Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) Nr. 1094/2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/79/EG van de Commissie
Artikel 37 Stakeholdergroep verzekeringen en herverzekeringen en Stakeholdergroep bedrijfspensioenen
Geldend
Geldend vanaf 30-12-2019
- Redactionele toelichting
Wordt toegepast vanaf 01-01-2020.
- Bronpublicatie:
18-12-2019, PbEU 2019, L 334 (uitgifte: 27-12-2019, regelingnummer: 2019/2175)
- Inwerkingtreding
30-12-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
18-12-2019, PbEU 2019, L 334 (uitgifte: 27-12-2019, regelingnummer: 2019/2175)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Instituties
Financieel recht / Financieel toezicht (juridisch)
1.
Ter bevordering van het overleg met stakeholders op gebieden die relevant zijn voor de taken van de Autoriteit wordt er een Stakeholdergroep verzekeringen en herverzekeringen en een Stakeholdergroep bedrijfspensioenen opgericht (hierna gezamenlijk ‘de Stakeholdergroepen’ genoemd). De Stakeholdergroepen worden geraadpleegd over maatregelen die getroffen worden overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 15 inzake de technische reguleringsnormen en technische uitvoeringsnormen en, voor zover zij geen betrekking hebben op individuele financiële instellingen, overeenkomstig artikel 16 inzake richtsnoeren en aanbevelingen. Indien er dringend moet worden opgetreden en overleg onmogelijk blijkt, worden de Stakeholdergroepen daarvan zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.
De Stakeholdergroepen komen ten minste viermaal per jaar bijeen. Zij kunnen gemeenschappelijk gebieden van wederzijds belang bespreken en informeren elkaar over de overige onderwerpen die aan de orde zijn.
De leden van één Stakeholdergroep kunnen ook lid zijn van de andere stakeholdergroep.
2.
De Stakeholdergroep verzekeringen en herverzekeringen is samengesteld uit 30 leden. Het gaat hierbij om:
- a)
13 leden die op evenwichtige wijze de verzekerings- en herverzekeringsondernemingen en verzekeringstussenpersonen in de Unie vertegenwoordigen, waarvan er drie onderlinge verzekeraars of herverzekeraars vertegenwoordigen;
- b)
13 leden die werknemersvertegenwoordigers van verzekerings- en herverzekeringsondernemingen en verzekeringstussenpersonen in de Unie, consumenten, gebruikers van verzekerings- en herverzekeringsdiensten, vertegenwoordigers van het mkb en vertegenwoordigers van relevante beroepsverenigingen vertegenwoordigen; en
- c)
vier leden die onafhankelijke vooraanstaande academici zijn.
3.
De Stakeholdergroep bedrijfspensioenen is samengesteld uit 30 leden. Het gaat hierbij om:
- a)
13 leden die op evenwichtige wijze de instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening in de Unie vertegenwoordigen;
- b)
13 leden die de werknemersvertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de begunstigden, vertegenwoordigers van het mkb en vertegenwoordigers van relevante beroepsverenigingen vertegenwoordigen; en
- c)
vier leden die onafhankelijke vooraanstaande academici zijn.
4.
De leden van de Stakeholdergroepen worden na een open en transparante selectieprocedure door de raad van toezichthouders aangesteld. Bij het nemen van zijn besluit verzekert de raad van toezichthouders, voor zover mogelijk, een passende weerspiegeling van de diversiteit van de verzekerings- en herverzekeringssector en de sector bedrijfspensioenen, van de geografische en genderbalans en van de vertegenwoordiging van stakeholders uit de gehele Unie. De leden van de Stakeholdergroepen worden geselecteerd op basis van hun kwalificaties, vaardigheden, relevante kennis en bewezen deskundigheid.
4 bis.
De leden van de desbetreffende Stakeholdergroep kiezen een voorzitter uit de leden. Het voorzitterschap wordt bekleed voor een periode van twee jaar.
Het Europees Parlement mag de voorzitter van een Stakeholdergroep uitnodigen om voor het Parlement een verklaring af te leggen en desgevraagd door zijn leden gestelde vragen te beantwoorden.
5.
De Autoriteit verstrekt, met inachtneming van het bij artikel 70 van deze verordening voorgeschreven beroepsgeheim, alle nodige informatie, en zorgt voor adequate secretariële ondersteuning van de Stakeholdergroepen. Voor leden van de Stakeholdergroepen die een organisatie zonder winstoogmerk vertegenwoordigen, met uitsluiting van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, wordt een toereikende vergoeding vastgesteld. Voor deze vergoeding worden de voorbereidende en follow-upwerkzaamheden van de leden in aanmerking genomen en ze komt op zijn minst overeen met de vergoedingstarieven voor ambtenaren overeenkomstig Titel V, hoofdstuk 1, afdeling 2, van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie en de regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie, zoals vastgesteld bij Verordening (EEG, Euratom, EGKS) nr. 259/68 van de Raad (1) (Statuut van de ambtenaren). De Stakeholdergroepen kunnen werkgroepen voor technische aangelegenheden instellen. De ambtstermijn van de leden van de Stakeholdergroep verzekeringen en herverzekeringen en van de Stakeholdergroep bedrijfspensioenen bedraagt vier jaar, waarna een nieuwe selectieprocedure plaatsvindt.
De leden van de Stakeholdergroepen kunnen twee opeenvolgende ambtstermijnen vervullen.
6.
De Stakeholdergroepen kunnen aan de Autoriteit opinies en advies verstrekken over alle kwesties die verband houden met de taken van de Autoriteit, met name wat betreft de in de artikelen 10 tot en met 16, 29, 30 en 32 vermelde taken.
Wanneer de leden van de Stakeholdergroepen geen overeenstemming kunnen bereiken over een advies, mogen een derde van de leden ervan, of de leden die een groep stakeholders vertegenwoordigen, een afzonderlijk advies uitbrengen.
De Stakeholdergroep verzekeringen en herverzekeringen, de Stakeholdergroep bedrijfspensioenen, de Stakeholdergroep bankwezen en de Stakeholdergroep effecten en markten kunnen een gezamenlijk advies uitbrengen over kwesties die verband houden met de werkzaamheden van de ESA's op grond van artikel 56 over gemeenschappelijke standpunten en gemeenschappelijke handelingen.
7.
De Stakeholdergroepen stellen hun reglement van orde op basis van overeenstemming onder een tweederdemeerderheid van hun respectieve leden vast.
8.
De Autoriteit maakt het advies van de Stakeholdergroepen, de afzonderlijke adviezen van haar leden en de resultaten van haar raadplegingen openbaar, evenals informatie over de wijze waarop deze adviezen en die resultaten van raadplegingen in aanmerking zijn genomen.
Voetnoten
PB L 56 van 4.3.1968, blz. 1.