Einde inhoudsopgave
Wet elektriciteit en drinkwater BES
Artikel 6.5
Geldend
Geldend vanaf 01-01-2023
- Bronpublicatie:
16-11-2022, Stb. 2022, 511 (uitgifte: 16-12-2022, kamerstukken: 36050)
- Inwerkingtreding
01-01-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
25-11-2022, Stb. 2022, 512 (uitgifte: 16-12-2022, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Overige regelgevende instantie(s)
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
- Vakgebied(en)
Bestuursrecht algemeen / Handhaving algemeen
Waterrecht (V)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Bestuursrecht algemeen / Toezicht
Energierecht / Distributie
1.
De Autoriteit Consument en Markt of Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat kan in geval van overtreding van het bepaalde bij of krachtens deze wet, voor zover hij krachtens artikel 6.1 of artikel 6.2 met het toezicht is belast, de overtreder een last onder dwangsom opleggen, die ertoe strekt de overtreding ongedaan te maken dan wel een herhaling van de overtreding te voorkomen.
2.
Een last onder dwangsom wordt niet opgelegd indien het belang dat het betrokken voorschrift beoogt te beschermen zich daartegen verzet.
3.
De Autoriteit Consument en Markt of Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat stelt de dwangsom vast op een bedrag ineens, op een bedrag per tijdseenheid waarin de last niet is uitgevoerd of op een bedrag per overtreding van de last. De Autoriteit Consument en Markt of Onze Minister van Infrastructuur en Milieu stelt tevens een bedrag vast waarboven geen dwangsom meer wordt verbeurd. Het vastgestelde bedrag van de dwangsom dient in redelijke verhouding te staan tot de zwaarte van het geschonden belang en beoogde werking van de dwangsomoplegging.
4.
In de beschikking tot oplegging van een last onder dwangsom, wordt een termijn gesteld gedurende welke de overtreder de last kan uitvoeren zonder dat een dwangsom wordt verbeurd.
5.
De Autoriteit Consument en Markt of Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat kan op verzoek van de overtreder de last opheffen, de looptijd ervan opschorten voor een bepaalde termijn of de dwangsom verminderen ingeval van blijvende of tijdelijke gehele of gedeeltelijke onmogelijkheid voor de overtreder om aan zijn verplichtingen te voldoen.
6.
De Autoriteit Consument en Markt of Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat kan van de overtreder bij dwangbevel de verschuldigde dwangsom, verhoogd met de op de invordering vallende kosten, invorderen.
7.
Het dwangbevel levert een executoriale titel op, die met toepassing van de voorschriften van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES kan worden ten uitvoer gelegd. De betekening van het dwangbevel geschiedt op kosten van de overtreder. Gedurende een maand na betekening staat verzet tegen het dwangbevel open door dagvaarding van de Staat der Nederlanden. Het verzet schorst de tenuitvoerlegging. Op verzoek van de Staat der Nederlanden kan de rechter de schorsing van de tenuitvoerlegging opheffen.