend voorschrift niet in werking treedt vóór de bekendmaking ervan. Van terugwerkende kracht is slechts sprake als daarin in het algemeen verbindende voorschrift is voorzien. Indien in (een versie van) een algemeen verbindend voorschrift een bepaling over terugwerkende kracht is opgenomen, wordt:
- •
in (deze versie van) het algemeen verbindende voorschrift in het ‘Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen’ de datum van terugwerkende kracht opgenomen; en
- •
de terugwerkende kracht niet verwerkt in de geconsolideerde tekst(en) van (een eerdere versie of versies van) het algemeen verbindende voorschrift waarop de terugwerkende kracht van toepassing is.
Indien een algemeen verbindend voorschrift wordt bekendgemaakt op een tijdstip dat is gelegen na de in het algemeen verbindende voorschrift opgenomen datum van inwerkingtreding, vormt de opgenomen datum van inwerkingtreding geen grondslag voor terugwerkende kracht.
3.12. Intrekken of vervallen van een algemeen verbindend voorschrift
Een algemeen verbindend voorschrift kan worden ingetrokken of kan vervallen van rechtswege.
Intrekking kan op drie manieren geschieden:
- •
met een nieuw algemeen verbindend voorschrift;
- •
in het algemeen verbindende voorschrift zelf als dit een tijdelijk karakter heeft; of
- •
met een expliciete bepaling in regelgeving van een hogere bestuurslaag.
- •
Van het vervallen van rechtswege is sprake:
- •
bij het vervallen van de grondslag voor het algemeen verbindende voorschrift; of
- •
als regelgeving van een hogere bestuurslaag gaat voorzien in hetzelfde onderwerp, waardoor de bevoegdheid tot vaststelling van het algemeen verbindende voorschrift vervalt.
Bij het intrekken of vervallen van een algemeen verbindend voorschrift wordt in het ‘Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen’ van de meest recente versie een ‘Datum uitwerkingtreding’ ingevuld. Onder ‘Redactionele opmerkingen’ is vermeld in welke gevallen een toelichting wordt gegeven.
3.13. Redactionele opmerkingen
Informatie die van belang is voor een goed begrip van de geconsolideerde tekst maar niet uit andere wetstechnische gegevens is af te leiden, wordt als redactionele opmerking toegevoegd.
3.14. Redactionele opmerkingen die worden opgenomen onder ‘Opmerkingen m.b.t. de regeling’
Redactionele opmerkingen die betrekking hebben op de gehele regeling, worden opgenomen in de wetstechnische informatie onder ‘Opmerkingen m.b.t. de regeling’.
In de volgende situaties wordt een redactionele opmerking bij ‘Opmerkingen m.b.t. de regeling’ geplaatst:
- •
indien de ‘Datum inwerkingtreding van (een versie van) de regeling’ of ‘Datum vaststelling van (een wijziging van) de regeling’ niet kan worden achterhaald en bij benadering een datum is ingevuld;
- •
indien een apart inwerkingtredingbesluit van toepassing is op het algemeen verbindende voorschrift, worden zowel de datum van vaststelling als de bron van bekendmaking van het inwerkingtredingbesluit vermeld;
- •
indien er wijzigingen zijn in het opschrift, de citeertitel, de considerans of de grondslag;
- •
indien er bijzonderheden zijn met betrekking tot de inwerkingtreding of terugwerkende kracht van het gehele algemeen verbindende voorschrift, bijvoorbeeld als de bekendmaking plaatsvindt op een tijdstip dat is gelegen na de in het algemeen verbindende voorschrift opgenomen datum van inwerkingtreding;
- •
indien een nieuw algemeen verbindend voorschrift een ander algemeen verbindend voorschrift vervangt, wordt om de relatie tussen beide algemeen verbindende voorschriften te borgen (het ‘Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen’ geeft in deze situatie de relatie namelijk niet langer weer) bij het nieuwe algemeen verbindend voorschrift in de wetstechnische informatie bij ‘Opmerkingen m.b.t. de regeling’ een verwijzing naar het andere (oude) algemeen verbindend voorschrift opgenomen. De verwijzing luidt: ‘Deze regeling vervangt [citeertitel of opschrift van het algemeen verbindende voorschrift]’. Indien uit de titel van het algemeen verbindend voorschrift, bijvoorbeeld door het ontbreken van een jaartal, niet is op te maken welk algemeen verbindend voorschrift nu precies wordt vervangen, wordt in de verwijzing nadere informatie opgenomen. Eventueel kan bij het ingetrokken algemeen verbindend voorschrift een verwijzing naar het andere (nieuwe) algemeen verbindend voorschrift worden opgenomen in ‘Opmerkingen m.b.t. de regeling’ als ‘Deze regeling is vervangen door [citeertitel of opschrift van het algemeen verbindende voorschrift]’;
- •
indien de regeling is ingetrokken bij regelgeving van een hogere bestuurslaag, wordt in de laatste versie opgenomen: ‘Deze regeling is per [‘Datum uitwerkingtreding’] ingetrokken door (artikel [nummer] van de) [citeertitel of opschrift van de hogere regeling]’; en
- •
indien de regeling van rechtswege is vervallen, wordt in de laatste versie opgenomen: ‘Deze regeling is op [‘Datum uitwerkingtreding’] vervallen door [de inwerkingtreding / het vervallen] van (artikel [nummer] van de) [citeertitel of opschrift van de hogere regeling]’.
3.15. Redactionele opmerkingen die worden opgenomen in de tekst van het geconsolideerde algemeen verbindend voorschrift
Redactionele opmerkingen die betrekking hebben op een onderdeel van het algemeen verbindend voorschrift, worden opgenomen in de geconsolideerde tekst van dat algemeen verbindend voorschrift. De opmerking wordt weergegeven tussen [blokhaken], ter onderscheiding van de eigenlijke tekst van het algemeen verbindend voorschrift.
In de volgende situaties wordt een redactionele opmerking in het desbetreffende onderdeel van de geconsolideerde tekst van het algemeen verbindend voorschrift geplaatst:
- •
indien op een artikel een overgangsbepaling van toepassing is, wordt bij het betreffende artikel via een redactionele opmerking:
- –
de tekst of vindplaats van de overgangsbepaling vermeld; en
- –
aangegeven dat het een overgangsbepaling betreft, voor zover dat niet reeds uit het algemeen verbindende voorschrift blijkt;
- •
indien sprake is van taalfouten of fouten, met inachtneming van het volgende:
- –
taalfouten of verwijzingsfouten in de officiële tekst worden zonder correctie doorgevoerd in de geconsolideerde tekst. Als een besluit echter evident de verkeerde artikelen, leden of onderdelen van een algemeen verbindend voorschrift wijzigt, worden de wijzigingen doorgevoerd zoals deze zijn bedoeld, waarbij in de redactionele opmerking de doorgevoerde wijziging wordt verantwoord; en
- –
als een wijziging zo is geformuleerd dat deze niet mogelijk is, wordt deze in het geheel niet doorgevoerd (bijvoorbeeld een wijziging van een artikel dat eerder is vervallen), waarbij in de redactionele opmerking wordt vermeld dat de wijziging niet kon worden verwerkt;
- •
indien bij een lager algemeen verbindend voorschrift bedragen uit een hoger algemeen verbindend voorschrift worden gewijzigd waarbij de bevoegdheid tot wijzigen niet uitdrukkelijk is vormgegeven als een bevoegdheid tot wijziging van het hogere algemeen verbindend voorschrift, worden de gewijzigde bedragen als redactionele opmerking in de geconsolideerde tekst van het hogere algemeen verbindend voorschrift toegevoegd; en
- •
indien onderdelen vervallen, worden deze vervangen door de tekst ‘[vervallen]’. Eventuele artikel- of hoofdstuknummers en artikel- of hoofdstuktitels blijven daarbij gehandhaafd.
3.16. Toelichtingen bij algemeen verbindende voorschriften
Een toelichting bij een algemeen verbindend voorschrift maakt geen onderdeel uit van het algemeen verbindend voorschrift en hoeft dus niet te worden geconsolideerd. Indien het bestuursorgaan naast het algemeen verbindend voorschrift ook een toelichting bij dit algemeen verbindend voorschrift opneemt in de geconsolideerde versie, kan ook de toelichting bij een latere wijziging van het algemeen verbindend voorschrift worden geconsolideerd. De toelichting wordt direct onder de tekst van het algemeen verbindend voorschrift opgenomen. Indien bij een wijziging alleen de toelichting wordt gewijzigd, leidt dit tot een nieuwe geconsolideerde versie.