Einde inhoudsopgave
Verordening (EU) nr. 909/2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012
Artikel 26 Algemene bepalingen
Geldend
Geldend vanaf 16-01-2024
- Bronpublicatie:
13-12-2023, PbEU L 2023, 2023/2845 (uitgifte: 27-12-2023, regelingnummer: 2023/2845)
- Inwerkingtreding
16-01-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
13-12-2023, PbEU L 2023, 2023/2845 (uitgifte: 27-12-2023, regelingnummer: 2023/2845)
- Vakgebied(en)
Financieel recht / Bank- en effectenrecht
Financieel recht / Financieel toezicht (juridisch)
1.
Een CSD heeft robuuste bestuursregelingen, waaronder een duidelijke organisatiestructuur met welomschreven, transparante en consistente verantwoordelijkheden, efficiënte processen voor het identificeren, het beheren, het monitoren en het rapporteren van de risico's waaraan zij blootstaat of blootgesteld kan worden, en een adequaat beleid inzake beloning en interne controlemechanismen, met inbegrip van deugdelijke administratieve en boekhoudkundige procedures.
2.
Indien de CSD voornemens is op grond van artikel 54, lid 2 bis, eerste alinea, punt b), bancaire nevendiensten te verrichten voor andere CSD's, beschikt die CSD over duidelijke regels en procedures om potentiële belangenconflicten aan te pakken en het risico van discriminerende behandeling van die andere CSD's en hun deelnemers te beperken.
3.
Een CSD is belast met het aanhouden en beheren van effectieve schriftelijke organisatorische en administratieve regelingen om potentiële belangenconflicten te identificeren en te beheersen tussen haar deelnemers of hun cliënten en de CSD zelf, met inbegrip van:
- a)
de directieleden van de CSD;
- b)
de werknemers van de CSD;
- c)
de leden van het leidinggevend orgaan van de CSD;
- d)
elke persoon met directe of indirecte zeggenschap over de CSD;
- e)
elke persoon die nauwe banden heeft met een of meer van de in punten a), b) en c) bedoelde personen, en
- f)
elke persoon die nauwe banden heeft met de CSD zelf.
Een CSD is belast met het aanhouden en implementeren van adequate procedures om mogelijke belangenconflicten op te lossen.
4.
Een CSD maakt haar bestuursregelingen en haar operationele regels openbaar.
5.
Een CSD heeft passende procedures voor haar werknemers om langs een speciaal kanaal potentiële inbreuken op deze verordening intern te rapporteren.
6.
Een CSD is aan regelmatige en onafhankelijke audits onderworpen. De resultaten van die audits worden meegedeeld aan het leidinggevend orgaan en ter beschikking gesteld van de bevoegde autoriteit en, indien passend rekening houdend met potentiële belangenconflicten tussen de leden van het gebruikerscomité en de CSD, van het gebruikerscomité.
7.
Indien een CSD deel uitmaakt van een groep van ondernemingen die andere CSD's of in titel IV bedoelde kredietinstellingen omvat, stelt zij nadere beleidslijnen en procedures vast om te bepalen hoe de in dit artikel neergelegde vereisten op de groep en op de verschillende entiteiten in de groep van toepassing zijn.
8.
De ESMA ontwikkelt, in nauwe samenwerking met de leden van het ESCB, ontwerpen van technische reguleringsnormen tot nadere bepaling, op CSD-niveau en op groepsniveau, zoals vermeld in lid 7, van:
- a)
de monitoringinstrumenten voor de in lid 1 bedoelde risico's waaraan CSD's blootstaan;
- b)
de verantwoordelijkheden van de belangrijkste personeelsleden met betrekking tot de in lid bedoelde risico's van de CSD's;
- c)
de in lid 3 bedoelde potentiële belangenconflicten;
- d)
de in lid 6 bedoelde auditmethoden, en
- e)
de omstandigheden waarin het, rekening houdend met potentiële belangenconflicten tussen de leden van het gebruikerscomité en de CSD, passend zou zijn de bevindingen van de audits overeenkomstig lid 6 te delen met het gebruikerscomité.
De ESMA legt deze ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 18 juni 2015 aan de Commissie voor.
Aan de Commissie wordt de bevoegdheid gedelegeerd om de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.
9.
De EBA ontwikkelt, in nauwe samenwerking met de ESMA en met de leden van het ESCB, ontwerpen van technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de regels en procedures bedoeld in lid 2, tweede alinea.
De EBA legt deze ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 17 januari 2025 aan de Commissie voor.
Aan de Commissie wordt de bevoegdheid gedelegeerd om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1093/2010.