Recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten (puntenstelsel)
Tekst
Geldend
Geldend vanaf 01-06-2011
- Bronpublicatie:
09-05-2011, Stcrt. 2011, 9436 (uitgifte: 31-05-2011, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-06-2011
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
09-05-2011, Stcrt. 2011, 9436 (uitgifte: 31-05-2011, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Verkeersrecht / Handhaving verkeersvoorschriften
Bijzonder strafrecht / Verkeersstrafrecht
Strafprocesrecht / Terechtzitting en beslissingsmodel
Beschrijving
Per 1 juni 2011 is de Recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten ingevoerd. Dit houdt in dat wanneer iemand binnen 5 jaar 2 keer door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol het rijbewijs van rechtswege ongeldig wordt. Er gelden 4 cumulatieve voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een 2e punt te scoren:
- •
De betrokkene is onherroepelijk veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol met een geconstateerd alcoholgehalte van meer dan 570 µg/l dan wel 1,3‰ óf voor het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek;
- •
Ten tijde van het begaan van het strafbare feit zijn nog geen 5 jaren verlopen sinds het scoren van een eerder punt;
- •
De betrokkene heeft het feit begaan als bestuurder van een motorrijtuig waarvoor een rijbewijs is vereist;
- •
Op het moment dat de rechterlijke uitspraak onherroepelijk wordt, is de betrokkene houder van een (geldig of ongeldig) Nederlands rijbewijs dan wel houder van een (geldig of ongeldig) buitenlands rijbewijs. In het laatste geval dient de betrokkene op dat moment tevens in Nederland woonachtig te zijn.
Het is wenselijk dat een tweede punt alleen voortvloeit uit een rechterlijke uitspraak en niet uit een strafbeschikking (een onherroepelijke strafbeschikking kan in bepaalde gevallen namelijk toch nog vernietigd worden door de rechter, bijvoorbeeld na mislukte executie). Wanneer een strafzaak mogelijk tot een tweede punt kan leiden, dient dan ook de afdoeningsbeslissing ‘dagvaarden’ genomen te worden.
Uitwerking
Indien sprake is van een adem-alcoholgehalte of bloed-alcoholgehalte van meer dan 575 µg/l én er sprake is van eenmaal recidive, zal in de vorm van een extra beoordelingsfactor antwoord moeten worden gegeven op de vraag of het betreffende feit bij onherroepelijke afdoening tot een tweede punt in het kader van de Recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten (puntenstelsel) kan leiden. Bij positieve beantwoording van die vraag zal er verplicht moeten worden gedagvaard.
Factoren
Mogelijk een tweede punt in het puntenstelsel WVW 1994
Zie basisdelicten
- –
besturen van een motorvoertuig op twee of meer wielen met een AAG(-equivalent) van 235 µg/l of meer
- –
besturen van bromfiets (waaronder begrepen een snorfiets en een brommobiel) of een gehandicaptenvoertuig met motor met een AAG(-equivalent) van 235 µg/l of meer
- –
weigeren ademanalyse, bloedproef of urineproef dan wel achteraf weigeren bloedonderzoek (motorvoertuig op twee of meer wielen)
- –
weigeren ademanalyse, bloedproef of urineproef dan wel achteraf weigeren bloedonderzoek (bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig met motor)
- –
als beginnende bestuurder of bestuurder zonder rijbewijs besturen van een motorvoertuig op twee of meer wielen met een AAG(-equivalent) van 95 µg/l of meer
- –
als beginnende bestuurder of bestuurder zonder rijbewijs besturen van een bromfiets (waaronder begrepen een snorfiets en een brommobiel) met een AAG(-equivalent) van 95 µg/l of meer