Einde inhoudsopgave
Verordening (EG) nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven
Bijlage III EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen, levensmiddelenaroma's en voedingsstoffen goedgekeurde levensmiddelenadditieven, met inbegrip van draagstoffen, en desbetreffende gebruiksvoorwaarden
Geldend
Geldend vanaf 16-05-2024
- Redactionele toelichting
Wordt toegepast vanaf 16-12-2024.
- Bronpublicatie:
24-05-2024, PbEU L 2024, 2024/1451 (uitgifte: 27-05-2024, regelingnummer: 2024/1451)
- Inwerkingtreding
16-05-2024
- Bronpublicatie inwerkingtreding:
24-05-2024, PbEU L 2024, 2024/1451 (uitgifte: 27-05-2024, regelingnummer: 2024/1451)
- Vakgebied(en)
Gezondheidsrecht / Voedsel- en warenkwaliteit
Definities
1
Onder ‘voedingsstoffen’ wordt in deze bijlage verstaan: vitaminen, mineralen en andere stoffen die voor voedingsdoeleinden worden toegevoegd, alsook stoffen die voor fysiologische doeleinden worden toegevoegd in de zin van Verordening (EG) nr. 1925/2006, Richtlijn 2002/46/EG, Richtlijn 2009/39/EG en Verordening (EG) nr. 953/2009.
2
Onder ‘preparaat’ wordt in deze bijlage verstaan: een uit een of meer levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en/of voedingsstoffen bestaande bereiding waarin stoffen zoals levensmiddelenadditieven en/of levensmiddeleningrediënten zijn verwerkt om het opslaan, verkopen, normaliseren, verdunnen of oplossen ervan te vergemakkelijken.
Deel 1. Draagstoffen in levensmiddelenadditieven
E-nummer van de draagstof | Naam van de draagstof | Maximumgehalte | Levensmiddelenadditieven waaraan de draagstof mag worden toegevoegd |
---|---|---|---|
E 1520 | Propaan-1,2-diol (propyleenglycol) | 1 000 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel (als carry-over) (1) | Kleurstoffen, emulgatoren en antioxidanten |
E 422 | Glycerol | quantum satis | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 420 | Sorbitol | ||
E 421 | Mannitol | ||
E 953 | Isomalt | ||
E 965 | Maltitol | ||
E 966 | Lactitol | ||
E 967 | Xylitol | ||
E 968 | Erytritol | ||
E 400 – E 404 | Alginezuur — Alginaten (tabel 7 van deel 6) | ||
E 405 | Propyleenglycolalginaat | ||
E 406 | Agaragar | ||
E 407 | Carrageen | ||
E 410 | Johannesbroodpitmeel | ||
E 412 | Guarpitmeel | ||
E 413 | Tragant | ||
E 414 | Arabische gom | ||
E 415 | Xanthaangom | ||
E 440 | Pectinen | ||
E 432 – E 436 | Polysorbaten (tabel 4 van deel 6) | quantum satis | Antischuimmiddelen |
E 442 | Ammoniumfosfatiden | quantum satis | Antioxidanten |
E 460 | Cellulose | quantum satis | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 461 | Methylcellulose | ||
E 462 | Ethylcellulose | ||
E 463 | Hydroxypropylcellulose | ||
E 464 | Hydroxypropylmethylcellulose | ||
E 465 | Ethylmethylcellulose | ||
E 466 | Natriumcarboxymethylcellulose, cellulosegom | quantum satis | Alle levensmiddelenadditieven |
E 322 | Lecithinen | quantum satis | Kleurstoffen en in vet oplosbare antioxidaten |
E 432 – E 436 | Polysorbaten (tabel 4 van deel 6) | ||
E 470b | Magnesiumzouten van vetzuren | ||
E 471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren | ||
E 472a | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur | ||
E 472c | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur | ||
E 472e | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur | ||
E 473 | Sucrose-esters van vetzuren | ||
E 475 | Polyglycerolesters van vetzuren | ||
E 491 – E 495 | Sorbitaanesters (tabel 5 van deel 6) | quantum satis | Kleurstoffen en antischuimmiddelen |
E 1404 | Geoxideerd zetmeel | quantum satis | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 1410 | Monozetmeelfosfaat | ||
E 1412 | Dizetmeelfosfaat | ||
E 1413 | Gefosfateerd dizetmeelfosfaat | ||
E 1414 | Geacetyleerd dizetmeelfosfaat | ||
E 1420 | Geacetyleerd zetmeel | ||
E 1422 | Geacetyleerd dizetmeeladipaat | ||
E 1440 | Hydroxypropylzetmeel | ||
E 1442 | Hydroxypropyldizetmeelfosfaat | ||
E 1450 | Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat | ||
E 1451 | Geacetyleerd geoxideerd zetmeel | ||
E 170 | Calciumcarbonaat | ||
E 263 | Calciumacetaat | ||
E 331 | Natriumcitraten | ||
E 332 | Kaliumcitraten | ||
E 341 | Calciumfosfaten | ||
E 501 | Kaliumcarbonaten | ||
E 504 | Magnesiumcarbonaten | ||
E 508 | Kaliumchloride | ||
E 509 | Calciumchloride | ||
E 511 | Magnesiumchloride | ||
E 514 | Natriumsulfaten | ||
E 515 | Kaliumsulfaten | ||
E 516 | Calciumsulfaat | ||
E 517 | Ammoniumsulfaat | ||
E 577 | Kaliumgluconaat | ||
E 640 | Glycine en natriumglycinaat | ||
E 1505 (2) | Triëthylcitraat | ||
E 1518 (3) | Glyceryltriacetaat (triacetine) | ||
E 551 | Siliciumdioxide | quantum satis | Emulgatoren en kleurstoffen |
E 552 | Calciumsilicaat | ||
E 553b | Talk | 50 mg/kg in het kleurstofpreparaat | Kleurstoffen |
E 901 | Bijenwas, wit en geel | quantum satis | Kleurstoffen |
E 1200 | Polydextrose | quantum satis | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 1201 | Polyvinylpyrrolidon | quantum satis | Zoetstoffen |
E 1202 | Polyvinylpolypyrrolidon | ||
E 322 | Lecithinen | quantum satis | Glansmiddelen voor fruit |
E 432 – E 436 | Polysorbaten | ||
E 470a | Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren | ||
E 471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren | ||
E 491 – E 495 | Sorbitaanesters | ||
E 570 | Vetzuren | ||
E 900 | Dimethylpolysiloxaan | ||
E 1521 | Polyethyleenglycol | quantum satis | Zoetstoffen |
E 425 | Konjac | quantum satis | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 459 | Bèta-cyclodextrine | 1 000 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 468 | Vernette natriumcarboxymethylcellulose Vernet cellulosegom | quantum satis | Zoetstoffen |
E 469 | Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose Enzymatisch gehydrolyseerde cellulosegom | quantum satis | Alle voedingsmiddelenadditieven |
E 555 | Kaliumaluminiumsilicaat | 90 % ten aanzien van het pigment | In E 172 (ijzeroxiden en -hydroxiden) |
Deel 2. Andere levensmiddelenadditieven dan draagstoffen in levensmiddelenadditieven (4)
E-nummer van het toegevoegde levensmiddelenadditief | Naam van het toegevoegde levensmiddelenadditief | Maximumgehalte | Preparaten van levensmiddelenadditieven waaraan het levensmiddelenadditief mag worden toegevoegd |
---|---|---|---|
Tabel 1 | quantum satis | Alle preparaten van levensmiddelenadditieven | |
E 200 – E 202 | Sorbinezuur — Kaliumsorbaat (tabel 2 van deel 6) | 1 500 mg/kg alleen of in combinatie in het preparaat, 15 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als vrij zuur | Kleurstofpreparaten |
E 210 | Benzoëzuur | ||
E 211 | Natriumbenzoaat | ||
E 212 | Kaliumbenzoaat | ||
E 200 | Sorbinezuur | 2 500 mg/kg in het preparaat | Vloeibare kleurstofpreparaten voor verkoop aan de eindverbruiker voor het versieren van eierschalen |
E 220 – E 228 | Zwaveldioxide — Sulfieten (tabel 3van deel 6) | 100 mg/kg in het preparaat en 2 mg/kg uitgedrukt als SO2 in het eindproduct zoals berekend | Kleurstofpreparaten, behalve E 163 (anthocyanen), E 150b (alkalisulfietkaramel) en E 150d (sulfietammoniakkaramel) (5) |
E 320 | Butylhydroxyanisool (BHA) | 20 mg/kg alleen of in combinatie (uitgedrukt op basis van het vetgehalte) in het preparaat, 0,4 mg/kg in het eindproduct (alleen of in combinatie) | Emulgatoren met vetzuren |
E 321 | Butylhydroxytolueen (BHT) | ||
E 334–E 337 en E 354 | Wijnsteenzuur — Tartraten (tabel 8 van deel 6) | 220 000 mg/kg alleen of in combinatie in het preparaat en 11 000 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als vrij zuur | E 440 Pectinen gebruikt in levensmiddelencategorie 05.2 (Ander snoepgoed, inclusief microproducten ter verfrissing van de adem) en levensmiddelencategorie 05.4 (Versieringen, afdeklagen en vullingen, met uitzondering van onder categorie 4.2.4 vallen vullingen op basis van fruit) |
E 338 | Fosforzuur | 40 000 mg/kg alleen of in combinatie in het preparaat (uitgedrukt als P2O5) | Preparaten van de kleurstof E 163 (anthocyanen) |
E 339 | Natriumfosfaten | ||
E 340 | Kaliumfosfaten | ||
E 343 | Magnesiumfosfaten | ||
E 450 | Difosfaten | ||
E 451 | Trifosfaten | ||
E 341 | Calciumfosfaten | 40 000 mg/kg in het preparaat (uitgedrukt als P2O5) | Preparaten van kleurstoffen en emulgatoren |
10 000 mg/kg in het preparaat (uitgedrukt als P2O5) | Polyolpreparaten | ||
10 000 mg/kg in het preparaat (uitgedrukt als P2O5) | Preparaten van guarpitmeel (E 412) | ||
E 392 | Extracten van rozemarijn | 1 000 mg/kg in het preparaat, 5 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als de som van carnosinezuur en carnosol | Kleurstofpreparaten |
E 416 | Karayagom | 50 000 mg/kg in het preparaat, 1 mg/kg in het eindproduct | Kleurstofpreparaten |
E 432 – E 436 | Polysorbaten | quantum satis | Preparaten van kleurstoffen, contrastverhogers, in vet oplosbare antioxidanten en glansmiddelen voor fruit |
E 473 | Sucrose-esters van vetzuren | quantum satis | Preparaten van kleurstoffen en in vet oplosbare antioxidanten |
E 475 | Polyglycerolesters van vetzuren | quantum satis | Preparaten van kleurstoffen en in vet oplosbare antioxidanten |
E 476 | Polyglycerolpolyricinoleaat | 50 000 mg/kg in het preparaat, 500 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | Als emulgator in kleurstofpreparaten die worden gebruikt in: Surimi en Japanse visproducten (kamaboko) (E 120 (cochenille, karmijnzuur, karmijn)) Vleesproducten, vispasta's en vruchtenbereidingen gebruikt in gearomatiseerde melkproducten en desserts (E 163 (anthocyanen), E 100 (curcumine) en E 120 (cochenille, karmijnzuur, karmijn)) |
E 491 – E 495 | Sorbitaanesters (tabel 5 van deel 6) | quantum satis | Preparaten van kleurstoffen, antischuimmiddelen en glansmiddelen voor fruit |
E 551 | Siliciumdioxide | 50 000 mg/kg in het preparaat | Droge kleurstofpreparaten in poedervorm |
10 000 mg/kg in het preparaat | Preparaten van E 508 (kaliumchloride) en E 412 (guarpitmeel) | ||
E 551 | Siliciumdioxide | 30 000 mg/kg in het preparaat | Droge extracten van rozemarijn (E 392) in poedervorm |
E 551 | Siliciumdioxide | 50 000 mg/kg in het preparaat | Droge preparaten van emulgatoren in poedervorm |
E 552 | Calciumsilicaat | ||
E 551 | Siliciumdioxide | 10 000 mg/kg in het preparaat | Droge polyolpreparaten in poedervorm |
E 552 | Calciumsilicaat | ||
E 553a | Magnesiumsilicaat | ||
E 553b | Talk | ||
E 551 | siliciumdioxide | 5 000 mg/kg in het preparaat | E 1209 polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer |
E 551 | Siliciumdioxide | 5 000 mg/kg in het preparaat | E 252 Kaliumnitraat |
E 900 | Dimethylpolysiloxaan | 200 mg/kg in het preparaat, 0,2 mg/l in het uiteindelijke levensmiddel | Kleurstofpreparaten van E 160a (Carotenen), E 160b(i) (Annatto bixine), E 160b(ii) (Annatto norbixine), E 160c (Paprika-extract, capsanthine, capsorubine), E 160d (Lycopeen) en E 160e (Bèta-apo-8′-carotenal) |
E 903 | Carnaubawas | 130 000 mg/kg in het preparaat, 1 200 mg/kg in het eindproduct uit alle bronnen | Als stabilisator in preparaten van zoetstoffen en/of zuren, bedoeld voor gebruik in kauwgom |
E 943a | Butaan | 1 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | Kleurstofpreparaten van groep II en groep III zoals gedefinieerd in deel C van bijlage II (alleen voor beroepsmatig gebruik) |
E 943b | Isobutaan | 1 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | Kleurstofpreparaten van groep II en groep III zoals gedefinieerd in deel C van bijlage II (alleen voor beroepsmatig gebruik) |
E 944 | Propaan | 1 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | Kleurstofpreparaten van groep II en groep III zoals gedefinieerd in deel C van bijlage II (alleen voor beroepsmatig gebruik)” |
Opmerking: Algemene voorschriften voor de gebruiksvoorwaarden van levensmiddelenadditieven in deel 2
- 1.
De in tabel 1 van deel 6 van deze bijlage vermelde levensmiddelenadditieven, die algemeen voor gebruik in levensmiddelen zijn toegestaan volgens het algemene ‘quantum satis’-beginsel en die zijn opgenomen in bijlage II, deel C, punt 1, groep I, zijn hier opgenomen als levensmiddelenadditieven (andere dan voor gebruik als draagstoffen) in levensmiddelenadditieven volgens het algemene ‘quantum satis’-beginsel, tenzij anders vermeld.
- 2.
Voor fosfaten en silicaten zijn maxima vastgesteld die alleen gelden in het levensmiddelenadditiefpreparaat, niet in het uiteindelijke levensmiddel.
- 3.
Voor alle andere levensmiddelenadditieven met een numerieke ADI-waarde zijn de maxima vastgesteld voor het levensmiddelenadditiefpreparaat en het uiteindelijke levensmiddel.
- 4.
Er worden geen levensmiddelenadditieven toegestaan voor hun functie als kleurstof, zoetstof of smaakversterker.
Deel 3. Levensmiddelenadditieven, met inbegrip van draagstoffen, in voedingsenzymen (6)
E-nummer van het toegevoegde levensmiddelenadditief | Naam van het toegevoegde levensmiddelenadditief | Maximumgehalte in enzympreparaat | Maximumgehalte in uiteindelijk levensmiddel behalve dranken | Maximumgehalte in dranken | Kan worden gebruikt als draagstof? |
---|---|---|---|---|---|
E 170 | Calciumcarbonaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 200 | Sorbinezuur | 20 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als vrij zuur) | 20 mg/kg | 10 mg/l | |
E 202 | Kaliumsorbaat | ||||
E 210 | Benzoëzuur | 5 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als vrij zuur) 12 000 mg/kg in stremsel | 1,7 mg/kg 5 mg/kg in kaas waarin stremsel is gebruikt | 0,85 mg/l 2,5 mg/l in dranken op basis van melkwei waarin stremsel is gebruikt | |
E 211 | Natriumbenzoaat | ||||
E 214 | Ethyl-p-hydroxybenzoaat | 2 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als vrij zuur) | 2 mg/kg | 1 mg/l | |
E 215 | Ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout | ||||
E 218 | Methyl-p-hydroxybenzoaat | ||||
E 219 | Methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout | ||||
E 220 | Zwaveldioxide | 2 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als SO2) 5 000 mg/kg alleen in voedingsenzymen voor brouwerijactiviteiten 6 000 mg/kg alleen voor bèta-amylase uit gerst 10 000 mg/kg alleen voor papaïne in vaste vorm | 2 mg/kg | 2 mg/l | |
E 221 | Natriumsulfiet | ||||
E 222 | Natriumwaterstofsulfiet | ||||
E 223 | Natriumdisulfiet | ||||
E 224 | Kaliumdisulfiet | ||||
E 250 | Natriumnitriet | 500 mg/kg | 0,01 mg/kg | Niet gebruikt | |
E 260 | Azijnzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 261 | Kaliumacetaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 262 | Natriumacetaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 263 | Calciumacetaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 270 | Melkzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 281 | Natriumpropionaat | quantum satis | quantum satis | 50 mg/l | |
E 290 | Koolstofdioxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 296 | Appelzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 300 | Ascorbinezuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 301 | Natriumascorbaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 302 | Calciumascorbaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 304 | Vetzuuresters van ascorbinezuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 306 | Tocoferolrijk extract | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 307 | Alfa-tocoferol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 308 | Gamma-tocoferol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 309 | Delta-tocoferol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 322 | Lecithinen | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 325 | Natriumlactaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 326 | Kaliumlactaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 327 | Calciumlactaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 330 | Citroenzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 331 | Natriumcitraten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 332 | Kaliumcitraten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 333 | Calciumcitraten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 350 | Natriummalaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 338 | Fosforzuur | 10 000 mg/kg (uitgedrukt als P2O5) | quantum satis | quantum satis | |
E 339 | Natriumfosfaten | 50 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als P2O5) | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 340 | Kaliumfosfaten | ||||
E 341 | Calciumfosfaten | ||||
E 343 | Magnesiumfosfaten | ||||
E 351 | Kaliummalaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 352 | Calciummalaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 380 | Triammoniumcitraat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 400 | Alginezuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 401 | Natriumalginaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 402 | Kaliumalginaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 403 | Ammoniumalginaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 404 | Calciumalginaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 406 | Agaragar | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 407 | Carrageen | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 407a | Verwerkt Eucheuma-wier | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 410 | Johannesbroodpitmeel | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 412 | Guarpitmeel | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 413 | Tragant | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 414 | Arabische gom | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 415 | Xanthaangom | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 417 | Taragom | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 418 | Gellangom | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 420 | Sorbitol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 421 | Mannitol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 422 | Glycerol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 440 | Pectinen | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 450 | Difosfaten | 50 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als P2O5) | quantum satis | quantum satis | |
E 451 | Trifosfaten | ||||
E 452 | Polyfosfaten | ||||
E 460 | Cellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 461 | Methylcellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 462 | Ethylcellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 463 | Hydroxypropylcellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 464 | Hydroxypropylmethylcellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 465 | Ethylmethylcellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 466 | Natriumcarboxymethylcellulose, cellulosegom | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 469 | Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 470a | Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 470b | Magnesiumzouten van vetzuren | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 472a | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 472b | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 472c | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 472d | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 472e | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 472f | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 473 | Sucrose-esters van vetzuren | 50 000 mg/kg | 50 mg/kg | 25 mg/l | Ja, alleen als draagstof |
E 500 | Natriumcarbonaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 501 | Kaliumcarbonaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja, alleen kaliumcarbonaatE 501 (i) |
E 503 | Ammoniumcarbonaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 504 | Magnesiumcarbonaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 507 | Zoutzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 508 | Kaliumchloride | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 509 | Calciumchloride | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 511 | Magnesiumchloride | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 513 | Zwavelzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 514 | Natriumsulfaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja, alleen natriumsulfaatE 514 (i) |
E 515 | Kaliumsulfaten | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 516 | Calciumsulfaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 517 | Ammoniumsulfaat | 100 000 mg/kg | 100 mg/kg | 50 mg/l | Ja |
E 524 | Natriumhydroxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 525 | Kaliumhydroxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 526 | Calciumhydroxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 527 | Ammoniumhydroxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 528 | Magnesiumhydroxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 529 | Calciumoxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 530 | Magnesiumoxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 551 | Siliciumdioxide | 50 000 mg/kg in het droge preparaat in poedervorm | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 570 | Vetzuren | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 574 | Gluconzuur | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 575 | Glucono-delta-lacton | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 576 | Natriumgluconaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 577 | Kaliumgluconaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 578 | Calciumgluconaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 640 | Glycine en natriumglycinaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 920 | L-Cysteïne | 10 000 mg/kg | 10 mg/kg | 5 mg/l | |
E 938 | Argon | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 939 | Helium | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 941 | Stikstof | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 942 | Distikstofoxide | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 948 | Zuurstof | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 949 | Waterstof | quantum satis | quantum satis | quantum satis | |
E 965 | Maltitol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 966 | Lactitol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja (alleen als draagstof) |
E 967 | Xylitol | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja (alleen als draagstof) |
E 1200 | Polydextrose | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1404 | Geoxideerd zetmeel | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1410 | Monozetmeelfosfaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1412 | Dizetmeelfosfaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1413 | Gefosfateerd dizetmeelfosfaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1414 | Geacetyleerd dizetmeelfosfaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1420 | Geacetyleerd zetmeel | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1422 | Geacetyleerd dizetmeeladipaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1440 | Hydroxypropylzetmeel | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1442 | Hydroxypropyldizetmeelfosfaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1450 | Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1451 | Geacetyleerd geoxideerd zetmeel | quantum satis | quantum satis | quantum satis | Ja |
E 1520 | Propaan-1,2-diol (propyleenglycol) | 500 g/kg | (zie voetnoot) (7) | (zie voetnoot) (7) | Ja, alleen als draagstof |
Opmerking: Algemene voorschriften voor de gebruiksvoorwaarden van levensmiddelenadditieven in deel 3
- 1.
De in tabel 1 van deel 6 van deze bijlage vermelde levensmiddelenadditieven, die algemeen voor gebruik in levensmiddelen zijn toegestaan volgens het algemene ‘quantum satis’-beginsel en die zijn opgenomen in bijlage II, deel C, punt 1, groep I, zijn hier opgenomen als levensmiddelenadditieven in voedingsenzymen volgens het algemene ‘quantum satis’-beginsel, tenzij anders vermeld.
- 2.
Voor als additief gebruikte fosfaten en silicaten zijn maxima vastgesteld die alleen gelden in het voedingsenzympreparaat, niet in het uiteindelijke levensmiddel.
- 3.
Voor alle andere levensmiddelenadditieven met een numerieke ADI-waarde zijn de maxima vastgesteld voor het voedingsenzympreparaat en het uiteindelijke levensmiddel.
- 4.
Er worden geen levensmiddelenadditieven toegestaan voor hun functie als kleurstof, zoetstof of smaakversterker.
Deel 4. Levensmiddelenadditieven, met inbegrip van draagstoffen, in levensmiddelenaroma's
E-nummer van het additief | Naam van het additief | Categorieën aroma's waaraan het additief mag worden toegevoegd | Maximumgehalte |
---|---|---|---|
Tabel 1 | Alle aroma's | quantum satis | |
E 420 E 421 E 953 E 965 E 966 E 967 E 968 | Sorbitol Mannitol Isomalt Maltitol Lactitol Xylitol Erytritol | Alle aroma's | quantum satis voor andere doeleinden dan om te zoeten, niet als smaakversterker |
E 200 – E 202 E 210 E 211 E 212 E 213 | Sorbinezuur — Kaliumsorbaat (tabel 2 van deel 6) Benzoëzuur Natriumbenzoaat Kaliumbenzoaat Calciumbenzoaat | Alle aroma's | 1 500 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als vrij zuur) in aroma's |
E 310 E 319 E 320 | Propylgallaat tert-Butylhydrochinon (TBHQ) Butylhydroxyanisool (BHA) | Etherische oliën | 1 000 mg/kg (propylgallaat, TBHQ en BHA, alleen of in combinatie) in etherische oliën |
Andere aroma's dan etherische oliën | 100 mg/kg (8) (propylgallaat) 200 mg/kg (8) (TBHQ en BHA, alleen of in combinatie) in aroma's | ||
E 334– E 337 en E 354 | Wijnsteenzuur — Tartraten (tabel 8 van deel 6) | Alle aroma’s | 20 000 mg/kg alleen of in combinatie in het aroma en 400 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als vrij zuur |
E 338 – E 452 | Fosforzuur — fosfaten — di-, tri- en polyfosfaten (tabel 6 van deel 6) | Alle aroma's | 40 000 mg/kg (alleen of in combinatie, uitgedrukt als P2O5) in aroma's |
E 392 | Extracten van rozemarijn | Alle aroma's | 1 000 mg/kg (uitgedrukt als de som van carnosol en carnosinezuur) in aroma's |
E 416 | Karayagom | Alle aroma's | 50 000 mg/kg in aroma's |
E 423 | Octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom | Aromatische olie-emulsies gebruikt in de categorieën 03: Consumptie-ijs; 07.2: Banketbakkerswaren; 08.3: Vleesproducten, alleen verwerkt pluimveevlees; 09.2: Verwerkte vis en visserijproducten, inclusief schaal- en weekdieren, en 16: Desserts, met uitzondering van producten die onder de categorieën 1, 3 en 4 vallen. | 500 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel |
Aromatische olie-emulsies gebruikt in de categorieën 14.1.4: Gearomatiseerde dranken, alleen gearomatiseerde dranken die geen vruchtensappen bevatten en koolzuurhoudende gearomatiseerde dranken die vruchtensappen bevatten, en 14.2: Alcoholhoudende dranken, inclusief hun alcoholvrije en alcoholarme pendanten. | 220 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in de categorieën 05.1: Cacao- en chocoladeproducten als omschreven in Richtlijn 2000/36/EG; 05.2: Ander snoepgoed, inclusief microproducten ter verfrissing van de adem; 05.4: Versieringen, afdeklagen en vullingen, met uitzondering van onder categorie 4.2.4 vallende vullingen op basis van fruit; 06.3: Ontbijtgranen. | 300 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in categorie 01.7.5: Smeltkaas. | 120 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in categorie 05.3: Kauwgom. | 60 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in de categorieën 01.8: Zuivelanalogen, inclusief koffiewitmakers; 04.2.5: Jam of confituur, gelei en marmelade en soortgelijke producten; 04.2.5.4: Notenboter en notenpasta; 08.3: Vleesproducten; 12.5: Soepen en bouillons; 14.1.5.2: Overige, alleen oploskoffie en thee en in kant-en-klaargerechten op basis van granen. | 240 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in categorie 10.2: Verwerkte eieren en eiproducten. | 140 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in de categorieën 14.1.4: Gearomatiseerde dranken, alleen niet-koolzuurhoudende gearomatiseerde dranken die vruchtensappen bevatten; 14.1.2: Vruchtensappen als omschreven in Richtlijn 2001/112/EG en groentesappen, alleen groentesappen, en 12.6: Sauzen, alleen jus en zoete sauzen. | 400 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
Aromatische olie-emulsies gebruikt in categorie 15: Kant- en-klare hapjes en snacks. | 440 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
E 425 | Konjac | Alle aroma's | quantum satis |
E 432 – E 436 | Polysorbaten (tabel 4 van deel 6) | Alle aroma's, met uitzondering van vloeibare rookaroma's en aroma's op basis van oleoharsen van specerijen (9) | 10 000 mg/kg in aroma's |
Levensmiddelen die vloeibare rookaroma's en aroma's op basis van oleoharsen van specerijen bevatten | 1 000 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | ||
E 459 | Bèta-cyclodextrine | Ingekapselde aroma's in: | |
| 500 mg/l in het uiteindelijke levensmiddel | ||
| 1 000 mg/kg in levensmiddelen zoals deze worden verbruikt of zoals gereconstitueerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant | ||
E 473 | Sucrose-esters van vetzuren | Aroma's voor heldere gearomatiseerde dranken op basis van water die tot categorie 14.1.4 behoren | 15 000 mg/kg in aroma's, 30 mg/l in het uiteindelijke levensmiddel |
E 551 | Siliciumdioxide | Alle aroma's | 50 000 mg/kg in aroma's |
E 900 | Dimethylpolysiloxaan | Alle aroma's | 10 mg/kg in aroma's |
E 901 | Bijenwas | Aroma's in gearomatiseerde niet-alcoholische dranken | 200 mg/l in gearomatiseerde dranken |
E 1505 | Triëthylcitraat | Alle aroma's | 3 000 mg/kg uit alle bronnen in levensmiddelen zoals deze worden verbruikt of zoals gereconstitueerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant; alleen of in combinatie. Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen. |
E 1517 | Glyceryldiacetaat (diacetine) | ||
E 1518 | Glyceryltriacetaat (triacetine) | ||
E 1520 | Propaan-1,2-diol (propyleenglycol) | ||
E 1519 | Benzylalcohol | Aroma's voor: | |
| 100 mg/l in het uiteindelijke levensmiddel | ||
| 250 mg/kg uit alle bronnen in levensmiddelen zoals deze worden verbruikt of zoals gereconstitueerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant |
Deel 5. Levensmiddelenadditieven in voedingsstoffen
Afdeling A
- —
Levensmiddelenadditieven in voedingsstoffen behalve voedingsstoffen bedoeld voor gebruik in levensmiddelen voor zuigelingen en peuters opgenomen in punt 13.1 van deel E van bijlage II:
E-nummer van het levensmiddelenadditief | Naam van het levensmiddelenadditief | Maximumgehalte | Voedingsstof waaraan het levensmiddelenadditief mag worden toegevoegd | Kan worden gebruikt als draagstof? |
---|---|---|---|---|
E 170 | Calciumcarbonaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 260 | Azijnzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 261 | Kaliumacetaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 262 | Natriumacetaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 263 | Calciumacetaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 270 | Melkzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 290 | Koolstofdioxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 296 | Appelzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 300 | Ascorbinezuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 301 | Natriumascorbaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 302 | Calciumascorbaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 304 | Vetzuuresters van ascorbinezuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 306 | Tocoferolrijk extract | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 307 | Alfa-tocoferol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 308 | Gamma-tocoferol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 309 | Delta-tocoferol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 322 | Lecithinen | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 325 | Natriumlactaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 326 | Kaliumlactaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 327 | Calciumlactaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 330 | Citroenzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 331 | Natriumcitraten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 332 | Kaliumcitraten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 333 | Calciumcitraten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 334–E 337 en E 354 | Wijnsteenzuur — Tartraten (tabel 8 van deel 6) | 1 000 mg/kg, alleen of in combinatie in het voedingsstofpreparaat | Alle voedingsstoffen | |
E 338 – E 452 | Fosforzuur — Fosfaten — Di-, tri- en polyfosfaten (tabel 6 van deel 6) | 40 000 mg/kg uitgedrukt als P2O5 in voedingsstofpreparaten | Alle voedingsstoffen | |
E 350 | Natriummalaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 351 | Kaliummalaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 352 | Calciummalaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 380 | Triammoniumcitraat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 392 | Extracten van rozemarijn | 1 000 mg/kg in het preparaat van bèta-caroteen en lycopeen, 5 mg/kg in het eindproduct, uitgedrukt als de som van carnosinezuur en carnosol | In preparaten van bèta-caroteen en lycopeen | |
E 400 – E 404 | Alginezuur — Alginaten (tabel 7 van deel 6) | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 406 | Agaragar | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 407 | Carrageen | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 407a | Verwerkt Eucheuma-wier | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 410 | Johannesbroodpitmeel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 412 | Guarpitmeel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 413 | Tragant | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 414 | Arabische gom | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 415 | Xanthaangom | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 417 | Taragom | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 418 | Gellangom | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 420 | Sorbitol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 421 | Mannitol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 422 | Glycerol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 432 – E 436 | Polysorbaten (tabel 4 van deel 6) | quantum satis alleen in preparaten van bèta-caroteen, luteïne, lycopeen en vitamine E. In preparaten van vitamine A en D geldt als maximum in het uiteindelijke levensmiddel 2 mg/kg. | In preparaten van bèta-caroteen, luteïne, lycopeen en vitamine A, D en E | Ja |
E 440 | Pectinen | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 459 | Bèta-cyclodextrine | 100 000 mg/kg in het preparaat en 1 000 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 460 | Cellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 461 | Methylcellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 462 | Ethylcellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 463 | Hydroxypropylcellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 464 | Hydroxypropylmethylcellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 465 | Ethylmethylcellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 466 | Natriumcarboxymethylcellulose cellulosegom | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 469 | Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 470a | Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 470b | Magnesiumzouten van vetzuren | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 472a | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 472b | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 472c | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 472d | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 472e | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetyl-wijnsteenzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 472f | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 473 | Sucrose-esters van vetzuren | quantum satis | In preparaten van bèta-caroteen, luteïne, lycopeen en vitamine E | Ja |
2 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | In preparaten van vitamine A en D | |||
E 475 | Polyglycerolesters van vetzuren | quantum satis | In preparaten van bèta-caroteen, luteïne, lycopeen en vitamine E | Ja |
2 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | In preparaten van vitamine A en D | |||
E 491 – E 495 | Sorbitaanesters (tabel 5 van deel 6) | quantum satis | In preparaten van bèta-caroteen, luteïne, lycopeen en vitamine E | Ja |
2 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | In preparaten van vitamine A en D | |||
E 500 | Natriumcarbonaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 501 | Kaliumcarbonaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 503 | Ammoniumcarbonaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 504 | Magnesiumcarbonaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 507 | Zoutzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 508 | Kaliumchloride | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 509 | Calciumchloride | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 511 | Magnesiumchloride | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 513 | Zwavelzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 514 | Natriumsulfaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 515 | Kaliumsulfaten | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 516 | Calciumsulfaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 524 | Natriumhydroxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 525 | Kaliumhydroxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 526 | Calciumhydroxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 527 | Ammoniumhydroxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 528 | Magnesiumhydroxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 529 | Calciumoxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 530 | Magnesiumoxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 551, E 552 | Siliciumdioxide Calciumsilicaat | 50 000 mg/kg in het droge preparaat in poedervorm (alleen of in combinatie) | In droge preparaten in poedervorm van alle voedingsstoffen | |
10 000 mg/kg in het preparaat (alleen E 551) | In kaliumchloridepreparaten gebruikt in zoutvervangers | |||
E 554 | Natriumaluminiumsilicaat | 15 000 mg/kg in het preparaat | In preparaten van in vet oplosbare vitaminen | |
E 570 | Vetzuren | quantum satis | Alle voedingsstoffen behalve voedingsstoffen die onverzadigde vetzuren bevatten | |
E 574 | Gluconzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 575 | Glucono-delta-lacton | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 576 | Natriumgluconaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 577 | Kaliumgluconaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 578 | Calciumgluconaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 640 | Glycine en natriumglycinaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 900 | Dimethylpolysiloxaan | 200 mg/kg in het preparaat, 0,2 mg/l in het uiteindelijke levensmiddel | In preparaten van bèta-caroteen en lycopeen | |
E 901 | Bijenwas, wit en geel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 938 | Argon | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 939 | Helium | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 941 | Stikstof | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 942 | Distikstofoxide | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 948 | Zuurstof | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 949 | Waterstof | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 953 | Isomalt | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 965 | Maltitol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 966 | Lactitol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 967 | Xylitol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 968 | Erytritol | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 1103 | Invertase | quantum satis | Alle voedingsstoffen | |
E 1200 | Polydextrose | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1404 | Geoxideerd zetmeel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1410 | Monozetmeelfosfaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1412 | Dizetmeelfosfaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1413 | Gefosfateerd dizetmeelfosfaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1414 | Geacetyleerd dizetmeelfosfaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1420 | Geacetyleerd zetmeel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1422 | Geacetyleerd dizetmeeladipaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1440 | Hydroxypropylzetmeel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1442 | Hydroxypropyldizetmeelfosfaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1450 | Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1451 | Geacetyleerd geoxideerd zetmeel | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Ja |
E 1452 | Zetmeelaluminiumoctenylsuccinaat | 35 000 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel | In voedingssupplementen als omschreven in Richtlijn 2002/46/EG door gebruik in vitaminepreparaten, uitsluitend voor inkapselingsdoeleinden | Ja |
E 1518 | Glyceryltriacetaat (triacetine) | (zie voetnoot) (10) | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
E 1520 (11) | Propaan-1,2-diol (propyleenglycol) | 1 000 mg/kg in het uiteindelijke levensmiddel (als carry-over) | Alle voedingsstoffen | Ja, alleen als draagstof |
Afdeling B
- —
Levensmiddelenadditieven in voedingsstoffen bedoeld voor gebruik in levensmiddelen voor zuigelingen en peuters opgenomen in punt 13.1 van deel E van bijlage II:
E-nummer van het levensmiddelenadditief | Naam van het levensmiddelenadditief | Maximumgehalte | Voedingsstof waaraan het levensmiddelenadditief mag worden toegevoegd | Levensmiddelencategorie |
---|---|---|---|---|
E 301 | Natriumascorbaat | 100 000 mg/kg in vitamine D-preparaten en maximum 1 mg/l carry-over in het eindproduct | Vitamine D-preparaten | Volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, zoals gedefinieerd in Richtlijn 2006/141/EG |
Totale carry-over 75 mg/l | Afdeklagen van voedingsstofpreparaten die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters | ||
E 304 (i) | Ascorbylpalmitaat | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 306 E 307 E 308 E 309 | Tocoferolrijk extract Alfa-tocoferol Gamma-tocoferol Delta-tocoferol | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 322 | Lecithinen | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 330 | Citroenzuur | quantum satis | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 331 | Natriumcitraten | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden en dat de daar vermelde gebruiksvoorwaarden worden nageleefd. | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 332 | Kaliumcitraten | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden en dat de daar vermelde gebruiksvoorwaarden worden nageleefd. | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 333 | Calciumcitraten | Totale carry-over 0,1 mg/kg, uitgedrukt als calcium, binnen de voor de levensmiddelencategorie gestelde grenzen qua hoeveelheid calcium en verhouding calcium-fosfor | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 341 iii) | Tricalciumfosfaat | Maximale carry-over 150 mg/kg als P2O5 en binnen de grenswaarde voor calcium, fosfor en de calcium/fosforverhouding, vastgesteld in Richtlijn 2006/141/EG | Alle voedingsstoffen | Zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, als omschreven in Richtlijn 2006/141/EG |
Een maximumgehalte van 1 000 mg/kg, uitgedrukt als P2O5, uit alle vormen van gebruik in het in punt 13.1.3 van deel E van bijlage II genoemde uiteindelijke levensmiddel wordt nageleefd | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG | ||
E 401 | Natriumalginaat | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1.3 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG |
E 402 | Kaliumalginaat | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG |
E 404 | Calciumalginaat | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1.3 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG |
E 414 | Arabische gom | 150 000 mg/kg in het voedingsstofpreparaat en 10 mg/kg carry-over in het eindproduct | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 415 | Xanthaangom | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1.3 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG |
E 421 | Mannitol | 1 000-maal meer dan vitamine B12, 3 mg/kg totale carry-over | Als draagstof voor vitamine B12 | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 440 | Pectinen | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Opvolgzuigelingenvoeding en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG |
E 466 | Natriumcarboxymethylcellulose, cellulosegom | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Dieetvoeding voor zuigelingen en peuters voor medisch gebruik als omschreven in Richtlijn 1999/21/EG |
E 471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden en dat de daar vermelde gebruiksvoorwaarden worden nageleefd. | Alle voedingsstoffen | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 472c | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding voor gezonde zuigelingen en peuters |
E 551 | Siliciumdioxide | 10 000 mg/kg in voedingsstofpreparaten | Droge voedingsstofpreparaten in poedervorm | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
E 1420 | Geacetyleerd zetmeel | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1.3 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/EG |
E 1450 | Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat | 100 mg/kg als carry-over | Vitaminepreparaten | Levensmiddelen voor zuigelingen en peuters |
1 000 mg/kg als carry-over | Preparaten van meervoudig onverzadigde vetzuren | |||
E 1451 | Geacetyleerd geoxideerd zetmeel | Voor gebruik in voedingsstofpreparaten op voorwaarde dat het maximumgehalte in in punt 13.1.3 van deel E van bijlage II genoemde levensmiddelen niet wordt overschreden | Alle voedingsstoffen | Bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters als omschreven in Richtlijn 2006/125/E |
Opmerking: Algemene voorschriften voor de gebruiksvoorwaarden van levensmiddelenadditieven in deel 5
- 1.
De in tabel 1 van deel 6 van deze bijlage vermelde levensmiddelenadditieven, die algemeen voor gebruik in levensmiddelen zijn toegestaan volgens het algemene ‘quantum satis’-beginsel en die zijn opgenomen in bijlage II, deel C, punt 1, groep I, zijn hier opgenomen als levensmiddelenadditieven in voedingsstoffen volgens het algemene ‘quantum satis’-beginsel, tenzij anders vermeld.
- 2.
Voor als additief gebruikte fosfaten en silicaten zijn maxima vastgesteld die alleen gelden in het voedingsstofpreparaat, niet in het uiteindelijke levensmiddel.
- 3.
Voor alle andere levensmiddelenadditieven met een numerieke ADI-waarde zijn de maxima vastgesteld voor het voedingsstofpreparaat en het uiteindelijke levensmiddel.
- 4.
Er worden geen levensmiddelenadditieven toegestaan voor hun functie als kleurstof, zoetstof of smaakversterker.
Deel 6. Definiëring van groepen levensmiddelenadditieven voor de toepassing van de delen 1 tot en met 5
E-nummer | Naam |
---|---|
E 170 | Calciumcarbonaat |
E 260 | Azijnzuur |
E 261 | Kaliumacetaten |
E 262 | Natriumacetaten |
E 263 | Calciumacetaat |
E 270 | Melkzuur |
E 290 | Koolstofdioxide |
E 296 | Appelzuur |
E 300 | Ascorbinezuur |
E 301 | Natriumascorbaat |
E 302 | Calciumascorbaat |
E 304 | Vetzuuresters van ascorbinezuur |
E 306 | Tocoferolrijk extract |
E 307 | Alfa-tocoferol |
E 308 | Gamma-tocoferol |
E 309 | Delta-tocoferol |
E 322 | Lecithinen |
E 325 | Natriumlactaat |
E 326 | Kaliumlactaat |
E 327 | Calciumlactaat |
E 330 | Citroenzuur |
E 331 | Natriumcitraten |
E 332 | Kaliumcitraten |
E 333 | Calciumcitraten |
E 350 | Natriummalaten |
E 351 | Kaliummalaat |
E 352 | Calciummalaten |
E 380 | Triammoniumcitraat |
E 400 | Alginezuur |
E 401 | Natriumalginaat |
E 402 | Kaliumalginaat |
E 403 | Ammoniumalginaat |
E 404 | Calciumalginaat |
E 406 | Agaragar |
E 407 | Carrageen |
E 407a | Verwerkt Eucheuma-wier |
E 410 | Johannesbroodpitmeel |
E 412 | Guarpitmeel |
E 413 | Tragant |
E 414 | Arabische gom |
E 415 | Xanthaangom |
E 417 | Taragom |
E 418 | Gellangom |
E 422 | Glycerol |
E 440 | Pectinen |
E 460 | Cellulose |
E 461 | Methylcellulose |
E 462 | Ethylcellulose |
E 463 | Hydroxypropylcellulose |
E 464 | Hydroxypropylmethylcellulose |
E 465 | Ethylmethylcellulose |
E 466 | Natriumcarboxymethylcellulose, cellulosegom |
E 469 | Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose, enzymatisch gehydrolyseerde cellulosegom |
E 470a | Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren |
E 470b | Magnesiumzouten van vetzuren |
E 471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren |
E 472a | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur |
E 472b | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur |
E 472c | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur |
E 472d | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur |
E 472e | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetyl-wijnsteenzuur |
E 472f | Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur |
E 500 | Natriumcarbonaten |
E 501 | Kaliumcarbonaten |
E 503 | Ammoniumcarbonaten |
E 504 | Magnesiumcarbonaten |
E 507 | Zoutzuur |
E 508 | Kaliumchloride |
E 509 | Calciumchloride |
E 511 | Magnesiumchloride |
E 513 | Zwavelzuur |
E 514 | Natriumsulfaten |
E 515 | Kaliumsulfaten |
E 516 | Calciumsulfaat |
E 524 | Natriumhydroxide |
E 525 | Kaliumhydroxide |
E 526 | Calciumhydroxide |
E 527 | Ammoniumhydroxide |
E 528 | Magnesiumhydroxide |
E 529 | Calciumoxide |
E 530 | Magnesiumoxide |
E 570 | Vetzuren |
E 574 | Gluconzuur |
E 575 | Glucono-delta-lacton |
E 576 | Natriumgluconaat |
E 577 | Kaliumgluconaat |
E 578 | Calciumgluconaat |
E 640 | Glycine en natriumglycinaat |
E 938 | Argon |
E 939 | Helium |
E 941 | Stikstof |
E 942 | Distikstofoxide |
E 948 | Zuurstof |
E 949 | Waterstof |
E 1103 | Invertase |
E 1200 | Polydextrose |
E 1404 | Geoxideerd zetmeel |
E 1410 | Monozetmeelfosfaat |
E 1412 | Dizetmeelfosfaat |
E 1413 | Gefosfateerd dizetmeelfosfaat |
E 1414 | Geacetyleerd dizetmeelfosfaat |
E 1420 | Geacetyleerd zetmeel |
E 1422 | Geacetyleerd dizetmeeladipaat |
E 1440 | Hydroxypropylzetmeel |
E 1442 | Hydroxypropyldizetmeelfosfaat |
E 1450 | Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat |
E 1451 | Geacetyleerd geoxideerd zetmeel |
E-nummer | Naam |
---|---|
E 200 | Sorbinezuur |
E 202 | Kaliumsorbaat |
E-nummer | Naam |
---|---|
E 220 | Zwaveldioxide |
E 221 | Natriumsulfiet |
E 222 | Natriumwaterstofsulfiet |
E 223 | Natriumdisulfiet |
E 224 | Kaliumdisulfiet |
E 226 | Calciumsulfiet |
E 227 | Calciumwaterstofsulfiet |
E 228 | Kaliumwaterstofsulfiet |
E-nummer | Naam |
---|---|
E 432 | Polyoxyethyleensorbitaanmonolauraat (polysorbaat 20) |
E 433 | Polyoxyethyleensorbitaanmonoöleaat (polysorbaat 80) |
E 434 | Polyoxyethyleensorbitaanmonopalmitaat (polysorbaat 40) |
E 435 | Polyoxyethyleensorbitaanmonostearaat (polysorbaat 60) |
E 436 | Polyoxyethyleensorbitaantristearaat (polysorbaat 65) |
E-nummer | Naam |
---|---|
E 491 | Sorbitaanmonostearaat |
E 492 | Sorbitaantristearaat |
E 493 | Sorbitaanmonolauraat |
E 494 | Sorbitaanmonoöleaat |
E 495 | Sorbitaanmonopalmitaat |
E-nummer | Naam |
---|---|
E 338 | Fosforzuur |
E 339 | Natriumfosfaten |
E 340 | Kaliumfosfaten |
E 341 | Calciumfosfaten |
E 343 | Magnesiumfosfaten |
E 450 | Difosfaten |
E 451 | Trifosfaten |
E 452 | Polyfosfaten |
E-nummer | Naam |
---|---|
E 400 | Alginezuur |
E 401 | Natriumalginaat |
E 402 | Kaliumalginaat |
E 403 | Ammoniumalginaat |
E 404 | Calciumalginaat |
E-nummer | Naam |
E 334 | L(+)-Wijnsteenzuur |
E 335 | Natriumtartraten |
E 336 | Kaliumtartraten |
E 337 | Kaliumnatriumtartraat |
E 354 | Calciumtartraat |
Voetnoten
Maximumgehalte uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505, E 1517 en E 1518). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.
Maximumgehalte uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505, E 1517 en E 1518). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.
Maximumgehalte uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505, E 1517 en E 1518). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.
Behalve als levensmiddelenadditieven toegestane enzymen.
E 163 (anthocyanen) mag maximaal 100 000 mg/kg sulfieten bevatten. E 150b (alkalisulfietkaramel) en E 150d (sulfietammoniakkaramel) mogen volgens de zuiverheidseisen (Richtlijn 2008/128/EG) 2 000 mg/kg bevatten.
Met inbegrip van als levensmiddelenadditieven toegestane enzymen.
Maximumgehalte uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505, E 1517 en E 1518). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.
Maximumgehalte uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505, E 1517 en E 1518). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.
Evenredigheidsregel: als combinaties van propylgallaat, TBHQ en BHA worden gebruikt, moeten de afzonderlijke gehalten evenredig worden verminderd.
Evenredigheidsregel: als combinaties van propylgallaat, TBHQ en BHA worden gebruikt, moeten de afzonderlijke gehalten evenredig worden verminderd.
Oleoharsen van specerijen worden gedefinieerd als extracten van specerijen waaruit het extractiemiddel verdampt is, zodat een mengsel van de vluchtige olie en harsachtig materiaal van de specerij overblijft.
Maximumgehalte voor E 1518 en E 1520 uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505 en E 1517). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.
Maximumgehalte voor E 1518 en E 1520 uit alle bronnen in levensmiddelen: 3 000 mg/kg (alleen of in combinatie met E 1505 en E 1517). Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt het toegestane maximumgehalte van E 1520 1 000 mg/l uit alle bronnen.