Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2019/816 tot invoering van een gecentraliseerd systeem voor de vaststelling welke lidstaten over informatie beschikken inzake veroordelingen van onderdanen van derde landen en staatlozen (Ecris-TCN) ter aanvulling van het Europees Strafregisterinformatiesysteem en tot wijziging van Verordening (EU) 2018/1726
Artikel 11 Ontwikkeling en operationeel beheer van Ecris-TCN
Geldend
Geldend vanaf 11-06-2019
- Bronpublicatie:
17-04-2019, PbEU 2019, L 135 (uitgifte: 22-05-2019, regelingnummer: 2019/816)
- Inwerkingtreding
11-06-2019
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
17-04-2019, PbEU 2019, L 135 (uitgifte: 22-05-2019, regelingnummer: 2019/816)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Rechtsbescherming
Internationaal strafrecht / Europees strafrecht en strafprocesrecht
Internationaal strafrecht / Justitiële en politionele samenwerking
1.
Eu-LISA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Ecris-TCN in overeenstemming met het beginsel van gegevensbescherming door ontwerp en door standaardinstellingen. Daarnaast is eu-LISA verantwoordelijk voor het operationele beheer van Ecris-TCN. De ontwikkeling omvat de uitwerking en implementatie van de technische specificaties, het testen en de algehele projectcoördinatie.
2.
Eu-LISA is ook verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het onderhoud van de Ecris-referentie-implementatie.
3.
Eu-LISA bepaalt het ontwerp van de fysieke architectuur van Ecris-TCN, met inbegrip van de technische specificaties en de evolutie daarvan met betrekking tot het nationale centrale toegangspunt en de interfacesoftware. Dat ontwerp wordt vastgesteld door de raad van bestuur, na een gunstig advies van de Commissie.
4.
Eu-LISA ontwikkelt en implementeert Ecris-TCN zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van deze verordening en na de vaststelling door de Commissie van de in artikel 10 bedoelde uitvoeringshandelingen.
5.
Vóór de ontwerp- en ontwikkelingsfase van Ecris-TCN stelt de raad van bestuur van eu-LISA een programmabestuursraad in, die uit tien leden bestaat.
De programmabestuursraad bestaat uit acht leden die door de raad van bestuur worden aangewezen, de voorzitter van de in artikel 39 bedoelde adviesgroep en één door de Commissie aangewezen lid. De door de raad van bestuur aangewezen leden worden uitsluitend gekozen uit de lidstaten die krachtens het Unierecht geheel aan de wetgevingsinstrumenten betreffende Ecris zijn gebonden en aan Ecris-TCN zullen deelnemen. De raad van bestuur zorgt ervoor dat de leden die hij voor de programmabestuursraad aanwijst, over de nodige ervaring en deskundigheid beschikken op het gebied van de ontwikkeling en het beheer van IT-systemen ter ondersteuning van justitiële en voor strafregisters bevoegde autoriteiten.
Eu-LISA neemt deel aan de werkzaamheden van de programmabestuursraad. De vertegenwoordigers van eu-LISA wonen daartoe de vergaderingen van de programmabestuursraad bij om verslag uit te brengen over het ontwerp en de ontwikkeling van Ecris-TCN en over enige andere daarmee verband houdende werkzaamheden en activiteiten.
De programmabestuursraad komt ten minste eenmaal per kwartaal bijeen, en vaker indien nodig. De programmabestuursraad zorgt voor een adequaat beheer van de ontwerp- en ontwikkelingsfase van Ecris-TCN en voor samenhang tussen centrale en nationale Ecris-TCN-projecten, en nationale Ecris-implementatiesoftware. De programmabestuursraad brengt over de voortgang van het project regelmatig, indien mogelijk maandelijks, schriftelijk verslag uit aan de raad van bestuur van eu-LISA. De programmabestuursraad heeft geen beslissingsbevoegdheid, noch een mandaat om de leden van de raad van bestuur te vertegenwoordigen.
6.
De programmabestuursraad stelt zijn reglement van orde op, met daarin met name regels inzake:
- a)
het voorzitterschap;
- b)
de plaats van vergadering;
- c)
de voorbereiding van vergaderingen;
- d)
de toelating van deskundigen tot de vergaderingen;
- e)
communicatieplannen die ervoor zorgen dat niet-deelnemende leden van de raad van bestuur volledig op de hoogte worden gehouden.
7.
Het voorzitterschap van de programmabestuursraad wordt bekleed door een lidstaat die krachtens het Unierecht geheel is gebonden door de wetgevingsinstrumenten betreffende Ecris en de wetgevingsinstrumenten inzake de ontwikkeling, de instelling, het functioneren en het gebruik van alle door eu-LISA beheerde grootschalige IT-systemen.
8.
Alle door de leden van de programmabestuursraad gemaakte reis- en verblijfkosten worden betaald door het agentschap. Artikel 10 van het reglement van orde van eu-LISA is van overeenkomstige toepassing. Het secretariaat van de programmabestuursraad wordt verzorgd door eu-LISA.
9.
Tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase bestaat de in artikel 39 bedoelde adviesgroep uit de nationale projectbeheerders van Ecris-TCN en wordt zij door eu-LISA voorgezeten. Tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase vergadert deze groep regelmatig, indien mogelijk ten minste eenmaal per maand, totdat Ecris-TCN in gebruik wordt genomen. Zij brengt na elke bijeenkomst verslag uit aan de programmabestuursraad. De groep levert de technische deskundigheid ter ondersteuning van de taken van de programmabestuursraad en houdt de voorbereidingen van de lidstaten bij.
10.
Opdat de vertrouwelijkheid en de integriteit van de in Ecris-TCN opgeslagen gegevens te allen tijde wordt gewaarborgd, neemt eu-LISA, in samenwerking met de lidstaten, passende technische en organisatorische maatregelen, rekening houdend met de stand van de techniek, de implementatiekosten en de aan de verwerking verbonden risico's.
11.
Eu-LISA is verantwoordelijk voor de volgende taken in verband met de in artikel 4, lid 1, onder d), bedoelde communicatie-infrastructuur:
- a)
toezicht;
- b)
beveiliging;
- c)
coördinatie van de betrekkingen tussen de lidstaten en de dienstaanbieder van de communicatie-infrastructuur.
12.
De Commissie is verantwoordelijk voor alle andere taken in verband met de communicatie-infrastructuur, als bedoeld in artikel 4, lid 1, onder d), met name:
- a)
begrotingsuitvoeringstaken;
- b)
aanschaf en vernieuwing;
- c)
contractuele aangelegenheden.
13.
Eu-LISA ontwikkelt en onderhoudt een mechanisme en procedures ter controle van de kwaliteit van de gegevens die in het centrale Ecris-TCN bewaard worden en brengt regelmatig verslag uit aan de lidstaten. Eu-LISA brengt de Commissie regelmatig verslag uit over geconstateerde problemen en over de betrokken lidstaten.
14.
Het operationele beheer van Ecris-TCN omvat alle taken die nodig zijn om Ecris-TCN operationeel te houden overeenkomstig deze verordening, en met name de onderhoudswerkzaamheden en technische ontwikkelingen die nodig zijn voor een bevredigende werking van Ecris-TCN, overeenkomstig de technische specificaties.
15.
Eu-LISA vervult taken met betrekking tot het bieden van opleiding over het technische gebruik van Ecris-TCN en de Ecris-referentie-implementatie.
16.
Onverminderd artikel 17 van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie, als neergelegd in Verordening (EEG, Euratom, EGKS) nr. 259/68 van de Raad (1), past eu-LISA passende voorschriften inzake het beroepsgeheim of een gelijkwaardige geheimhoudingsplicht toe op elk personeelslid dat moet werken met gegevens die zijn opgeslagen in het centrale systeem. Deze geheimhoudingsplicht blijft ook gelden nadat het betreffende personeelslid zijn functie of dienstverband heeft beëindigd of zijn werkzaamheden heeft stopgezet.
Voetnoten
PB L 56 van 4.3.1968, blz. 1.