Rapport alimentatienormen 2010
1 Voorwoord
Geldend
Geldend vanaf 01-07-2010
- Bronpublicatie:
01-07-2010, Internet 2010, www.nvvr.org (uitgifte: 01-07-2010, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-07-2010
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
01-07-2010, Internet 2010, www.nvvr.org (uitgifte: 01-07-2010, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Personen- en familierecht / Alimentatie
Het rapport Alimentatienormen, voor het eerst gepubliceerd in 1979, heeft in de praktijk een ruime toepassing gevonden. In dit rapport zijn de diverse aanbevelingen en rapporten die de werkgroep alimentatienormen van de NVvR (hierna: de werkgroep) in de loop van de jaren heeft gepubliceerd in één uitgave bijeengevoegd. Periodiek, zo mogelijk in januari en juli van ieder jaar, wordt daarvan een actuele versie gepubliceerd, laatstelijk in 2009.
Het rapport, dat aanbevelingen geeft voor een eenvormige praktische invulling van de wettelijke maatstaven draagkracht en behoefte, wordt thans niet alleen in druk verspreid, onder andere middels het Tijdschrift voor de Rechterlijke Macht (hierna: Trema), maar eveneens digitaal, samen met de bij de rekenmodellen behorende tarieven, en wel via de websites www.nvvr.org en www.rechtspraak.nl, waardoor de meest recente versie kan worden geraadpleegd.
In het rapport is thans een nieuwe richtlijn opgenomen inzake de vaststelling van kinderalimentatie in het geval de onderhoudsplichtige ouder is, of wordt toegelaten tot de schuldsanering uit hoofde van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (zie hoofdstuk 4.7). De oude richtlijn, gebaseerd op een daartoe in 2002 gemaakte afspraak tussen de werkgroep en het landelijk overleg van rechters-commissarissen in insolventies (Recofa), bleek in voorkomende gevallen als onredelijk te worden ervaren, met name indien kinderalimentatie moet worden betaald en de schuldsanering is uitgesproken ten aanzien van (aanmerkelijke) schulden die zijn ontstaan na scheiding of na vaststelling van de onderhoudsverplichting. Dit klemt vooral indien de kinderen ouder zijn dan een jaar of 15 omdat zij in het algemeen niet meer zullen profiteren van een als gevolg van de sanering toegenomen draagkracht bij de onderhoudsplichtige. Tegen de achtergrond van de wijziging van artikel 1:400 BW (voorrang onderhoudsplicht jegens minderjarige kinderen boven alle andere onderhoudsverplichtingen) is daarom opnieuw overleg gevoerd tussen de werkgroep en het LOVC-Recofa, hetgeen heeft geresulteerd in de afspraak zoals deze in de nieuwe richtlijn is vastgelegd. Rechters-commissarissen zullen na ontvangst van de op de richtlijn gebaseerde uitspraak van de familierechter, desgevraagd het vrij te laten bedrag met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2010 corrigeren.
Voorts is het rapport op ondergeschikte punten gecorrigeerd en aangevuld met een toelichting die ziet op de eigenwoningregeling na scheiding (zie hoofdstuk 6.3 nummer 83). De trefwoordenlijst alsmede de tekst van de nummers 24 t/m 39 van hoofdstuk 6 zijn thans in bewerking, wat betreft hoofdstuk 6 met name met het oog op gevallen van samenloop en de gevolgen daarvan door voorrang van kinderalimentatie op andere onderhoudsverplichtingen.
Aanbevolen wordt kennis te nemen van het rapport ‘kosten van kinderen ten behoeve van vaststelling kinderalimentatie’ dat in 1994 voor het eerst is gepubliceerd en dat nog steeds relevant is. Eveneens wordt aanbevolen kennis te nemen van de nota alimentatie en winst uit onderneming, uitgekomen in 1996. De werkgroep heeft in november 1998 besloten deze voorlopige richtlijnen als definitieve te beschouwen.
De werkgroep alimentatienormen is — zoals gebruikelijk — collectief verantwoordelijk voor dit rapport.
Arnhem, juli 2010,
Mr. J.G. Luiten
raadsheer gerechtshof Arnhem
voorzitter werkgroep alimentatienormen NVvR