Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) 2023/988 inzake algemene productveiligheid, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn (EU) 2020/1828 van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Richtlijn 2001/95/EG van het Europees Parlement en de Raad en Richtlijn 87/357/EEG van de Raad
Artikel 11 Verplichtingen van importeurs
Geldend
Geldend vanaf 12-06-2023
- Bronpublicatie:
10-05-2023, PbEU 2023, L 135 (uitgifte: 23-05-2023, regelingnummer: 2023/988)
- Inwerkingtreding
12-06-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
10-05-2023, PbEU 2023, L 135 (uitgifte: 23-05-2023, regelingnummer: 2023/988)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Marktintegratie
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
1.
2.
Wanneer een importeur op basis van de hem ter beschikking staande informatie van mening is of redenen heeft om aan te nemen dat een product niet voldoet aan artikel 5 en artikel 9, leden 2, 5 en 6, mag de importeur het product niet in de handel brengen voordat het product conform is gemaakt. Voorts stelt de importeur, indien het product een gevaarlijk product is, de fabrikant onmiddellijk daarvan in kennis en zorgt hij ervoor dat de markttoezichthouders via de Safety Business Gateway hiervan op de hoogte worden gebracht.
3.
Importeurs vermelden hun naam, hun geregistreerde handelsnaam of geregistreerde handelsmerk, hun post- en elektronische adres en, indienverschillend, het post- of elektronische adres van het centrale contactpunt waarop zij bereikbaar zijn. Die informatie wordt aangebracht op het product, of, wanneer dit niet mogelijk is, op de verpakking of in een bij het product gevoegd document. Importeurs zorgen ervoor dat het aanbrengen van een extra etiket enige door het Unierecht vereiste informatie op het door de fabrikant verstrekte etiket niet verbergt.
4.
Importeurs zorgen ervoor dat het product dat zij importeerden vergezeld gaat van duidelijke instructies en veiligheidsinformatie die zijn opgesteld in een taal die door consumenten gemakkelijk kan worden begrepen, zoals vastgesteld door de lidstaat waarin het product op de markt wordt aangeboden, behalve wanneer het product veilig kan worden gebruikt zoals door de fabrikant is bedoeld zonder dergelijke instructies en veiligheidsinformatie.
5.
In de periode waarin een product onder hun verantwoordelijkheid valt, zorgen importeurs ervoor dat de opslag- of vervoersomstandigheden de conformiteit van het product met het in artikel 5 vastgestelde algemene veiligheidsvereiste en de conformiteit ervan met artikel 9, leden 5 en 6, niet in het gedrang brengen.
6.
Importeurs houden de kopie van de technische documentatie als bedoeld in artikel 9, lid 2, ter beschikking van de markttoezichtautoriteiten voor een periode van tien jaar na de datum waarop zij het product in de handel hebben gebracht en zorgen ervoor dat de in artikel 9, lid 2, bedoelde documenten in voorkomend geval op verzoek ter beschikking van die autoriteiten kunnen worden gesteld.
7.
Importeurs werken samen met de markttoezichtautoriteiten en de fabrikant om ervoor te zorgen dat een product veilig is.
8.
Wanneer een importeur op basis van hem ter beschikking staande informatie van mening is of redenen heeft om aan te nemen dat een door hem in de handel gebracht product een gevaarlijk product is, zal de importeur onmiddellijk:
- a)
de fabrikant daarvan in kennis stellen;
- b)
ervoor zorgen dat de nodige corrigerende maatregelen worden genomen om het product daadwerkelijk conform te maken, onder meer door dit zo nodig uit de handel te nemen of terug te roepen; indien dergelijke maatregelen niet worden genomen, neemt de importeur deze onmiddellijk;
- c)
ervoor zorgen dat consumenten daarvan in kennis worden gesteld overeenkomstig artikel 35 of 36 of beide, en
- d)
de markttoezichtautoriteiten van de lidstaten waarin het product op de markt werd aangeboden daarvan op de hoogte brengen via de Safety Business Gateway;
Voor de toepassing van de punten c) en d) van de eerste alinea verstrekken de importeurs met name details over het risico voor de gezondheid en de veiligheid van consumenten en over alle reeds genomen corrigerende maatregelen en, indien beschikbaar, over de hoeveelheid producten die nog in de handel zijn, per lidstaat.
9.
Importeurs gaan na of de in artikel 9, lid 11, bedoelde communicatiekanalen openbaar toegankelijk zijn voor consumenten, waardoor zij de mogelijkheid hebben klachten in te dienen en ongevallen of veiligheidskwesties waarmee zij in verband met het product te maken hebben gekregen, te melden. Indien dergelijke kanalen niet beschikbaar zijn, zorgen importeurs hiervoor, daarbij rekening houdend met de toegankelijkheidsbehoeften van personen met een beperking.
10.
Importeurs onderzoeken ingediende klachten en ontvangen informatie over ongevallen die betrekking hebben op de veiligheid van producten die zij op de markt hebben aangeboden en die volgens de klager gevaarlijk zouden zijn, en bewaren die klachten, evenals terugroepingen van een product en alle corrigerende maatregelen om het product conform te maken in het in artikel 9, lid 12, bedoelde register, of in hun eigen interne register. Importeurs houden de fabrikant, distributeurs en, indien van toepassing, fulfilmentdienstverleners en aanbieders van onlinemarktplaatsen tijdig op de hoogte van het uitgevoerde onderzoek en van de resultaten hiervan.
11.
In het klachtenregister worden uitsluitend de persoonsgegevens opgeslagen die de importeur nodig heeft om de klacht over een vermeend gevaarlijk product te onderzoeken. Dergelijke gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is voor het onderzoek en in geen geval langer dan vijf jaar nadat de gegevens zijn ingevoerd.