Warenwetbesluit Meel en brood
Artikel 1
Geldend
Geldend vanaf 01-07-2020
- Bronpublicatie:
18-12-2019, Stb. 2020, 14 (uitgifte: 24-01-2020, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Inwerkingtreding
01-07-2020
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
18-12-2019, Stb. 2020, 14 (uitgifte: 24-01-2020, kamerstukken/regelingnummer: -)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
In dit besluit wordt verstaan onder:
- a.
meel: de grotendeels poedervormige waar, verkregen door verkleinen of pletten van de vruchten van graan of de zaden van boekweit, waaraan kiemen en delen van de schil geheel of gedeeltelijk kunnen zijn onttrokken, en waarvan, voor zover het gerst, haver, rijst, wilde rijst of boekweit betreft, de doppen verwijderd zijn;
- b.
bloem: meel, waarin kiemen en delen van de schil niet met het blote oog waarneembaar zijn;
- c.
brood: de gebakken eetwaar, met als kenmerkende bestanddelen:
- –
water of melk;
- –
rijsmiddel, met dien verstande dat dit niet verplicht is voor roggebrood;
- –
al dan niet verkleinde of geplette vruchten van graan, glutenvrije graanbestanddelen of zaden van boekweit;
- –
zout;
- d.
anti-trypsinefactor: actief bestanddeel van een waar dat de opname van trypsine vanuit de darm verhindert;
- e.
droge stof: de materie die achterblijft na droging van de waar;
- f.
%: massaprocent;
- g.
decoratie: aan de buitenkant van het brood voor het bakken aangebrachte bestanddelen, zoals sesamzaad en maanzaad;
- h.
(zuur)desem: een product dat ontstaat na fermentatie van een mengsel op basis van graan, water en van nature aanwezige micro-organismen, waarbij de micro-organismen in een actieve toestand aanwezig zijn of reactiveerbaar zijn.