Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2017/1004 betreffende de instelling van een Uniekader voor de verzameling, het beheer en het gebruik van gegevens in de visserijsector en voor de ondersteuning van wetenschappelijk advies over het gemeenschappelijk visserijbeleid en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 199/2008
Artikel 17 Procedure voor het beschikbaar stellen van gedetailleerde en geaggregeerde gegevens
Geldend
Geldend vanaf 10-07-2017
- Bronpublicatie:
17-05-2017, PbEU 2017, L 157 (uitgifte: 20-06-2017, regelingnummer: 2017/1004)
- Inwerkingtreding
10-07-2017
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
17-05-2017, PbEU 2017, L 157 (uitgifte: 20-06-2017, regelingnummer: 2017/1004)
- Vakgebied(en)
Dierenrecht / Bijzondere onderwerpen
Natuurbeschermingsrecht / Soortenbescherming
1.
De lidstaten zetten adequate procedures en elektronische technologieën op met het oog op een doeltreffende toepassing van artikel 25 van Verordening (EU) nr. 1380/2013 en van deze verordening. Zij zien af van onnodige beperkingen op de breedst mogelijke verspreiding van gedetailleerde en geaggregeerde gegevens onder de eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens en andere belanghebbenden.
2.
De lidstaten zorgen voor passende waarborgen voor de gevallen waarin gegevens informatie bevatten in verband met geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke of rechtspersonen. Een lidstaat kan weigeren de relevante gedetailleerde en geaggregeerde gegevens door te geven als er een risico bestaat dat de identiteit van de natuurlijke of de rechtspersonen bekend wordt, in welk geval de betrokken lidstaat alternatieve methoden voorstelt om aan de behoeften van de eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens tegemoet te komen zonder de anonimiteit te schenden.
3.
Indien eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens om gegevens verzoeken die als grondslag zullen dienen voor advies inzake visserijbeheer, zorgen de lidstaten ervoor dat relevante gedetailleerde en geaggregeerde gegevens binnen de in het verzoek gestelde termijn, die niet korter mag zijn dan één maand na ontvangst van het verzoek om die gegevens, worden bijgewerkt en ter beschikking worden gesteld van de betrokken eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens.
4.
Bij andere dan de in lid 3 bedoelde verzoeken zorgen de lidstaten ervoor dat de relevante gegevens binnen een redelijke termijn worden bijgewerkt en ter beschikking worden gesteld van de betrokken eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens en andere belanghebbenden. Binnen twee maanden na de datum van ontvangst van het verzoek stellen de lidstaten de verzoekende partij in kennis van de duur van die termijn, die in verhouding moet staan tot de omvang van het verzoek, en van de eventuele noodzaak van aanvullende verwerking van de gevraagde gegevens.
5.
Wanneer een gegevensverzoek afkomstig is van andere dan de in lid 3 bedoelde eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens of wanneer andere belanghebbenden om aanvullende verwerking van reeds verzamelde gegevens verzoeken, kunnen de lidstaten de werkelijke kosten van de aanvullende verwerking van de gegevens die moet worden verricht voordat ze worden doorgezonden, ten laste brengen van de verzoekende partij.
6.
In naar behoren gemotiveerde gevallen kan de Commissie verlenging van de in lid 3 bedoelde termijn toestaan.
7.
Wanneer gedetailleerde gegevens worden gevraagd voor wetenschappelijke publicatie, kunnen de lidstaten, om de professionele belangen van de door het met de uitvoering van het nationaal werkprogramma belaste orgaan aangewezen gegevensverzamelaars te beschermen, eisen dat de publicatie van die gegevens wordt uitgesteld met drie jaar te rekenen vanaf de datum waarop de gegevens betrekking hebben. De lidstaten informeren de eindgebruikers van wetenschappelijke gegevens en de Commissie over een dergelijk besluit en de redenen daarvoor.