Einde inhoudsopgave
Besluit heffing omzetbelasting en toepassing KOR bij zonnepanelen
2.10 Wat zijn de gevolgen van de KOR voor rechtspersonen die zonnepanelen aanschaffen?
Geldend
Geldend vanaf 27-06-2023. Let op: treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 01-01-2023
- Bronpublicatie:
16-06-2023, Stcrt. 2023, 17463 (uitgifte: 26-06-2023, regelingnummer: 2023-6393)
- Inwerkingtreding
27-06-2023, terugwerkend tot: 01-01-2023
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
16-06-2023, Stcrt. 2023, 17463 (uitgifte: 26-06-2023, regelingnummer: 2023-6393)
- Vakgebied(en)
Omzetbelasting / Bijzondere OB-regelingen
Omzetbelasting / Tarief
Ook rechtspersonen zijn btw verschuldigd over de opgewekte stroom conform de uitleg in 2.5. en 2.6. De btw op de aanschaf van zonnepanelen is aftrekbaar – indien het btw-nultarief niet is toegepast – voor zover ze worden gebruikt voor belaste ondernemersprestaties, waaronder de levering van stroom aan de energiemaatschappij. Rechtspersonen die de zelf opgewekte stroom daarnaast gebruiken voor vrijgestelde of onbelaste activiteiten, zoals onderwijs of onbelast beheer van gemeenschappelijke ruimten door een vereniging van eigenaren, kunnen de voorbelasting op zonnepanelen niet in aftrek brengen voor zover toerekenbaar aan dit gebruik.
Rechtspersonen kunnen kiezen voor toepassing van de KOR zolang de belaste omzet onder € 20.000 blijft. In de hiervoor benoemde situaties dat een rechtspersoon al vrijgestelde of onbelaste activiteiten heeft en alleen in de heffing van btw zou worden betrokken vanwege zonnepanelen, biedt de KOR de mogelijkheid om buiten de btw-verplichtingen te blijven die samenhangen met de levering van stroom aan de energiemaatschappij.1.
De KOR kan niet eerder ingaan dan in het eerste kwartaal dat begint minimaal vier weken ná de aanmelding. De KOR eindigt bij vrijwillige opzegging na minimaal drie jaar of op het moment van overschrijding van de omzetdrempel. De KOR-vrijstelling is dan niet meer van toepassing met ingang van de eerste dag van het kwartaal dat minimaal vier weken na de ontvangst van de opzegging begint.
Als een rechtspersoon kiest voor de KOR:
- –
stuurt de rechtspersoon geen btw-facturen,
- –
brengt de rechtspersoon geen btw in rekening,
- –
kan de rechtspersoon voorbelasting niet in aftrek brengen, en
- –
doet de rechtspersoon geen aangifte omzetbelasting.
Voor de herziening van een eventuele eerdere aftrek als gevolg van de toepassing van de KOR geldt de uitleg in 2.2.1., met dien verstande dat de daar genoemde grensbedragen alleen gelden als de ondernemer de aanschaf-btw volledig in aftrek heeft kunnen brengen.
Als een rechtspersoon de KOR wil toepassen, moet deze zich hiervoor aanmelden via het formulier ‘Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling’ dat te vinden is op www.belastingdienst.nl. Als een rechtspersoon niet kiest voor toepassing van de KOR, ontvangt deze kwartaalaangiften omzetbelasting. Het is niet mogelijk om te verzoeken om jaaraangiften.
Voetnoten
Dit geldt overigens niet voor alle vrijgestelde handelingen; zie artikel 25, tweede lid, Wet op de omzetbelasting 1968 voor vrijgestelde handelingen die meetellen voor de KOR-grens van € 20.000.