Hof Den Haag, 22-09-2022, nr. 22-002225-20
ECLI:NL:GHDHA:2022:1848
- Instantie
Hof Den Haag
- Datum
22-09-2022
- Zaaknummer
22-002225-20
- Vakgebied(en)
Strafrecht algemeen (V)
- Brondocumenten en formele relaties
ECLI:NL:GHDHA:2022:1848, Uitspraak, Hof Den Haag, 22‑09‑2022; (Hoger beroep)
Cassatie: ECLI:NL:HR:2023:921
Uitspraak 22‑09‑2022
Inhoudsindicatie
Gepubliceerd n.a.v. ECLI:NL:HR:2023:921.
Rolnummer: 22-002225-20
Parketnummer: 09-172928-19
Datum uitspraak: 22 september 2022
TEGENSPRAAK
Gerechtshof Den Haag
meervoudige kamer voor strafzaken
Arrest
gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag van 21 augustus 2020 in de strafzaak tegen de verdachte:
[verdachte],
geboren te [geboorteplaats] (Nederlandse Antillen) op [geboortedatum],
adres: [adres].
Onderzoek van de zaak
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van dit hof.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.
Procesgang
In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het onder 1 en 2 tenlastegelegde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 maanden met aftrek van voorarrest. Verder is aan de verdachte de dadelijk uitvoerbare maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid opgelegd en is de eveneens dadelijk uitvoerbaar verklaarde voorwaardelijke terbeschikkingstelling van de verdachte gelast. Voorts is beslist omtrent de vordering van de benadeelde partij en de inbeslaggenomen voorwerpen zoals nader omschreven in het vonnis waarvan beroep.
Namens de verdachte is tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.
Tenlastelegging
Aan de verdachte is tenlastegelegd dat:
1.hij, op of omstreeks 18 juli 2019 te Gouda, in elk geval in Nederland, [slachtoffer] heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht en/of met zware mishandeling, door een (gas)pistool, althans een op een wapen gelijkend object, te richten op die de [slachtoffer] en/of het wapen op het (voor)hoofd van die de [slachtoffer] te zetten en/of die de [slachtoffer] bij zijn shirt te pakken en/of uit zijn auto te trekken en/of daarbij (meermalen) (op zeer luide toon) de woorden toe te voegen "ik maak je kapot, ik schiet je dood!!" en/of "ik maak je dood", althans woorden van gelijke dreigende aard en/of strekking;
2.hij, op of omstreeks 18 juli 2019 te Gouda, in elk geval in Nederland, een wapen van art 2 lid 1 categorie III en/of munitie van art 2 lid 2 categorie III van de Wet wapens en munitie, te weten (een doorgeladen en/of schietklaar) omgebouwd gas-alarmpistool, fabrikant Fratelli Tanfoglio S.R.L., model GT28, kaliber 6.35 en/of bijpassende pistoolmunitie (aantal 4) (merk Geco, kaliber 6.35) voorhanden heeft gehad.
Vordering van de advocaat-generaal
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte ter zake van het onder 1 en 2 tenlastegelegde zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 maanden en dat aan de verdachte de maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid zal worden opgelegd. Voorts heeft hij gevorderd dat de voorwaardelijke terbeschikkingstelling van de verdachte wordt gelast.
Het vonnis waarvan beroep
De behandeling van de zaak in hoger beroep heeft het hof niet gebracht tot andere beschouwingen en beslissingen dan die van de eerste rechter, met dien verstande dat het hof in het vonnis waarvan beroep de hierna te vermelden aanvulling en verbetering aanbrengt.
TBS met voorwaarden
Gelet op het verhandelde ter terechtzitting in hoger beroep ziet het hof aanleiding om de door de rechtbank opgelegde voorwaarden van de terbeschikkingstelling met voorwaarden te wijzigen. De verdachte heeft zich nadrukkelijk bereid verklaard om deze voorwaarden na te leven. De voorwaarden komen als volgt te luiden:
“1. De verdachte houdt zich aan de voorschriften en aanwijzingen die zijn en worden gegeven door GGZ reclassering Fivoor danwel de aangewezen reclasseringsorganisatie en moet zich zo frequent melden als de reclassering nodig acht. Daarnaast werkt de verdachte mee aan huisbezoeken door de reclassering;
2. De verdachte houdt zich aan de afspraken met de nader te indiceren woonbegeleiding;
3. De verdachte volgt de benodigde ambulante behandeling bij het ambulatorium van GGZ Fivoor of soortgelijke instelling, ook als het inhoudt de inname van voorgeschreven medicatie;
4. De verdachte zal niet van verblijfplaats veranderen dan na overleg en toestemming met zijn behandelaren en de reclassering;
5. De verdachte zal niet zonder toestemming van zijn begeleiders en/of de reclassering zijn werkuren bij het dagbestedingstraject veranderen;
6. De verdachte zal geen alcohol en drugs gebruiken en zal zich niet onttrekken aan controles hierop;
7. De verdachte geeft inzicht in zijn financiën als daarom wordt verzocht en accepteert hiervoor begeleiding;
8. De verdachte zorgt ervoor dat hij altijd bereikbaar is voor zijn begeleiders en behandelaren;
9. De verdachte werkt, in het geval van een crisissituatie mee aan een tijdelijke plaatsing voor de duur van tweemaal maximaal zeven weken in de gesloten unit van de FPA, de klinische behandelsetting van Ambulant Forensisch Psychiatrisch Toezicht, of een soortgelijke instelling;
10. De verdachte pleegt geen strafbare feiten;
11. De verdachte geeft toestemming aan de reclassering tot het opvragen en uitwisselen van informatie aan alle instellingen die zij relevant achten en die van belang zijn voor een goede behandeling of begeleiding in het forensisch kader. De verdachte verleent ook zijn medewerking aan het maken van een digitale foto ten behoeve van zijn dossier en verleent ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking aan het nemen van een of meer vingerafdrukken, of biedt ter inzage een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel I van de Wet op de identificatieplicht aan;
12. De verdachte geeft toestemming aan de reclassering en aan zijn begeleiders, dat in geval van het niet nakomen van bovengenoemde voorwaarden, deze informatie aan alle betrokken partijen gemeld wordt;
13. Tijdens de gehele TBS maatregel is het voor de verdachte niet toegestaan om zich zonder overleg en toestemming van de reclassering buiten het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden te begeven;”
Het hof geeft opdracht aan GGZ reclassering Fivoor de ter beschikking gestelde bij de naleving van de voorwaarden hulp en steun te verlenen;
Het hof beveelt dat de terbeschikkingstelling met voorwaarden dadelijk uitvoerbaar is. De verdachte heeft zich immers schuldig gemaakt aan een misdrijf dat is gericht tegen dan wel gevaar heeft veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen, en - gelet op het Verlengingsadvies TBS met voorwaarden d.d. 10 juni 2022 van GGZ Fivoor - is het hof van oordeel dat er zonder het van kracht zijn van deze voorwaarden ernstig rekening mee moet worden gehouden dat verdachte wederom een dergelijk misdrijf zal begaan.
Het hof vult verder aan dat de maatregel wordt opgelegd wegens een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen. Het hof neemt hierbij mede in aanmerking dat de verdachte de portierdeur van de auto van het slachtoffer heeft geopend, het slachtoffer heeft vastgepakt bij zijn shirt en het pistool op het voorhoofd van het slachtoffer heeft gezet, waarbij door de verdachte bedreigingen zijn geuit als: “Ik maak je kapot, ik schiet je dood”, waarna de verdachte het slachtoffer uit zijn auto heeft getrokken en bleef herhalen dat hij het slachtoffer zou doodschieten.
Maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid
Het hof ziet niet langer aanleiding om aan de verdachte een gebiedsverbod op te leggen. Wel ziet het hof ter voorkoming van nieuwe strafbare feiten thans nog aanleiding om op grond van artikel 38v van het Wetboek van Strafrecht aan de verdachte een contactverbod met de aangever op te leggen.
Het hof komt daarbij tot een langere duur dan door de rechter in eerste aanleg is opgelegd, waarbij het hof zal bepalen dat de periode gedurende welke de maatregel reeds van kracht is, van deze tijd dient te worden afgetrokken.
Het hof verwijst in dit verband naar de Memorie van toelichting (II Kamerstukken 2010/2011 3255 nr.3, onder 6.3).
Het hof beoogt hiermee te voorkomen dat de verdachte nog op enigerlei wijze contact met aangever zal opnemen.
Voor iedere keer dat de verdachte deze maatregel overtreedt, zal vervangende hechtenis worden opgelegd voor de duur van 2 weken, met een maximum van zes maanden.
De maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid komt dus als volgt te luiden:
“Legt op de maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid inhoudende dat de veroordeelde voor de duur van 5 jaren op geen enkele wijze - direct of indirect - contact zal opnemen, zoeken of hebben met [slachtoffer], geboren op [geboortedatum] in [geboorteplaats].
Beveelt dat vervangende hechtenis zal worden toegepast voor het geval niet aan de maatregel wordt voldaan. De duur van deze vervangende hechtenis bedraagt 2 weken voor iedere keer dat niet aan de maatregel wordt voldaan, met een maximum van 6 maanden.
Toepassing van de vervangende hechtenis heft de verplichtingen ingevolge de opgelegde maatregel niet op.”
Beveelt dat de opgelegde maatregel dadelijk uitvoerbaar is, aangezien er - gelet op het voorgaande en gezien het bevestigde vonnis – ernstig rekening mee moet worden gehouden dat verdachte opnieuw een strafbaar feit pleegt of zich belastend gedraagt jegens de aangever.
Het vonnis waarvan beroep dient derhalve onder aanvulling en verbetering van gronden te worden bevestigd.
Het vonnis blijft dus (ook) in stand voor wat betreft de overigens door de rechtbank opgelegde straf en maatregelen.
BESLISSING
Het hof:
Bevestigt het vonnis waarvan beroep met inachtneming van het hiervoor overwogene.
Gelast de terbeschikkingstelling van de verdachte, en stelt daarbij de navolgende voorwaarden betreffende het gedrag van de terbeschikkinggestelde:
1. De verdachte houdt zich aan de voorschriften en aanwijzingen die zijn en worden gegeven door GGZ reclassering Fivoor danwel de aangewezen reclasseringsorganisatie en moet zich zo frequent melden als de reclassering nodig acht. Daarnaast werkt de verdachte mee aan huisbezoeken door de reclassering;
2. De verdachte houdt zich aan de afspraken met de nader te indiceren woonbegeleiding;
3. De verdachte volgt de benodigde ambulante behandeling bij het ambulatorium van GGZ Fivoor of soortgelijke instelling, ook als het inhoudt de inname van voorgeschreven medicatie;
4. De verdachte zal niet van verblijfplaats veranderen dan na overleg en toestemming met zijn behandelaren en de reclassering;
5. De verdachte zal niet zonder toestemming van zijn begeleiders en/of de reclassering zijn werkuren bij het dagbestedingstraject veranderen;
6. De verdachte zal geen alcohol en drugs gebruiken en zal zich niet onttrekken aan controles hierop;
7. De verdachte geeft inzicht in zijn financiën als daarom wordt verzocht en accepteert hiervoor begeleiding;
8. De verdachte zorgt ervoor dat hij altijd bereikbaar is voor zijn begeleiders en behandelaren;
9. De verdachte werkt, in het geval van een crisissituatie mee aan een tijdelijke plaatsing voor de duur van tweemaal maximaal zeven weken in de gesloten unit van de FPA, de klinische behandelsetting van Ambulant Forensisch Psychiatrisch Toezicht, of een soortgelijke instelling;
10. De verdachte pleegt geen strafbare feiten;
11. De verdachte geeft toestemming aan de reclassering tot het opvragen en uitwisselen van informatie aan alle instellingen die zij relevant achten en die van belang zijn voor een goede behandeling of begeleiding in het forensisch kader. De verdachte verleent ook zijn medewerking aan het maken van een digitale foto ten behoeve van zijn dossier en verleent ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking aan het nemen van een of meer vingerafdrukken, of biedt ter inzage een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel I van de Wet op de identificatieplicht aan;
12. De verdachte geeft toestemming aan de reclassering en aan zijn begeleiders, dat in geval van het niet nakomen van bovengenoemde voorwaarden, deze informatie aan alle betrokken partijen gemeld wordt;
13. Tijdens de gehele TBS maatregel is het voor de verdachte niet toegestaan om zich zonder overleg en toestemming van de reclassering buiten het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden te begeven;
geeft opdracht aan GGZ reclassering Fivoor de ter beschikking gestelde bij de naleving van de voorwaarden hulp en steun te verlenen;
beveelt dat de terbeschikkingstelling met voorwaarden dadelijk uitvoerbaar is;
Legt op de maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid inhoudende dat de veroordeelde voor de duur van 5 jaren op geen enkele wijze - direct of indirect - contact zal opnemen, zoeken of hebben met [slachtoffer], geboren op [geboortedatum] in [geboorteplaats];
bepaalt dat de periode gedurende welke de maatregel reeds van kracht is geweest, van deze tijd dient te worden afgetrokken;
Beveelt dat vervangende hechtenis zal worden toegepast voor het geval niet aan de maatregel wordt voldaan. De duur van deze vervangende hechtenis bedraagt 2 weken voor iedere keer dat niet aan de maatregel wordt voldaan, met een maximum van 6 maanden;
Toepassing van de vervangende hechtenis heft de verplichtingen ingevolge de opgelegde maatregel niet op;
Beveelt dat de opgelegde maatregel dadelijk uitvoerbaar is.
Dit arrest is gewezen door mr. L.C. van Walree, mr. A. de Lange en mr. W.S. Korteling,
in bijzijn van de griffier mr. T.A. van den Berg.
Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 22 september 2022.
mr. L.C. van Walree is buiten staat dit arrest te ondertekenen.