De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd
Einde inhoudsopgave
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/4.6:4.6 Conclusie
De rechtspositie van de sollicitant en van de werknemer tijdens de proeftijd (MSR nr. 53) 2010/4.6
4.6 Conclusie
Documentgegevens:
mr. R.F. Kötter, datum 30-09-2010
- Datum
30-09-2010
- Auteur
mr. R.F. Kötter
- JCDI
JCDI:ADS386037:1
- Vakgebied(en)
Arbeidsrecht (V)
Deze functie is alleen te gebruiken als je bent ingelogd.
De selectiefase is voor werkgever en sollicitant het meest cruciale onderdeel van de sollicitatieprocedure. Voor de sollicitant is deze fase het meest ingrijpend, omdat de werkgever door gebruikmaking van selectiemiddelen de geschiktheid van de sollicitant voor het vervullen van de vacature zo nauwkeurig mogelijk wenst vast te stellen. Het gevaar ligt op de loer dat de werkgever in zijn `selectiedrift' een te grote inbreuk maakt op de privacy van een sollicitant. Voorts kunnen selectiemiddelen ondeugdelijk blijken, omdat ze niet of onvoldoende meten wat de werkgever of een door hem ingeschakelde deskundige over de geschiktheid van de sollicitant denkt te kunnen vaststellen. De werkgever kan ook zelf door een onzorgvuldige selectie worden benadeeld, omdat bijvoorbeeld eerst na indiensttreding van de kandidaat blijkt dat deze niet geschikt is voor het vervullen van de aangeboden functie.
De sollicitant op zijn beurt zal de neiging hebben om aan incorrectheden in deze fase niet al te zwaar te tillen, om bij de selectie hoge ogen te gooien. Met zijn rechtsbescherming is het slecht gesteld.
De selectie is nauwelijks wettelijk genormeerd. Branchecao's en ondernemingscao's bevatten weliswaar in meerdere of mindere mate bepalingen over werving en selectie, maar verwijzingen naar de NVP Sollicitatiecode en de Aanbeveling werving en selectie van de Stichting van de Arbeid komen we daarin niet of nauwelijks tegen. Daarenboven is er uit het oogpunt van contractsvrijheid in de sollicitatiefase veel beoordelingsruimte voor een werkgever om te selecteren op de in zijn ogen meest geschikte kandidaat voor de vervulling van een vacature. De belangen van werkgever en sollicitant kunnen worden gediend met zorgvuldige voorlichting over de spelregels die gelden of gebruikelijk zijn bij de werving en selectie van personeel. Dit kan ertoe leiden dat de normen stipter zullen worden nageleefd en een sollicitant er beter mee bekend raakt welke mogelijkheden hem ten dienste staan om tegen een incorrecte benadering door een werkgever bij de werving en selectie in het geweer te komen. Het hierdoor te bereiken bewustwordingsproces zal naar mijn verwachting uiteindelijk kunnen leiden tot een eerlijker kans op aanstelling.