Convenant Instituut Asbestslachtoffers
Bijlage 2 Protocol onderzoek aansprakelijkheid werkgever in verband met asbestose
Geldend
Geldend vanaf 01-04-2014
- Bronpublicatie:
11-12-2013, Internet 2013, www.asbestslachtoffers.nl (uitgifte: 11-12-2013, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-04-2014
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
11-12-2013, Internet 2013, www.asbestslachtoffers.nl (uitgifte: 11-12-2013, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Overige regelgevende instantie(s)
Federatie Nederlandse Vakbeweging
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Land- en tuinbouworganisatie Nederland
VNO-NCW
Verbond Sectorwerkgevers Overheid
Christelijk Nationaal Vakverbond
Ministerie van Justitie
MKB-Nederland
Verbond van Verzekeraars
Vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht / Arbeidsomstandigheden en beroepsschade
Aan de hand van het protocol onderzoek arbeidsverleden wordt vastgesteld of de aanvrager intensief en langdurig aan asbest is blootgesteld en zo ja hoe lang dat dan het geval is geweest, of sprake is van verjaring, of sprake is van een werkgever-werknemerrelatie en of één of meerdere werkgevers aansprakelijk gesteld kunnen worden. Hierbij zal worden onderzocht of de werkgever zijn zorgplicht voldoende heeft ingevuld.
Uitgangspunt is dat de diagnose asbestose door het expertpanel van de longartsenvereniging NVALT is gesteld in AMA klasse 2-4 conform het Protocol diagnostiek asbestose van het IAS, en dat sprake is van intensieve, langdurige blootstelling aan asbest als werknemer.
Vaststelling aansprakelijkheid werkgever
- 1.
Aan de hand van geprotocolleerd arbeidshistorisch onderzoek wordt vastgesteld waar, wanneer en in welke functie(s) de aanvrager als werknemer heeft gewerkt en of en zo ja op welke wijze en hoe intensief hij in deze functies heeft blootgestaan aan asbest. Deze werkzaamheden moeten in Nederland zijn verricht krachtens een arbeidsovereenkomst waarop Nederlands recht van toepassing was.
- 2.
Indien de aanvrager aan de criteria voldoet, wordt onderzocht of betrokken werkgever(s) hiervoor aansprakelijk zijn te houden. Heeft de werkgever aan zijn zorgplicht voldaan, gemeten naar de wetgeving en jurisprudentie ter zake?
- 3.
Bovengenoemd onderzoek dient zich ook te richten op de vraag of sprake is van verjaring en of de werkgever zich hierop beroept, en of sprake is van faillissement of onvindbaarheid.
- 4.
Bij de bemiddeling geldt de stelplicht voor de (ex)werknemer, dat wil zeggen: het is aan de werknemer om voldoende aannemelijk te maken dat hij bij de werkgever intensief en langdurig aan asbest is blootgesteld en als gevolg daarvan schade heeft geleden. Kan de werknemer dit onderbouwen, dan is de werkgever in beginsel voor de totale schade aansprakelijk, ténzij hij op zijn beurt kan aantonen dat ofwel de werknemer bij hem niet aan asbest is blootgesteld, ofwel dat hij voldoende maatregelen heeft getroffen om de werknemer te beschermen tegen de destijds bekende gevaren van asbest. Zonodig verricht het IAS hiernaar opnieuw onderzoek.
- 5.
Indien sprake is van meerdere aansprakelijke werkgevers, dan wordt de meest gerede werkgever als eerste aangesproken voor het geheel. Hierbij wordt uitgegaan van die werkgever waar de blootstelling aan asbest het meest intensief en langdurig wordt geacht te zijn geweest. Bij vastgestelde aansprakelijkheid dient deze werkgever de totale schade te vergoeden.