Cessie
Einde inhoudsopgave
Cessie (O&R nr. 70) 2012/III.1:III.1 Inleiding
Cessie (O&R nr. 70) 2012/III.1
III.1 Inleiding
Documentgegevens:
mr. M.H.E. Rongen, datum 01-10-2011
- Datum
01-10-2011
- Auteur
mr. M.H.E. Rongen
- JCDI
JCDI:ADS355213:1
- Vakgebied(en)
Financieel recht / Algemeen
Ondernemingsrecht / Algemeen
Goederenrecht / Verkrijging en verlies
Toon alle voetnoten
Voetnoten
Voetnoten
Vgl. in verband met dit onderscheid: Fitch Ratings, Structured Finance, Global rating criteria for trade receivables securitisations, October 2010, p. 2; Fabozzi & Zimmerman 2002, p. 427-428; Silver 1998, p. 78 e.v.; Buerger 1991a, p. 14 e.v. en Brewer & Iseley 1990, p. 217.
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
197. Debiteurenrisico’s en structuurrisico’s. Bij het structureren van een securitisationtransactie zal aandacht moeten worden besteed aan een aantal risico’s waarvan het intreden tot gevolg kan hebben, dat het SPV niet in staat is om volledig en tijdig aan zijn betalingsverplichtingen onder de ABS te voldoen. Ook de rating agencies zullen bij de vaststelling van de hoogte van de rating die zij bereid zijn aan de ABS toe te kennen, veel aandacht schenken aan deze risico’s. De hier bedoelde risico’s kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën. De eerste categorie betreft risico’s die verband houden met het vermogen en de bereidheid van de schuldenaren van de aan de ABS ten grondslag liggende vorderingen om hun schulden te voldoen, het zogenoemde debiteurenrisico of asset quality risk. De tweede categorie betreft risico’s die verband houden met de wijze waarop de securitisation is gestructureerd, dat wil zeggen de wijze waarop de gelden worden doorgeleid naar de investeerders in de ABS, de zogenoemde structuurrisico’s of securitisation of structural risks.1
198. Plan van behandeling. In dit hoofdstuk zullen de belangrijkste debiteuren- en structuurrisico’s worden besproken en zal worden aangegeven op welke wijzen deze risico’s, ter bescherming van de belangen van de investeerders in de ABS, kunnen worden ondervangen, dan wel beperkt. Hetgeen volgt is geen uitputtende bespreking van de mogelijke risico’s en risico beperkende maatregelen. Welke risico’s in een concreet geval aanwezig kunnen zijn, is afhankelijk van het type activum dat het onderwerp van de securitisation is, de voor de securitisation ontworpen transactiestructuur en de op de onderliggende activa en de transactie toepasselijke wet- en regelgeving. Ook de wijze waarop de betreffende risico’s worden ondervangen of beperkt, is afhankelijk van het toepasselijke recht en vaak ook van de eisen die de rating agencies en toezichthouders (zoals de centrale banken) aan een transactiestructuur stellen.
In het hiernavolgende worden eerst de verschillende aan de geëffectiseerde vorderingen verbonden debiteurenrisico’s besproken (§ 2). Vervolgens komen de belangrijkste structuurrisico’s aan de orde (§ 3). Tot slot wordt uitvoerig aandacht geschonken aan de zogeheten ‘financial support’ van het SPV (§ 4). Daarbij gaat het om de toepassing van bepaalde financiële technieken waarmee de kredietwaardigheid van het SPV wordt verhoogd.