Officiële mededeling inzake opmaken akte levenloos geboren kinderen
Tekst
Geldend
Geldend vanaf 21-07-1999
- Redactionele toelichting
De datum van publicatie is de datum van de Staatscourant.
- Bronpublicatie:
21-07-1999, Stcrt. 1999, 137 (uitgifte: 21-07-1999, regelingnummer: 2/1999)
- Inwerkingtreding
21-07-1999
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
21-07-1999, Stcrt. 1999, 137 (uitgifte: 21-07-1999, regelingnummer: 2/1999)
- Vakgebied(en)
Personen- en familierecht / Afstamming en adoptie
Het is gebleken dat het in de praktijk niet altijd even duidelijk is hoe gehandeld dient te worden bij het opmaken van een akte van levenloos geboren kind als bedoeld in art 19i, eerste lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.
Op grond van artikel 5, zevende lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek kunnen de ouders van een levenloos geboren kind naamskeuze doen voor hun kind en de gekozen geslachtsnaam doen opnemen in de akte die van het levenloos geboren kind wordt opgemaakt. De vraag is gerezen of dat alleen voor kinderen geldt die staande huwelijk geboren zijn of ook voor kinderen die buiten huwelijk geboren zijn, wanneer zij als ongeboren vrucht zijn erkend en ter gelegenheid van de erkenning tevens naamskeuze heeft plaatsgevonden.
Strikt genomen kan een dergelijke erkenning op grond van artikel 2 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek geen rechtsgevolgen hebben, wanneer het kind levenloos ter wereld komt. Er ontstaat dus geen juridische relatie tussen de vader en het kind. Verwezen zij in dit verband ook naar de Memorie van Toelichting op de Wet tot herziening van het afstammingsrecht en de adoptie (kamerstuk II 1995/96, 24 649, nr. 3, blz. 18).
Het voorgaande neemt echter niet weg dat het onredelijk zou zijn indien de naamskeuze voor een ongeboren kind alleen gedaan zou kunnen worden voor een staande huwelijk geboren kind. Kinderen die buiten huwelijk geboren worden zouden daardoor achtergesteld worden.
De Commissie van advies voor de zaken betreffende de burgerlijke staat en de nationaliteit is dan ook van mening dat artikel 5, zevende lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek ruim behoort te worden uitgelegd en derhalve tevens dient te worden toegepast op buiten huwelijk geboren kinderen, die levenloos ter wereld zijn gekomen en die als ongeboren vrucht erkend zijn.
Indien ter gelegenheid van de erkenning naamskeuze is gedaan voor de geslachtsnaam van de vader, acht zij het wenselijk om deze naam in de akte van levenloos geboren kinderen op te nemen. Tevens meent zij dat de ouders en het kind er vanuit emotioneel oogpunt belang bij hebben dat de gegevens van de vader in zo'n situatie in de akte worden opgenomen. De Commissie wijst er nogmaals op dat de vermelding van de gegevens van de vader in de akte van levenloos geboren kind in dergelijke gevallen geen rechtsgevolgen met zich brengt.