Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) Nr. 1825/2000 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1760/2000 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten
Aanhef
Geldend
Geldend vanaf 23-03-2007
- Bronpublicatie:
15-03-2007, PbEU 2007, L 76 (uitgifte: 01-01-2007, regelingnummer: 275/2007)
- Inwerkingtreding
23-03-2007
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
15-03-2007, PbEU 2007, L 76 (uitgifte: 01-01-2007, regelingnummer: 275/2007)
- Vakgebied(en)
EU-recht / Algemeen
Agrarisch recht (V)
Informatierecht / Bijzondere onderwerpen
Verordening van de Commissie van 25 augustus 2000 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1760/2000 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Verordening (EG) nr. 1760/2000 van het Europees Parlement en de Raad van 17 juli 2000 tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad (1), en met name op artikel 19,
Overwegende hetgeen volgt:
- (1)
Om te voorkomen dat de etiketteringsregeling leidt tot verstoring van het handelsverkeer op de rundvleesmarkt, dienen bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1760/2000 te worden vastgesteld, met name voor wat het handelsverkeer tussen lidstaten betreft.
- (2)
Met het oog op de traceerbaarheid moeten handelaren en organisaties in het kader van zowel de verplichte als de vrijwillige regeling voor rundvleesetikettering in de verschillende stadia van productie en verkoop een identificatiesysteem en een uitvoerig registratiesysteem voor rundvlees bijhouden.
- (3)
Met het oog op de identificatie van slachthuizen waarvoor geen toelatingsnummer bestaat, moet voor een overgangsperiode in alternatieve identificatiemethoden worden voorzien.
- (4)
Voorts dient te worden voorzien in een procedure voor de etikettering van rundvlees van dieren waarvoor geen volledige gegevens inzake geboorte en verplaatsingen beschikbaar zijn doordat de registratie van deze gegevens op grond van Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad van 21 april 1997 tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten (2) pas sinds 1 januari 1998 verplicht is. Ook voor de etikettering van rundvlees van dieren die levend uit derde landen in de Gemeenschap worden ingevoerd, dient in een dergelijke procedure te worden voorzien.
- (5)
In het kader van de volledige vermelding van de oorsprong dient, ter voorkoming dat de lidstaten of de derde landen waar de dieren zijn gehouden onnodig dubbel op het etiket worden vermeld, te worden voorzien in een vereenvoudigde vermelding op basis van de periode waarin het dier waarvan het vlees afkomstig is, in de lidstaten of derde landen van geboorte of slachting gehouden is.
- (6)
In het kader van de vereenvoudigde procedures voor de etikettering van gehakt rundvlees dient de situatie met betrekking tot de aanvullende informatie die op de etiketten kan worden aangebracht te worden verduidelijkt. Op grond van artikel 13 van Verordening (EG) nr. 1760/2000 mag deze aanvullende informatie vanaf 1 september 2000 worden vermeld. Bepaalde informatie mag tot 1 januari 2002 worden vermeld, mits de betrokken lidstaat heeft besloten een nationale verplichte etiketteringsregeling toe te passen die in dergelijke informatie voorziet, of indien de betrokken handelaar de informatie op vrijwillige basis aangeeft.
- (7)
In het kader van de vrijwillige regeling voor rundvleesetikettering moet worden voorzien in een versnelde of vereenvoudigde goedkeuringsprocedure voor bepaalde delen van rundvlees die in een lidstaat volgens een goedgekeurde productspecificatie zijn geëtiketteerd en die op het grondgebied van een andere lidstaat zijn binnengebracht.
- (8)
Om te betrouwbaarheid[lees: de betrouwbaarheid] van de specificatie te waarborgen, moeten de onafhankelijke dienst en de bevoegde autoriteit toegang tot alle door de handelaren en organisaties bijgehouden documenten hebben en op basis van risicoanalyses regelmatig controles ter plaatse verrichten.
- (9)
Artikel 17 van Verordening (EG) nr. 1760/2000 bevat een aantal bepalingen voor gevallen waarin de productie van rundvlees geheel of gedeeltelijk in een derde land plaatsvindt. Het is dienstig te voorzien in gedetailleerde uitvoeringsbepalingen voor de goedkeuringsprocedure voor de invoer van rundvlees uit derde landen.
- (10)
Om te waarborgen dat de maatregelen inzake etikettering voor ingevoerd rundvlees even betrouwbaar zijn als die voor rundvlees uit de Gemeenschap, moet de Commissie de uit derde landen ontvangen mededelingen onderzoeken. De volledige mededelingen worden de lidstaten toegezonden wanneer de Commissie besluit dat de in het betrokken derde land toegepaste procedures en/of criteria gelijkwaardig zijn aan de vereisten van Verordening (EG) nr. 1760/2000.
- (11)
Om de betrouwbaarheid van de etiketteringsregeling in derde landen te waarborgen, kan de Commissie om bijkomende informatie verzoeken en moet zij in het licht van de ontvangen informatie de nodige maatregelen nemen.
- (12)
De Commissie mag controles in derde landen verrichten. Hiertoe dient zij vooraf toestemming van het betrokken derde land te krijgen. Wordt deze toestemming niet verleend, dan moet de Commissie de nodige maatregelen nemen.
- (13)
De lidstaten moeten controles uitvoeren om te waarborgen dat de op vrijwillige basis gebruikte etiketten voldoende nauwkeurig zijn.
- (14)
Voorts dient een regeling inzake de aan de handelaren op te leggen sancties te worden vastgesteld. Hierbij dient rekening te worden gehouden met gevallen waarin een handelaar rundvlees niet heeft geëtiketteerd in overeenstemming met de voorschriften van de verplichte etiketteringsregeling of rundvlees in het kader van een vrijwillige etiketteringsregeling heeft geëtiketteerd zonder aan de eisen van de productspecificatie te voldoen of zonder dat een goedgekeurde productspecificatie voorhanden is. Om rekening te houden met de problemen van de handelaren bij de uitvoering van deze verordening moet worden bepaald dat voor een beperkte periode, namelijk tot 1 januari 2001, de strengste sancties slechts worden toegepast wanneer het etiket informatie bevat die misleidend voor de consument is of niet met de goedgekeurde productspecificatie in overeenstemming is.
- (15)
In Verordening (EG) nr. 820/97 is bepaald dat elke handelaar of organisatie die op een etiket niet-verplichte vermeldingen wil aanbrengen, bij de bevoegde autoriteit van elke lidstaat waar het betrokken rundvlees wordt geproduceerd of verkocht een productspecificatie ter goedkeuring moet indienen. Op grond van Verordening (EG) nr. 2772/1999 van de Raad van 21 december 1999 tot vaststelling van de algemene bepalingen voor een verplichte etiketteringsregeling voor rundvlees (3) mogen handelaren tot en met 31 augustus 2000 naast de verplichte vermeldingen ook nog vrijwillige vermeldingen op rundvleesetiketten aanbrengen.
- (16)
Het is dienstig te bepalen dat vrijwillige productspecificaties die niet zijn gewijzigd en die in overeenstemming zijn met de nieuwe voorschriften, evenals de productspecificaties die zijn goedgekeurd voor derde landen, geldig blijven.
- (17)
In Verordening (EG) nr. 820/97 is bepaald dat de lidstaten, wanneer de identificatie- en registratieregeling voor runderen voldoende informatie bevat, kunnen besluiten dat voor rundvlees van een dier dat in één en dezelfde lidstaat is geboren, gehouden en geslacht ook extra informatie op de etiketten moet worden aangebracht. Op grond van Verordening (EG) nr. 2772/1999 staat het de lidstaten vrij gebruik te blijven maken van de mogelijkheid overeenkomstig artikel 19, lid 4, van Verordening (EG) nr. 820/97 een verplichte etiketteringsregeling op te leggen voor rundvlees van dieren die op hun grondgebied zijn geboren, gemest en geslacht, zij het op voorlopige basis, namelijk tot en met 31 augustus 2000.
- (18)
Op grond van Beschikking 98/595/EG van de Commissie van 13 oktober 1998 betreffende de toepassing van een verplichte etiketteringsregeling voor rundvlees in Frankrijk en België (4) en Beschikking 1999/1/EG van de Commissie van 14 december 1998 betreffende de toepassing van een verplichte etiketteringsregeling voor rundvlees in Finland (5) mogen deze lidstaten een verplichte etiketteringsregeling opleggen voor rundvlees van dieren die op hun grondgebied zijn geboren, gemest en geslacht. Deze beschikkingen, en ook verdere dergelijke beschikkingen, moeten van toepassing blijven totdat, op grond van de verplichte etiketteringsregeling van de Gemeenschap, de volledige vermelding van de oorsprong per 1 januari 2002 verplicht wordt.
- (19)
Om de toepassing van de vrijwillige etiketteringsregeling te controleren, moeten de lidstaten de goedgekeurde productspecificaties registreren en de Commissie gegevens verstrekken over hun nationale uitvoeringsbepalingen en de vrijwillige vermeldingen die op hun grondgebied zijn goedgekeurd. Deze gegevens dienen regelmatig te worden bijgewerkt.
- (20)
Verordening (EG) nr. 1141/97 van de Commissie van 23 juni 1997 houdende nadere bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad wat de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten betreft (6), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 824/98 (7), moet worden ingetrokken. Ter voorkoming van verwarring tijdens de overgangsperiode vóór de invoering van de bij Verordening (EG) nr. 1760/2000 vastgestelde verplichte regeling, moet Verordening (EG) nr. 1141/97 evenwel voor vlees van vóór 1 september 2000 geslachte dieren van toepassing blijven.
- (21)
De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité van beheer voor rundvlees,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD: