Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/3.3.1
3.3.1 Interne werving
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS384773:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Voetnoten
Voetnoten
Zie in tegengestelde zin Asscher-Vonk, Toegang tot de dienstbetrekking, diss. UvA, 's-Gravenhage 1989, p. 198. Zij acht uitsluiting of achterstelling van buitenstaanders bij selectie een te zwaar middel. Zie ook A.M. Luttmer-Kat, Ontslagbescherming van werknemers, diss. Nijmegen, Deventer: Kluwer 1985, p. 118-119.
Eindrapport van de Werkgroep Selectieprocedures, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mei 1982, art. 3 lid 3 van de proeve, p. 18 en 19.
Art. 3 lid 3 van de proeve van een Wetsontwerp op de werving en selectie, eindrapport van de Werkgroep Selectieprocedures, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mei 1982, p. 57.
Eindrapport van de Werkgroep Selectieprocedures, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mei 1982, p. 57.
Art. 3 lid 3 van de proeve van een Wetsontwerp op de werving en selectie, eindrapport van de Werkgroep Selectieprocedures, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mei 1982, p. 19.
Stichting van de Arbeid, Aanbeveling werving en selectie, 9 maart 2000, nr. 07-24, met als bijlage de NVP Sollicitatiecode en de Klachteninstantie NVP Sollicitatiecode. Bijlage bij TK 1999/2000, 25024, nr. 11.
M.A.C. de Wit, Aanbevolen Arbeidsrecht, Aanbevelingen van de Stichting van de Arbeid, p. 123 en 124, Sdu Juridische en Fiscale Uitgeverij. Zie ook het eindrapport van de Commissie Selectieprocedure, Een sollicitant is ook een mens, 's-Gravenhage 1977, p. 25.
De Aanbeveling is geen bron van recht, maar kan in een gerechtelijke procedure wel als leidraad dienen. De NVP Sollicitatiecode heeft evenmin een dwingend karakter, op niet-naleving ervan staat geen sanctie. Door de code wordt wel een bijdrage geleverd aan een zorgvuldiger wervingsen selectieprocedure, zie in dit verband Van Genderen e.a., Arbeidsrecht in de praktijk, 6e druk, Den Haag: Sdu 2008, p. 50.
Eindrapport van de Commissie Selectieprocedure, Sociale Zaken, Verslagen en Rapporten 1977-5, Een sollicitant is ook een mens, 's-Gravenhage 977, p. 14, 15, 16.
Indien een vacature ontstaat, kan het verschillende voordelen hebben en vanuit meerdere oogpunten aanbevelenswaardig zijn om, alvorens tot externe werving te besluiten, te bezien of intern in de vacature kan worden voorzien.1 Interne werving is bevorderlijk voor loopbaanplanning binnen het bedrijf en ook uit organisatorische redenen kan dit praktisch zijn. De Commissie Selectieprocedure heeft in haar eindrapport opgemerkt dat de arbeidsorganisatie de voorkeur mag geven aan interne sollicitanten. We denken hierbij aan werknemers die in de onderneming van de werkgever werkzaam zijn, maar ook aan hen die in de onderneming werkzaam zijn geweest.2 Het geven van voorrang aan interne kandidaten impliceert dat eerst intern wordt geworven en -indien nog nodig- pas daarna extern.3
De commissie stelt hierbij wel als voorwaarde dat externe sollicitanten van dit 'voorkeursbeleid' op de hoogte worden gesteld.4 Ook in de door de Werkgroep Selectieprocedures in haar eindrapport opgenomen proeve van een Wetsontwerp op de werving en selectie, is een bepaling opgenomen op grond waarvan het de werkgever is toegestaan om voorrang te geven aan interne sollicitanten.5 In de 'proeve' wordt deze voorrang tevens uitgebreid tot sollicitanten die krachtens arbeidsovereenkomst of aanstelling in burgerlijke of openbare dienst arbeid verrichten of hebben verricht, bij een werkgever met wie in het kader van reorganisatie afspraken zijn gemaakt over het overnemen van arbeidskrachten. Een nadeel van interne werving kan zijn dat daardoor externe kandidaten die geschikter zijn om de functie te vervullen, worden buitengesloten.
Interne werving kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door gebruikmaking van interne vacaturelijsten of via open sollicitaties. Ook bij interne werving geldt de door de Stichting van de Arbeid uitgebrachte Aanbeveling werving en selectie.6 De NVP Sollicitatiecode bevat geen aanwijzing dat een vacature eerst intern dient te worden aangemeld. Toepasselijkheid van de NVP Sollicitatiecode heeft tot gevolg dat ook bij interne werving de bekendmaking van de vacature en de selectiemiddelen een aantal in de genoemde aanbevelingen voorgeschreven elementen dient te bevatten. Hierbij moeten we denken aan bijvoorbeeld een duidelijke functieomschrijving, vermelding van bijzondere onderdelen van de selectieprocedure, mededeling van de termijn waarbinnen dient te worden gesolliciteerd et cetera.7 Deze elementen zijn uiteindelijk terug te voeren tot één belangrijk uitgangspunt dat aan de Aanbeveling8 ten grondslag ligt, namelijk gelijke kansen in en bij de toegang tot de onderneming. De Commissie Selectieprocedure ziet dit beginsel als een concretisering van het uitgangspunt dat alle onderdelen van de selectieprocedure en de procedure in zijn totaliteit in overeenstemming moeten zijn met de menselijke waardigheid.9 Ten aanzien van dit aspect is er een taak weggelegd voor de ondernemingsraad. In § 3.5 zal hierop uitvoerig worden ingegaan.