Einde inhoudsopgave
Richtlijn 2012/13/EU betreffende het recht op informatie in strafprocedures
Artikel 4 Verklaring van rechten bij aanhouding
Geldend
Geldend vanaf 21-06-2012
- Bronpublicatie:
22-05-2012, PbEU 2012, L 142 (uitgifte: 01-06-2012, regelingnummer: 2012/13/EU)
- Inwerkingtreding
21-06-2012
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
22-05-2012, PbEU 2012, L 142 (uitgifte: 01-06-2012, regelingnummer: 2012/13/EU)
- Vakgebied(en)
Internationaal strafrecht / Algemeen
1.
De lidstaten zien erop toe dat verdachten of beklaagden die zijn aangehouden of gedetineerd, onverwijld in het bezit worden gesteld van een schriftelijke verklaring van rechten. Zij worden in de gelegenheid gesteld om de verklaring van rechten te lezen en mogen deze in hun bezit houden zolang zij van hun vrijheid zijn beroofd.
2.
Naast de in artikel 3 bedoelde informatie, bevat de in lid 1 van dit artikel bedoelde verklaring van rechten informatie over de volgende rechten, zoals die van toepassing zijn op grond van het nationale recht:
- a)
het recht op toegang tot de stukken van het dossier;
- b)
het recht om consulaire autoriteiten en één persoon op de hoogte te laten stellen;
- c)
het recht op toegang tot dringende medische bijstand, en
- d)
het maximumaantal uren of dagen dat verdachten of beklaagden van hun vrijheid mogen worden beroofd voordat zij aan een gerechtelijke autoriteit moeten worden voorgeleid.
3.
De verklaring van rechten bevat tevens basisinformatie over de eventuele mogelijkheden, overeenkomstig het nationale recht, om de rechtmatigheid van de aanhouding aan te vechten, om een herziening van de detentie te bekomen, of om voorlopige invrijheidstelling te verzoeken.
4.
De verklaring van rechten is in eenvoudige en toegankelijke bewoordingen opgesteld. Bijlage I bevat een indicatief model van een dergelijke verklaring.
5.
De lidstaten zien erop toe dat verdachten of beklaagden de verklaring van rechten ontvangen opgesteld in een taal die zij begrijpen. Als er geen verklaring van rechten in de passende taal beschikbaar is, worden de rechten aan de verdachten of beklaagden mondeling meegedeeld in een taal die zij begrijpen. Aan de betrokkenen moet vervolgens zonder onnodig uitstel een verklaring van rechten worden verstrekt in een taal die zij begrijpen.