Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) Nr. 1830/2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders en tot wijziging van Richtlijn 2001/18/EG
Artikel 3 Definities
Geldend
Geldend vanaf 07-11-2003
- Bronpublicatie:
22-09-2003, PbEU 2003, L 268 (uitgifte: 18-10-2003, regelingnummer: 1830/2003)
- Inwerkingtreding
07-11-2003
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
22-09-2003, PbEU 2003, L 268 (uitgifte: 18-10-2003, regelingnummer: 1830/2003)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Algemeen
Voor de toepassing van deze verordening gelden de volgende definities:
- 1.
‘genetisch gemodificeerd organisme (GGO)’: organisme als omschreven in artikel 2, punt 2, van Richtlijn 2001/18/EG, met uitzondering van organismen die verkregen zijn met de in bijlage IB van die richtlijn vermelde technieken voor genetische modificatie;
- 2.
‘met GGO's geproduceerd’: geheel of gedeeltelijk uit GGO's afgeleid, maar niet geheel of gedeeltelijk uit GGO's bestaand;
- 3.
‘traceerbaarheid’: het vermogen GGO's en met GGO's geproduceerde producten in alle fasen van het in de handel brengen daarvan in de productie- en distributieketen te traceren;
- 4.
‘eenduidig identificatienummer’: eenvoudige numerieke of alfanumerieke code met behulp waarvan een GGO identificeerbaar is aan de hand van de toegelaten modificatie die werd toegepast om het te ontwikkelen, en die het mogelijk maakt voor dat GGO specifieke gegevens op te vragen;
- 5.
‘exploitant’: een natuurlijke persoon of een rechtspersoon die een product in de handel brengt dan wel een in enig stadium van de productie- en distributieketen een in de Gemeenschap in de handel gebracht product afneemt, uit een lidstaat of uit een derde land, evenwel met uitsluiting van de eindverbruiker;
- 6.
‘eindverbruiker’: uiteindelijke verbruiker die het product niet in het kader van een zakelijke transactie of activiteit gebruikt;
- 7.
‘levensmiddel’: levensmiddel in de zin van artikel 2 van Verordening (EG) nr. 178/2002 (2);
8.
‘ingrediënt’: ingrediënt als omschreven in artikel 6, lid 4, van Richtlijn 2000/13/EG (3);
9.
‘diervoeder’: diervoeder als omschreven in artikel 3, punt 4, van Verordening (EG) nr. 178/2002;
10.
‘in de handel brengen’: handeling als omschreven in de specifieke communautaire regelgeving uit hoofde waarvan het betrokken product is toegelaten; in de overige gevallen als omschreven in artikel 2, punt 4, van Richtlijn 2001/18/EG;
11.
‘de eerste fase van het in de handel brengen van een product’: de eerste transactie in de productie- en distributieketen waarbij een product ter beschikking van een derde wordt gesteld;
12.
‘voorverpakt product’: artikel dat als zodanig ten verkoop wordt aangeboden en dat bestaat uit een product en de verpakking waarin dat product wordt verpakt alvorens het ten verkoop wordt aangeboden, ongeacht of deze verpakking het product geheel of slechts gedeeltelijk omgeeft, voorzover aan de inhoud niets kan worden gewijzigd zonder dat de verpakking wordt geopend of veranderd.
Voetnoten
Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1).
Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame (PB L 109 van 6.5.2000, blz. 29). Richtlijn gewijzigd bij Richtlijn 2001/101/EG van de Commissie (PB L 310 van 28.11.2001, blz. 19).